Τι να κάνεις όταν η παρέα θέλει να φάει έξω και συ σκέφτεσαι τον διαβήτη σου

μπορούν τα παιδιά να τρώνε έξω

Τι θα φάμε σήμερα το βράδυ με τους κολλητούς; Κρέπες,  πίτσα ή “βρώμικο”; Το βρήκα! Σουβλάκι. Σίγουρα σουβλάκι για βραδινό! Σας ακούγεται οικείο; Όλοι αγαπούν να τρώνε έξω. Μπορούν τα παιδιά με διαβήτη να πηγαίνουν για φαγητό σε εστιατόρια χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους; Φυσικά και μπορούν!

Ποιο εστιατόριο πρέπει να επιλέξω;

Τα παιδιά που έχουν διαβήτη δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο ειδικό διαιτολόγιο. Αλλά όπως όλα τα παιδιά, θα πρέπει να τρώνε υγιεινά. Δεν υπάρχει λοιπόν εστιατόριο που να μην επιτρέπεται να φάτε. Ωστόσο, πάντα μπορείτε να αναζητήσετε στο Διαδίκτυο πιο “ψαγμένα” μαγαζιά και να ελέγξετε το μενού τους πριν πάτε.
Εντάξει, δεν χρειάζεται να βρείτε ένα μέρος που σερβίρει μπέργκερ σόγιας και sticks καρότου (αν και αυτό μπορεί να είναι γευστικότατο). Αρκεί να διαλέξετε τρόφιμα με πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες και τότε θα είστε σε θέση να διατηρήσετε το διαιτολόγιο σας.
Κάποιες φορές θα πάτε σε ένα εστιατόριο που θα έχει όσα θέλετε και χρειάζεστε. Άλλες φορές, μπορεί να έχετε πρόβλημα να βρείτε κάτι που να ταιριάζει στο διαιτολόγιό σας. Εάν συμβεί αυτό, θυμηθείτε ότι εσείς βρίσκεστε στη “θέση του οδηγού”. Δεν χρειάζεται να παραγγείλετε στα τυφλά ή να πάρετε ό, τι υπάρχει στο μενού. Πολλά εστιατόρια θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας και θα αντικαταστήσουν όποια  υλικά ζητήσετε.

Μερικές γρήγορες συμβουλές

  • Ζητήστε απαντήσεις: Μερικές φορές, το μενού δεν σας λέει πραγματικά τι υπάρχει σε ένα πιάτο ή πώς ετοιμάζεται (για παράδειγμα, εάν είναι ψημένο ή τηγανισμένο). Πάρτε το θάρρος και ρωτήστε. Το άτομο που σας παίρνει την παραγγελία πρέπει να ξέρει ή μπορεί να μάθει όσα ρωτάτε ή χρειάζεστε.
  • Κάντε αλλαγές: Για να απολαύσετε ένα ισορροπημένο γεύμα ρωτήστε αν μπορείτε να αλλάξετε μερικά συστατικά ή συνοδευτικά, όπως τις τηγανητές πατάτες με μια υγιεινή σαλάτα. Μην αισθάνεστε περίεργα γι ‘αυτό – οι άνθρωποι ζητούν αλλαγές συνεχώς. Σε ορισμένα εστιατόρια, μπορείτε να ζητήσετε από τον μάγειρα να προετοιμάσει κάτι με διαφορετικό τρόπο. Να ζητήσετε να έχετε το κοτόπουλο σας ψημένο αντί για τηγανητό, για παράδειγμα.
  • Προσέξτε τα συνοδευτικά: Αποφύγετε τα τρόφιμα με σάλτσες ή γέμιση και ζητήστε να σας βάλουν στο πλάι dressing  χαμηλών λιπαρών για σαλάτες.
  • Επιλέξτε τη δική σας μερίδα: Οι μερίδες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες στα εστιατόρια. Νιώστε ελεύθεροι να φάτε όσο θέλετε και να πάρετε το υπόλοιπο για το σπίτι. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε το φαγητό με την παρέα σας.
  • Διατηρήστε το διαιτολόγιο σας: Θα νιώσετε όμορφα και θα φέρεστε σωστά στο σώμα σας, αν διατηρείσετε το διατολόγιοό σας όπου κι αν βρίσκεστε.

Τι πρέπει να φέρω μαζί μου;

Όταν βγαίνετε για φαγητό, πρέπει να φέρετε τα πράγματα που παίρνετε μαζί σας παντού, όπως τον μετρητή, την ινσουλίνη, σνακ και φάρμακα. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι ένα μικρό βιβλίο που αναφέρει τις θερμίδες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες σε ορισμένα τρόφιμα. Μπορείτε να ρίξετε αυτό το βιβλίο στην τσάντα και να το χρησιμοποιήσετε στα… δύσκολα. Δεν είναι κακό να δοκιμάσετε να επιλέξετε από το μενού μόνοι σας. Κάντε το και σιγά σιγά το βιβλίο θα ξεχαστεί μέσα στην τσάντα! Τέλος, αν χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά, μην διστάσετε να τα φέρετε μαζί.
Μόλις μάθετε πώς να τρώτε υγιεινά, μπορείτε να το κάνετε σχεδόν οπουδήποτε. Τώρα, το μόνο ερώτημα είναι, θέλετε το τυλιχτό με καλαμάκι ή γύρο, ή. . . μμμ. . . πίτσα!
Σημείωση συντάκτη: Τα γλυκούλικα-μικρούλικα σαν την πιτσιρίκα της φωτογραφίας μας, θα πρέπει να περιμένετε μερικά χρονάκια μέχρι να πάτε μόνα σας. Για να μην παίρνουμε και τόσο θάρρος!
 

Πηγή: kidshealth.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)
Περισσότερα

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)

Είναι πραγματικότητα: Οι γυναίκες με Διαβήτη έχουν (πολλά) περισσότερα να διαχειριστούν. Πώς όμως διαφέρει ο Διαβήτης (και ότι…