Αλλάζουν όλα στη νηστεία πριν τις αιματολογικές εξετάσεις σύμφωνα με νέα έρευνα

αιματολογικές, νηστεία, διαβήτης, προδιαβήτης, γλυκόζη, diabetes, τύπου 1, τύπου 2

Ο ετήσιος αιματολογικός έλεγχος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εντοπισμού των σωματικών ανωμαλιών, ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι απαραίτητες αποφάσεις για την υγεία μας. Αμέτρητες ζωές έχουν σωθεί από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ελέγχουν το αίμα τους, πριν αναπτυχθεί κάποια σοβαρή ασθένεια.
Μέχρι πρόσφατα, το σύνηθες ήταν οι άνθρωποι να νηστεύουν 8 με 12 ώρες πριν τις αιματολογικές εξετάσεις. Aς δούμε το ζήτημα από μια πρακτική οπτική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν είναι ποτέ σε κατάσταση νηστείας. Η μόνη εξαίρεση είναι 8 με 12 ώρες πριν τον αιματολογικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, μπορεί να μην προσφέρουν ακριβή απεικόνιση του αίματος υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος “συναγερμό”. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων αυξάνονται μετά την κατανάλωση τροφής. Καθώς σχετίζονται με τον κίνδυνο ασθενειών, είναι πολύ σημαντικό να φαίνεται το πόσο γρήγορα μειώνονται μετά την κατανάλωση τροφής. Μερικά δεδομένα δείχνουν ότι τα μεταγευματικά επίπεδα της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων είναι πιο ακριβείς “προφήτες” κινδύνου ασθένειας. Τα επίπεδα σακχάρου με νηστεία ή χωρίς έχουν επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία.
Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ανεβαίνουν μετά από ένα γεύμα και μπορούν να μείνουν για αρκετές ώρες σε επικίνδυνα επίπεδα. Αν κάποιος νηστέψει 8-12 ώρες πριν τις αιματολογικές εξετάσεις, τα τριγλυκερίδια μπορεί να δείχνουν τεχνητά χαμηλά συγκριτικά με το που θα έπρεπε να είναι σε συνήθεις περιόδους μη νηστείας. Αυτό πάλι μπορεί να προκαλέσει λάθος αίσθηση ασφάλειας σχετικά με τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά.
Μερικοί παραμελούν τις αιματολογικές τους εξετάσεις, διότι δεν μπορούν να νηστέψουν για μια περίοδο 8-12 ωρών. Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι για πολλούς, μια πιο ρεαλιστική ερμηνεία μπορεί να ληφθεί όταν το αίμα δοθεί 2-6 ώρες μετά την κατανάλωση τροφής.
Ο σκοπός που γίνονται οι εξετάσεις, είναι είναι για να φανερωθούν παράγοντες κινδύνου για την υγεία μας που είναι διορθώσιμοι, πριν “χτυπήσει” κάποια σοβαρή ασθένεια, ή ακόμα και ο ξαφνικός θάνατος.
Διαπιστευμένοι επιστήμονες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται νηστεία πριν τις εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η χοληστερόλη και τα επίπεδα “κακής” χοληστερίνης δεν μεταβάλλονται σημαντικά στους περισσότερους ανθρώπους, με βάση το πότε κάνουν εξετάσεις (με νηστεία ή χωρίς).
Επιπλέον, νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα μεταγευματικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να είναι πιο σημαντικοί δείκτες κινδύνου ασθενειών από του αντίστοιχους των επιπέδω σε περίοδο νηστείας.
Το μεταγευματικό λίπος προκαλεί κίνδυνο στα αρτηριακά τοιχώματα
Οι μεταγευματικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από το λίπος, που εξακολουθεί να είναι στο αίμα αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση τροφής. Οι μεταγευματικές διαταραχές είναι κύριοι παράγοντες των καρδιακών ασθενειών και του εγκεφαλικού.
Το σύνηθες είναι τα υπολείμματα του γεύματος (λίπη κλπ) να αποτελούν παρελθόν από τον οργανισμό μέσα σε 6 ώρες. Σε μερικούς ανθρώπους τα υπολείμματα, όπως οι λιποπρωτείνες μένουν για πολλές ώρες μέσα στον οργανισμό. Όσο πιο πολύ βρίσκονται μέσα, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί αθηροσκληρωτική πλάκα.
Οι μεταγευματικές διαταραχές συνήθως παραβλέπονται και σπάνια το κοιτούν οι γιατροί όταν ψάχνουν για αγγειακή νόσο. Μπορεί η παρουσία τους να μην είναι εμφανής όταν δίνουμε ένα δείγμα αίματος μετά από νηστεία, ραγδαία αύξηση στις μεταγευματικές λιποπρωτείνες μπορεί να είναι ένα μεγάλο σημάδι ρίσκου για αγγειακή νόσο.
Επιπτώσεις της υψηλής μεταγευματικής γλυκόζης
Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά μετά το φαγητό και παραμένουν στα ύψη, δείχνουν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου θνησιμότητας. Οι διακυμάνσεις στη μεταγευματική γλυκόζη είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον προδιαβήτη και τον διαβήτη.
Η υψηλή γλυκόζη φέρνει πιο κοντά τη καρδιαγγειακή νόσο και είναι συνδεδεμένη με ένα υψηλό ρίσκο για καρκίνο, άνοια και σε πολύ βαριές περιπτώσεις φέρνει επιταχυνόμενη γήρανση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη γευματική γλυκόζη είναι ένα ανεξάρτητο προγνωστικό κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα ή ακόμα και θάνατο. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να καταστρέψει τη ροή του αίματος μέσω σημαντικών αρτηριών. Αυτό μπορεί σε τελικό στάδιο να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
Αυτός είναι και ένας λόγος που οι διαβητικοί έχουν επικράτηση στις καρδιαγγειακές ασθένειες. Αλλά ακόμα και αν δεν πάσχεις από σακχαρώδη διαβήτη, ένα “κανονικό” επίπεδο σακχάρου υπό νηστεία, δεν σε προστατεύει ενάντια στις σημαντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι “αιχμές” γλυκόζης.Τι πρέπει να κάνετε
Τι συνιστάται
Οι συνηθισμένες αιματολογικές εξετάσεις γίνονται σε κατάσταση νηστείας. Όμως, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι μεταγευματικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων είναι επικίνδυνα.
Επειδή οι εξετάσεις γίνονται συνήθως 8 ή παραπάνω ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, μπορεί όταν είναι το σώμα σε “τεχνητή” νηστεία να μην μετρηθεί σωστά για σημαντικούς ζωτικούς παράγοντες. Δηλαδή θα ανέβουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά μετά από αρκετές ώρες θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους νούμερα.
Με βάση τη συχνότητα και την ποσότητα των γευμάτων που καταναλώνονται, μπορεί να υποφέρει κάποιος εν αγνοία από τραυματισμούς ιστού στην καθημερινότητα του, που δεν αναγνωρίζονται από τις εξετάσεις αίματος όταν γίνονται μετά από πολύωρη νηστεία.
Βάσει συσσωρευμένων δεδομένων από έρευνες και επιστημονικούς ελέγχους, σκεφτείτε να κάνετε τις επόμενες εξετάσεις σας χωρίς να έχετε νηστέψει, και να έχετε ζήσει κανονικά την καθημερινότητα σας όσο αφορά το φαγητό, τα πόσιμα και την σωματική άσκηση.
 

Πηγή: LifeExtension Magazine

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Χάνσελ και Γκρέτελ: κυνηγοί μαγισσών
Περισσότερα

Χάνσελ και Γκρέτελ: κυνηγοί μαγισσών, ή πως ο διαβητικός Χάνσελ και η αδελφή του, έσωσαν το χωριό από την κακιά μάγισσα.

Μιας και είναι Γιορτές και το πνεύμα των Χριστουγέννων ταιριάζει με τα παραμύθια, ας μιλήσουμε και για την…