ΠΦΣ: Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά και ο φαρμακοποιός έχει το μερίδιό του ΠΦΣ: Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά και ο φαρμακοποιός έχει το μερίδιό του
Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού όμως και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην εκτέλεση της συνταγής, αναφέρει με... ΠΦΣ: Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά και ο φαρμακοποιός έχει το μερίδιό του

Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού όμως και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην εκτέλεση της συνταγής, αναφέρει με έμφαση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε τελευταία, αναφορικά με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία έκδοσης των συνταγών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τις δυσχέρειες του Συστήματος Υγείας, συνεχίζει να στηρίζει τις σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις του όπως έχουν διατυπωθεί για την παροχή πλήρους φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, αλλά δεν θα διστάσει να στηλιτεύσει και τις πρακτικές, από όπου και αν προέρχονται, που είναι σε βάρος του φαρμακοποιού και επιστήμης που υπηρετεί, τονίζει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας, ότι «Παρεμπιπτόντως, η μνημονευθείσα στο Δελτίο Τύπου του Ι.Σ.Α. απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμό 3802/14, απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία».

Αναλυτικά, οι πάγιες θέσεις του ΠΦΣ για το θέμα αυτό, έχουν ως εξής:

1. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και έχουν την έγκριση του ΕΟΦ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε κινδυνολογία που αφορά στην υγεία των ασθενών, προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά.

2. Η εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2012 και δεν αποτελεί κάτι νέο στην διαδικασία έκδοσης την συνταγών.

3. Την αποκλειστική ευθύνη για τη συνταγογράφηση φέρει ο γιατρός, ο οποίος οφείλει παράλληλα να τηρεί τους κανόνες ορθής Ιατρικής Πρακτικής.

4. Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού όμως και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην εκτέλεση της συνταγής.

5. Η κινδυνολογία και η φιλολογία για «κερκόπορτες» και για «επικίνδυνα φάρμακα», δεν συνάδουν με την διαπιστωμένη βούληση όλων των παρόχων Υγείας για τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Διαβάστε την θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το θέμα εδώ

Πηγή onmed.gr

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares