«Γλυκιά» πίεση: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τη σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη

Το μακροχρόνιο αίνιγμα του γιατί τόσοι πολλοί ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή ως υπέρταση) έχουν επίσης διαβήτη (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) επιτέλους λύθηκε από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας .

Η σημαντική νέα ανακάλυψη έδειξε ότι ένα πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο-1 (GLP-1) μικρών πρωτεϊνικών κυττάρων συνδυάζει τον έλεγχο του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης από το σώμα.

Ο καθηγητής Julian Paton, ανώτερος συγγραφέας και διευθυντής του Manaaki Mãnawa — του Κέντρου Καρδιολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η υπέρταση και ο διαβήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και επιτέλους ανακαλύψαμε τον λόγο – γεγονός που θα οδηγήσει τώρα νέες στρατηγικές θεραπείας».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά πριν από την εκτύπωση στο Circulation Research την 1η Φεβρουαρίου, περιελάμβανε συνεισφορές από συνεργαζόμενους επιστήμονες από τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Σερβία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία.

Το GLP-1 απελευθερώνεται από το τοίχωμα του εντέρου μετά το φαγητό και δρα διεγείροντας την ινσουλίνη από το πάγκρεας για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό ήταν γνωστό, αλλά αυτό που έχει ανακαλυφθεί τώρα είναι ότι το GLP-1 διεγείρει επίσης ένα μικρό αισθητήριο όργανο που ονομάζεται καρωτιδικό σωμάτιο που βρίσκεται στον λαιμό.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ χρησιμοποίησε μια αμερόληπτη, υψηλής απόδοσης τεχνική γονιδιωματικής που ονομάζεται αλληλουχία RNA για να διαβάσει όλα τα μηνύματα των εκφραζόμενων γονιδίων στο σώμα της καρωτίδας σε αρουραίους, με και χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό οδήγησε στο εύρημα ότι ο υποδοχέας που ανιχνεύει το GLP-1 βρίσκεται στο καρωτιδικό σωμάτιο, αλλά λιγότερο στους υπερτασικούς αρουραίους.

Ο David Murphy, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: Translational Health Sciences (THS) και ανώτερος συγγραφέας, εξήγησε: «Ο εντοπισμός του συνδέσμου απαιτούσε γενετικό προφίλ και πολλαπλά βήματα επικύρωσης. Δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε το GLP-1 να εμφανίζεται στο ραντάρ, οπότε αυτό είναι πολύ συναρπαστικό και ανοίγει πολλές νέες ευκαιρίες».

Ο καθηγητής Paton πρόσθεσε: «Το καρωτιδικό σωμάτιο είναι το σημείο σύγκλισης όπου το GLP-1 δρα για τον έλεγχο τόσο του σακχάρου στο αίμα όσο και της αρτηριακής πίεσης ταυτόχρονα· αυτό συντονίζεται από το νευρικό σύστημα το οποίο καθοδηγείται από το καρωτιδικό σωμάτιο».

Τα άτομα με υπέρταση ή/και διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για απειλητική για τη ζωή καρδιαγγειακή νόσο. Ακόμη και όταν λαμβάνουν φάρμακα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θα παραμείνει σε υψηλό κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα φάρμακα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του υψηλού σακχάρου.

Ο καθηγητής Rod Jackson, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά γιατί δίνοντας GLP-1 μπορεί να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τόσο τη ζάχαρη όσο και την πίεση μαζί και αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Ο κ. Audrys Pauža, χρηματοδοτούμενος από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς στο εργαστήριο του καθηγητή David Murphy στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Ο επιπολασμός του διαβήτη και της υπέρτασης αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση αυτού.

Τα φάρμακα που στοχεύουν τον υποδοχέα GLP-1 είναι ήδη εγκεκριμένα για χρήση σε ανθρώπους και χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη. Εκτός από τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αυτά τα φάρμακα μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση, ωστόσο, ο μηχανισμός αυτής της επίδρασης δεν ήταν καλά κατανοητός.

Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί πράγματι να δράσουν στα καρωτιδικά σωμάτια για να ενεργοποιήσουν την αντιυπερτασική τους δράση. Με βάση αυτήν την εργασία, σχεδιάζουμε ήδη μελέτες σε ανθρώπους για να κάνουμε αυτήν την ανακάλυψη στην πράξη, ώστε οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπορούν να λάβουν το καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία».

Αλλά το GLP-1 είναι μόνο η αρχή. Η έρευνα αποκάλυψε πολλούς νέους στόχους για συνεχιζόμενες λειτουργικές μελέτες που η ομάδα αναμένει ότι θα οδηγήσουν σε μελλοντικές έρευνες σε ανθρώπους υπερτασικούς και διαβητικούς ασθενείς.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation και το Health Research Council of New Zealand.

Sweet pressure: Scientists discover link between high blood pressure and diabetes — ScienceDaily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβήτης, αναλώσιμα, φαρμακεία
Περισσότερα

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ενεργοποίηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε ανασφάλιστους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ:  Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού…