O ΕΟΠΠΥ κλείνει την αγορά των διαβητικών παπουτσιών, ελέγχει τα σημεία αλλά δεν ελέγχει το προϊόν! Συνέντευξη με την Αικ. Καψιμάνη.

Μιλήσαμε με την κυρία Αικατερίνη Καψιμάνη, εκπρόσωπο της Εταιρείας ΠΟΛΥΦΡΟΝΤΙΣ που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων των κάτω άκρων και μάλιστα είναι και εμπορικός αντιπρόσωπος της μεγαλύτερης και πιο πρωτοπόρας εταιρείας στην έρευνα, τεχνολογία και κατασκευή θεραπευτικών υποδημάτων και πελμάτων ειδικά σχεδιασμένων για τους ανθρώπους που ο σακχαρώδης διαβήτης έχει επιφέρει νευροπάθεια και αγγειοπάθεια στα κάτω άκρα και που έχουν ουσιαστική  ανάγκη από ειδικά παπούτσια και πέλματα.

Αφορμή για την συνάντηση μας υπήρξε η διαμαρτυρία και καταγγελία που έγινε σε εμάς από συμπολίτισσά μας, η οποία απευθύνθηκε στην επιχείρηση της κυρίας Καψιμάνη, προκειμένου να προμηθευτεί θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με συνταγή του ιατρού της, κάτι που κάνει τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτή τη φορά όμως η επιχείρηση δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει την συνταγή με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλέον μόνο από καταστήματα των οποίων οι κάτοχοι έχουν άδεια κατασκευαστή προσθετικών και ορθοπεδικών ειδών και την παρέπεμψε σε ένα από αυτά, όπου η επιχείρηση πούλησε χονδρική το προϊόν για να το πάρει στην συνέχεια η ασφαλισμένη με συνταγή του ΕΟΠΥΥ.
Πριν από χρόνια η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ) κατάφερε μετά από πολυετή προσπάθεια να πείσει το ΙΚΑ ότι έχει όφελος να αποζημιώνει τα ειδικά παπούτσια για τους διαβητικούς που έχουν νευροπάθεια-αγγειοπάθεια. Έκτοτε κάνει συνεχείς αγώνες στην Αρχή για τις προδιαγραφές και τώρα για την σωστή λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε η δαπάνη αυτή να πετυχαίνει τον σκοπό της, δηλαδή την μείωση των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη που έχουν πόδια που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό.
Στην τρίωρη και πλέον κουβέντα μας, μάθαμε πράγματα που φτάνουν στα όρια του σκανδάλου, αλλά ωστόσο σας αφήνουμε να διαβάσετε την συνέχεια και να κρίνετε μόνοι σας.

Η κυρία Καψιμάνη μας εξηγεί τις διαφορές των απλών ορθοπεδικών παπουτσιών που συνήθως διατίθενται στην Ελλάδα και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τα εξειδικευμένα και ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια που κάποιοι διαβητικοί έχουν την απόλυτη ανάγκη να φοράνε προκειμένου να προστατέψουν τα πόδια τους από έλκη και ακρωτηριασμό.

Μας επισημαίνει ότι δεν έχουν όλοι οι διαβητικοί ανάγκη από ειδικά παπούτσια και ότι αν δεν έχουν  αγγειοπάθεια και νευροπάθεια δεν έχουν λόγο να τα φορούν, διότι είναι πολύ ακριβό προϊόν. Σε αυτή την περίπτωση εάν χρειάζονται υπόδημα λόγω κόπωσης, πόνων, παραμορφώσεων μπορούν να βολευτούν με ένα ανατομικό-ορθοπεδικό υπόδημα, τα οποία έχουν τιμές υποδημάτων εμπορίου. Σίγουρο πάντως είναι (σύμφωνα πάντα με έγκυρες  οικονομοτεχνικές μελέτες), ότι δεν έχουν  κανένα λόγο τα συστήματα υγείας να πληρώνουν σε όλους τους ανθρώπους με διαβήτη ειδικά παπούτσια.
Με βάση τις ίδιες όμως μελέτες τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος να τα πληρώνουν σε όσους τα χρειάζονται, δηλαδή αυτούς που κινδυνεύουν από έλκη και ακρωτηριασμό. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό σημείο της όλης συζήτησης μας.

Από την κουβέντα μας προέκυψε  ότι ο ΕΟΠΥΥ σήμερα, χορηγώντας παπούτσια σε όλους τους διαβητικούς ανεξαιρέτως, κάνει μια απίστευτη σπατάλη δίχως ουσιαστικά να προσφέρει στους διαβητικούς που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό προστασία, διότι τα άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη από ειδικά παπούτσια είτε έχουν άγνοια  και επιλέγουν ανατομικά- ορθοπεδικά παπούτσια (που στην χώρα μας έχουν επικρατήσει με την ονομασία διαβητικά), αφού εκεί τους κατευθύνει το σύστημα υγείας και τα οποία  σε καμιά περίπτωση δεν τους βοηθούν από το να γλιτώσουν τον ακρωτηριασμό, είτε τελικά αν γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά σωστά υποδήματα δικαιούνται ένα ζευγάρι/ 2 έτη, τη στιγμή που χρήματα  φεύγουν από τα ταμεία για απλά ορθοπεδικά υποδήματα προς όλους τους διαβητικούς ανεξαρτήτως προβλημάτων στα πόδια τους.
Από την κουβέντα μας επίσης προέκυψε ότι ο ΕΟΠΠΥ δεν εφαρμόζει προδιαγραφές για τα παπούτσια. Η κυρία Καψιμάνη μας λέει χαρακτηριστικά:

Ο κάθε επαγγελματίας είτε από άγνοια είτε με σκοπό το κέρδος μπορεί να διαθέσει, και γίνεται καθημερινά, σε  κόσμο που έχει πραγματικά ανάγκη τα πάρα πολύ εξειδικευμένα υποδήματα και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο ακρωτηριασμού ένα παπούτσι ανατομικό –ορθοπεδικό το οποίο πολύ συχνά είναι εξίσου επικίνδυνο για τα πόδια του με τα υποδήματα του εμπορίου και μάλιστα με συνταγή του ΕΟΠΥΥ.

Και συνεχίζει: “Η εταιρεία που αντιπροσωπεύω διαθέτει εκτός από τα ειδικά παπούτσια για νευροπάθεια-αγγειοπάθεια και ανατομικά-ορθοπεδικά υποδήματα που είναι μαλακά, χωρίς ραφές και βοηθάνε τα πονεμένα και κουρασμένα πόδια  κατάλληλα για όλους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα στα πόδια συμπεριλαμβανομένων και των διαβητικών  που τα πόδια τους δεν έχουν νευροπάθεια-αγγειοπάθεια. Όταν ενημέρωσα σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ευρώπη ότι ο ΕΟΠΥΥ της χώρας μου αποζημιώνει και τα δεύτερα έμειναν  έκπληκτοι, γεμάτοι δε απορία μου υπέβαλαν ερωτήσεις όπως Δεν σκέφτεστε ότι θα τινάξετε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σας στον αέρα;”, “Αποζημιώνεται σε όλους τους διαβητικούς παπούτσια, δίχως να το έχουν ανάγκη, και σε αυτούς που το έχουν τους δίνεται ακατάλληλα;”, “Αυτό που κάνετε έχει τελείως αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε παγκοσμίως με την χρήση των ειδικών παπουτσιών διαβήτη, αυξάνεται το κόστος του διαβητικού ποδιού στην χώρα σας αντί να το μειώνεται”!
Τρεις εταιρείες υπάρχουν με ειδικά παπούτσια στην Ευρώπη που είναι κλινικά δοκιμασμένα και προστατεύουν τα διαβητικά πόδια από έλκη.
Όπως μας λέει η κυρία Καψιμάνη, οι υπόλοιπες εταιρείες βγάζουν απλά ορθοπεδικά παπούτσια για ανθρώπους που έχουν ορθοπεδικά θέματα ή παραμορφώσεις στα πόδια καθώς και για διαβητικούς που θέλουν να προστατέψουν τα πόδια τους από παραμορφώσεις ή υποφέρουν και πονάνε και όχι για διαβητικούς με αγγειοπάθεια και νευροπάθεια. Η ίδια τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά μιας και είναι εκείνη η οποία  έφερε την τεχνογνωσία για τα ειδικά παπούτσια πριν δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα.
Σε ερώτησή μας τι πρέπει να κάνει ο ΕΟΠΥΥ γι αυτό το θέμα (αν και είναι προφανές) μας σημειώνει ότι κάνουν και οι ΕΟΠΥΥ των Ευρωπαϊκών χωρών:

όπως και στα φάρμακα έτσι και στα παπούτσια πρέπει να κάνει κατάλογο με προϊόντα που τηρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές που ισχύουν για αυτά τα προϊόντα και να καθορίσει με επιστημονικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια ποιοι δικαιούνται τη συνταγογράφηση  τους

“Αυτό στις προηγμένες χώρες είναι δουλειά των ιατρικών εταιρειών με αντικείμενο το διαβήτη, οι οποίες καλούνται να καθοδηγήσουν τους ΕΟΠΥΥ των χωρών να εφαρμόσουν στην πράξη τις παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες  για να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί  λόγω διαβήτη. Σε περαιτέρω ερώτηση εάν ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει το πρόβλημα και πως δεν έχει κάνει αλλαγές συνεχίζει ότι “έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία πέντε χρόνια”.

Μάλιστα η Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, που είναι η αρμόδια ιατρική εταιρεία της χώρας μας για το διαβητικό πόδι, έχει στείλει έγγραφο στον ΕΟΠΠΥ που λέει ότι έχουν έρθει άνθρωποι σε ιατρεία διαβητικού ποδιού με πρόβλημα στο πόδια τους, χρησιμοποιώντας παπούτσια που αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ αλλά ήταν εντελώς ακατάλληλα και έχουν κάνει πληγές, επικίνδυνες για ακρωτηριασμό 

O ΕΟΠΥΥ όμως δεν ανταποκρίθηκε όπως δεν έχει ανταποκριθεί και σε παρεμβάσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρείας. Η ίδια έχει έρθει σε προσωπική επαφή με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι θα δει το θέμα.
Ρωτώντας την κυρία Καψιμάνη που μπορούμε να βρούμε ειδικά παπούτσια για διαβητική νευροπάθεια –αγγειοπάθεια μας είπε ότι για να μπορούμε να τα πάρουμε με συνταγή του ΕΟΠΥΥ και να αποζημιωθούμε ικανοποιητικά, θα πρέπει να πάμε σε ένα από τα περίπου 30-40 καταστήματα (μόνο πια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ορθοπεδικών ειδών που διαθέτουν άδεια κατασκευής προσθετικών και ορθωτικών ειδών.
Ρωτήσαμε γιατί μόνο εκεί, αλλά δεν είχε να μας δώσει κάποια απάντηση που να αιτιολογεί αυτόν τον περιορισμό. Μάλιστα μας είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτός από 2-3 ασχολούνται αποκλειστικά με πρόσθετα μέλη, νάρθηκες και άλλα επί παραγγελία ορθοπεδικά προϊόντα και δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκευή και γενικότερα με τα ειδικά υποδήματα. Μας είπε ότι και η ίδια έχει κάνει αίτημα προκειμένου να πάρει αυτή την άδεια από το υπουργείο υγείας, όπου υπάρχει ειδική τριμελής επιτροπή το ένα μέλος της οποίας μάλιστα είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου των 30 αδειούχων. Την ρωτήσαμε πως διαθέτει σήμερα εκείνη τα προϊόντα της και μας είπε μέσω κάποιων από τους 30 καθώς και μέσα από τα φαρμακεία και λοιπά ορθοπεδικά καταστήματα  που συνεχίζουν να διαθέτουν ορθοπεδικά παπούτσια ή αλλιώς διαβητικά όχι όμως για διαβητική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια.

Άρα ο ΕΟΠΠΥ κλείνει την αγορά, ελέγχει τα σημεία αλλά δεν ελέγχει το προϊόν!

Εμένα, μας λέει, με συμφέρει να είναι 30-40 τα καταστήματα. Γιατί στην χοντρική πώληση μπορώ να τα ελέγχω ευκολότερα. Όπως με συμφέρει να διαθέτω ορθοπεδικά παπούτσια παρά ειδικά παπούτσια για νευροπάθεια- αγγειοπάθεια  γιατί είναι πιο φθηνή η εργοστασιακή τους αξία και μεγαλύτερο το κέρδος, διότι από αυτά ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτεί ένα/έτος.

Αυτό είναι εγκληματικό.  Αλλά αυτό το εγκληματικό τελικά γίνεται!

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  • Παγκοσμίως κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου λόγω διαβήτη.
  • Το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 23 – 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια τους σε σύγκριση με τους άλλους
  • Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση
  • Κάθε χρόνο στην χώρα μας 50.000 άνθρωποι εμφανίζουν ανοιχτά τραύματα στα πόδια τους εξαιτίας του διαβήτη τους
  • Το 15% των διαβητικών τραυμάτων/ελκών καταλήγει σε ακρωτηριασμό
  • Το 90% των διαβητικών τραυμάτων οφείλονται σε ακατάλληλα παπούτσια
  • Το 90% των ακρωτηριασμών οφείλονται σε τραύματα από παπούτσια
  • Το 87% των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη μπορεί να προληφθεί όταν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από αυτό φορούν ειδικά σχεδιασμένα για τα πόδια τους υποδήματα, λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα περιποίησης των ποδιών τους και παρακολουθούνται συστηματικά από ιατρό.
  • Υπάρχουν παπούτσια που μειώνουν μέχρι και 80% την εμφάνιση πληγών σε πόδια με νευροπάθεια και αγγειοπάθεια.
  • Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα παπούτσια πρέπει να αποδεικνύουν  την καταλληλόλητά τους μέσω κλινικών μελετών.

 
 
Συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας, αγγειοπάθειας
1.Οι διαβητικοί που πάσχουν από αγγειοπάθεια έχουν τα εξής συμπτώματα:

  • Κούραση καθώς δεν οξυγονώνονται κανονικά οι ιστοί των ποδιών.
  • Ατροφία σε νύχια, τρίχες και δέρμα
  • Παθαίνουν εύκολα τραύματα τα οποία δεν επουλώνονται.

2.Οι διαβητικοί που πάσχουν από νευροπάθεια έχουν τα εξής συμπτώματα:

  • Βλάβη στα νεύρα άρα δεν αντιλαμβάνονται το κρύο, την ζέστη, τον πόνο και επομένως δεν προστατεύουν τα πόδια τους.
  • Καψίματα, μουδιάσματα, τσιμπήματα κυρίως κατά τις βραδινές ώρες

 
 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη 

1.Χρειάζομαστε οι άνθρωποι με διαβήτη ειδικά υποδήματα;
Ναι εάν ο διαβήτης έχει προκαλέσει βλάβες στα πόδια σας. Υπολογίζεται ότι με τα χρόνια ένας στους πέντε ανθρώπους με διαβήτη θα αναπτύξει βλάβες στα πόδια του. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι στα νεύρα ή στα αγγεία των ποδιών ή και στα δυο. Η διαβητική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια, όπως ονομάζονται οι επιπλοκές στα πόδια λόγω διαβήτη,  με τα χρόνια αλλάζουν την δομή και λειτουργικότητα των ποδιών σε τέτοιο βαθμό που τα υποδήματα του εμπορίου καθίστανται επικίνδυνα για τα πόδια αυτά, διότι  πολύ συχνά τους προκαλούν τραυματισμό και πληγές. Εδώ και πολλά χρόνια ιατροί ασχολούμενοι με τον διαβήτη έχουν μελετήσει την συμπεριφορά των νευροπαθητικών και αγγειοπαθητικών ποδιών και έχουν δώσει προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι σχεδιασμένα τα υποδήματα για αυτά τα πόδια, προκειμένου να τα προστατεύουν από έλκη.
2.Δηλαδή εάν κατάλαβα σωστά ειδικά υποδήματα χρειάζονται οι άνθρωποι με διαβήτη που έχουν νευροπάθεια  και αγγειοπάθεια στα πόδια τους και τα υποδήματα αυτά πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτά;
Ακριβώς.
3.Αυτά τα υποδήματα δεν μπορούν να τα φορούν όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη προληπτικά για να προστατεύουν τα πόδια τους ώστε να μην πάθουν βλάβες, δηλαδή να τις προλάβουν;
Αυτή είναι μια ερώτηση που τίθεται πολύ συχνά από τους ανθρώπους με διαβήτη. Όχι φορώντας αυτά τα υποδήματα δεν προστατεύεις τα πόδια σου από το να μην πάθουν νευροπάθεια, αγγειοπάθεια. Ο μόνος τρόπος για να προλάβεις αυτές τις επιπλοκές είναι να φροντίζεις να ρυθμίζεις καλά τον διαβήτη σου. Τα ειδικά σχεδιασμένα υποδήματα για τα νευροπαθητικά και αγγειοπαθητικά πόδια προστατεύουν τα ήδη άρρωστα πόδια από έλκη και τραυματισμούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι πρέπει να ξέρουμε ότι τα έλκη μερικές φορές καταλήγουν σε ακρωτηριασμό. Επομένως η χρήση των υποδημάτων για νευροπάθεια και αγγειοπάθεια σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη των ακρωτηριασμών.
4.Τώρα τίθεται ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Πως θα ξέρω εγώ ο άνθρωπος με διαβήτη εάν έχω νευροπάθεια και αγγειοπάθεια; Θα έχω κάποια συμπτώματα, πως το καταλαβαίνω;
Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν βλάβες στα πόδια τους δεν τον αντιλαμβάνονται, διότι η νευροπάθεια καταστρέφει τα αισθητήρια νεύρα των ποδιών με αποτέλεσμα τα πόδια να μην αντιλαμβάνονται τυχόν πόνο, πίεση, κρύο, ζέστη κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε κινδύνους. Ο ιατρός που σας παρακολουθεί για  την ρύθμιση του διαβήτη με απλά εργαλεία στο ιατρείο του μπορεί να διαγνώσει εάν έχετε πόδια υψηλού κινδύνου, όπως ονομάζονται τα πόδια όταν κάποιος έχει νευροπάθεια-αγγειοπάθεια.

5. Τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι με διαβήτη για τα ειδικά υποδήματα;
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη συστήνουν στα συστήματα υγείας των κρατών να καλύπτουν την δαπάνη ειδικών υποδημάτων διαβήτη σε εκείνους τους πάσχοντες που έχουν πόδια υψηλού κινδύνου. Τους προτρέπουν μάλιστα να το κάνουν, διότι έχει αποδειχθεί μέσα από οικονομοτεχνικές μελέτες ότι το μέτρο αυτό οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων μέσα από την μείωση των ακρωτηριασμών. Οι ίδιες μελέτες τονίζουν ότι η δαπάνη αυτή έχει νόημα να γίνεται μόνο στους ανθρώπους με διαβήτη που έχουν πόδια υψηλού κινδύνου.
Τα ειδικά υποδήματα διαβήτη εντάσσονται στην κατηγορία των θεραπευτικών υποδημάτων και έχουν ένδειξη την  χρήση σε πόδια με διαβητική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια. Αυτή την ένδειξη την έχουν υποδήματα που έχουν δοκιμαστεί κλινικά και έχουν αποδείξει μέσα από την μακροχρόνια χρήση τους ότι προλαμβάνουν τραυματισμούς και έλκη. Αυτά τα υποδήματα καλύπτουν οι ΕΟΠΥΥ της Ευρώπης και τα συμπεριλαμβάνουν στις λίστες των χορηγούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων ονομαστικά με τις ενδείξεις, αντενδείξεις τους, την παραγωγό εταιρεία, τα μοντέλα της και τον κωδικό συνταγογράφησης  τους. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ασφαλισμένοι, επαγγελματίες υγείας και αγορά γνωρίζουν όλοι ποια συγκεκριμένα υποδήματα  είναι στην λίστα και καλύπτεται η δαπάνη τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Υπάρχει μια άλλη κατηγορία υποδημάτων τα ανατομικά, semi-orthopaedics shoes όπως αλλιώς ονομάζονται τα οποία είναι άλλα πολύ καλής ανατομίας και ποιότητας και άλλα μέτριας, ελαστικά και μαλακά καθώς και πολύ συχνά χωρίς ραφές, τα οποία οι εταιρείες που τα παράγουν τα προτείνουν και στους ανθρώπους με διαβήτη για να φορούν ένα καλό υπόδημα που θα περπατούν άνετα και  θα τους ανακουφίσει από πόνους εάν  έχουν παραμορφώσεις ή κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα.  Αυτή η κατηγορία υποδημάτων είναι διαφορετική από  τα υποδήματα για νευροπαθητικά και αγγειοπαθητικά πόδια για πόδια υψηλού κινδύνου.
6. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για τις μεταξύ τους διαφορές;
Οι δύο κατηγορίες υποδημάτων διαφέρουν σε πολύ βασικά σημεία και παρακάτω θα αναφέρω τα σημαντικότερα που τελικά καθορίζουν και τον ρόλο τους στην πρόληψη ελκών:

  • τα θεραπευτικά υποδήματα για πόδια υψηλού κινδύνου έχουν αποδείξει ότι προστατεύουν τα νευροπαθητικά-αγγειοπαθητικά πόδια από έλκη. Τα semiorthopaedics οχι
  • γίνονται κατόπιν μέτρησης διαφόρων διαστάσεων του ποδιού για να ταιριάζουν γάντι σε αυτά. Έτσι μπορεί ακόμη και το ζεύγος να είναι διαφορετικό εάν τα δυο πόδια είναι διαφορετικά. Τα semiorthopaedics όχι
  • έχουν ειδική χειροποίητη κατασκευή η οποία μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις εάν αυτό απαιτείται σε περιπτώσεις οστεαρθροπάθειας σαρκώ, ακρωτηριασμού, δυσκολίας βάδισης, άσκησης επαγγέλματος που επιβαρύνει τα πόδια, αυξημένου σωματικού βάρους κ.λ.π. Τα semiorthopaedics όχι
  • γίνονται παραγγελία σε βάθος που καθορίζεται από το πάχος του πέλματος που θα χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την επικινδυνότητα για εμφάνιση εξέλκωσης, την ύπαρξη ή όχι ακρωτηρισμού, οστεαρθροπάθειας, σοβαρών παραμορφώσεων κ.λ.π. Τα semiorthopaedics όχι
  • οι συστάσεις σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα είναι τα θεραπευτικά διαβήτη λόγω της πρόληψης ελκών συστήνονται στους ανθρώπους με διαβητική νευροπάθεια-αγγειοπάθεια και είναι αυτά που πρέπει να καλύπτουν τα ταμεία. Τα semiorthopaedics συστήνονται σε όσους θέλουν να φορούν ένα αναπαυτικό υπόδημα, ή πονάνε τα πόδια τους, ή έχουν παραμορφωμένα πόδια έχουν τιμή υποδημάτων εμπορίου και δεν πρέπει να καλύπτονται από τα ταμεία γιατί είναι δαπάνη χωρίς αντισταθμιστικό όφελος
  • Τα semiorthopaedics έχουν εργοστασιακή αξία 20-70 ευρώ και λιανική 80-170 και τα θεραπευτικά διαβήτη αντίστοιχα 170-200 ευρώ εργοστασιακή και 300-350 λιανική. (Δεδομένα από την Ευρωπαϊκή αγορά :εάν υπάρχει ακρωτηριασμός ή οστεαρθροπάθεια σαρκώ η τιμή των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη επιβαρύνεται με extra κόστος συνήθως γύρω στα 50 ευρώ για την ενίσχυση της σόλας, για παρέμβαση στην ποδοκνημική κ.λ.π.. Η τιμή των θεραπευτικών υποδημάτων μπορεί και να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται εξατομικευμένες σόλες, ειδικά στηρίγματα κ.λ.π. κάτι όχι συχνό και κυρίως σε άτομα με πόδια πολύ υψηλού κινδύνου, τέτοια  που  το υπόδημα σχετίζεται απόλυτα με την επιβίωση των ποδιών τους)


7. Θέλετε τώρα να μας πείτε αναλυτικότερα πως χρηματοδοτεί ο ΕΟΠΥΥ τα παπούτσια για τον διαβήτη;
Ο ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνει στην λίστα των χορηγούμενων προς τους ασφαλισμένους προϊόντων δυο κατηγορίες θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη. Η μια κατηγορία αναγράφεται θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με ένθετα πέλματα με τιμή 115 ευρώ και η άλλη θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη κατόπιν γύψινου προπλάσματος 330 ευρώ. Προϋπόθεση για την δυνατότητα συνταγογράφησης  και των δύο κατηγοριών είναι η ύπαρξη  διαβήτη. Ο ιατρός μπορεί να επιλέξει όποια θέλει. Σήμερα για τα υποδήματα με περιγραφή θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με ένθετα πέλματα και τιμή αποζημίωσης 115 μπορεί να εκτελέσει κάποιος συνταγή ΕΟΠΥΥ  από τα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών και τα φαρμακεία και για τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη κατόπιν γύψινου προπλάσματος με τιμή αποζημίωσης 330 ευρώ μόνο από τα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών που έχουν άδεια κατασκευής προσθετικών και ορθωτικών ειδών.
8. Μπορείτε λίγο να μας βοηθήσετε να ξεκαθαρίσουμε τα πράματα; Γιατί γίνεται αυτό;
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ τα πρώτα είναι έτοιμα προϊόντα αρά τα παίρνει κάποιος με βάση το νούμερο του υποδήματος του και επομένως δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες και γνώσεις από αυτόν που τα πουλάει και τα δεύτερα είναι επί παραγγελία, για τα οποία απαιτούνται γνώσεις προκειμένου να μπορεί κάποιος να πάρει μέτρα και αυτές θεωρεί ότι τις έχουν οι έχοντες άδεια κατασκευαστή ορθοπεδικών ειδών.
9. Λέτε σύμφωνα με τον  ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα;
Τα υποδήματα για νευροπάθεια –αγγειοπάθεια γίνονται πάντα κατόπιν μέτρησης όλων των διαστάσεων του ποδιού. Επομένως αυτός που τα πουλάει πρέπει να γνωρίζει να το κάνει αυτό. Σε αυτό σε εκπαιδεύουν αυτοί που κατασκευάζουν υποδήματα, οι οποίοι συνήθως πέρα από την εκπαίδευση διαθέτουν και εργαλεία έτσι ώστε να περιορίζεται η παρέμβαση ανθρώπινου λάθους και να διευκολύνεται η διαδικασία της παραγγελίας.  Εδώ να σας διευκρινίσω ότι το γύψινο πρόπλασμα είναι μια τεχνική μέτρησης με την οποία παίρνουμε το αντίγραφο του ποδιού, προκειμένου να κατασκευαστεί καλοπόδι πάνω σε αυτό. Αυτό χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις που το πόδι έχει τέτοιες παραμορφώσεις που δεν μπορεί να καλυφθεί με υπόδημα σύμφωνα με όλες τις διαστάσεις του ποδιού ή σύμφωνα με μελανό αποτύπωμα και πολλαπλές μετρήσεις. Αλλά τώρα ας μην σας βάζω σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες.
Σημασία έχει ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές και εργαλεία. Το επάγγελμα της ορθοπεδικής υποδηματοτεχνικής έχει την αφετηρία του στην Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και είναι βασικές  σπουδές τριών χρόνων στα ΤΕΙ, διαφορετικές από αυτές των κατασκευαστών προσθετικών ειδών. Καμία όμως από τις εκπαιδεύσεις αυτές δεν υπάρχουν στην χώρα μας. Το κενό όμως αυτό ειδικά στον χώρο των παπουτσιών διαβήτη μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα, διότι σήμερα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες διαθέτουν κλινικά δοκιμασμένα προϊόντα τα οποία μπορούν να γίνουν παραγγελία και να ανταποκριθούν ακόμη και στα ποιο δύσκολα και παραμορφωμένα πόδια. Επίσης να σας θυμίσω αυτό που είπαμε προηγουμένως ότι μια από τις προδιαγραφές των ειδικών υποδημάτων για την πρόληψη των ακρωτηριασμών είναι η δυνατότητα να δέχονται παρεμβάσεις προκειμένου να προσαρμόζονται στα πόδια του εκάστοτε ατόμου απόλυτα, δηλαδή να εξατομικεύονται.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα

Το ρύζι προάγει την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ραφιναρισμένου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε εκείνες τις χώρες, ιδίως στην Ασία, όπου το ρύζι αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής τροφής.