«Οσμή Σκανδάλων έχουν οι διαδοχικές παραιτήσεις στον τομέα της υγείας» σύμφωνα με τον βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα. Ο βουλευτής απεύθυνε ερώτηση στη Βουλή, καθώς και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, στις 27 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες μετά από την παραίτηση της προέδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου.
Η παραίτηση της προέδρου ήρθε μετά από δημοσίευμα του healthweb.gr σχετικά με την «απευθείας ανάθεση που αφορά στην κατακύρωση συνοπτικού διαγωνισμού για την ανατιμολόγηση φαρμάκων του Νοεμβρίου 2018 στο τέλος του Οκτωβρίου, παρότι ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκων μέσα στο 2018».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,
«ο εθνικός προμηθευτής του ΕΟΦ (αναφέρεται σε εταιρία που δεν ονομάζει) μετά από πάρα πολλά χρόνια είχε χάσει πρόσφατα ένα διαγωνισμό και για να μην ξανά συμβεί το ίδιο έφτιαξε έναν διαγωνισμό στον οποίο ζητούσε δύο διαφορετικά πράγματα: Το ένα είναι η ανατιμολόγηση του Νοεμβρίου 2018 και το δεύτεροείναι ηανάπτυξη συστήματος για τον υπολογισμό DDD–Daily Defined Dose συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 49.600,0 0 € .»
Ωστόσο, η δημοσιογράφος Νικολέτα Ντάμπου που έκανε την αποκάλυψη, αναφέρει ότι στον διαγωνισμό υπήρχε μόνο ένας μειοδότης, ο οποίος δεν έκανε καμία έκπτωση προκειμένου να αναλάβει την ανάθεση, γεγονός που προκαταβάλλει στο ότι ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα.
Αυτή είναι και η πιο τελευταία εξέλιξη του σκανδάλου. Οι παραιτήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα, έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, με πρώτη αυτή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ , του κυρίου Μπερσίμη, ενώ στις 21-11-2018 υπέβαλαν την παραίτησή τους, τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, όσο και ο Αναπληρωτής του. Ο βουλευτής αναφέρει ότι «σύμφωνα με δημοσίευμα του www.healthweb.gr, ο λόγος της παραίτησης «είναι η έντονη διαφωνία που είχαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, όπου καθήκοντα προέδρου είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, για το θέμα του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπου ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού θέλει να εξισωθούν τα παλιά μηχανήματα με τα νέας τεχνολογίας, με την επιβολή κοινού πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν φθηνότερες αλλά μικρότερης αξιοπιστίας διαγνώσεις».
Διατυπώθηκαν λοιπόν τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας.
1) Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του healtweb; Εάν όχι, που αποδίδετε τις διαδοχικές παραιτήσεις στο χώρο της υγείας;
2) Υπάρχουν μία ή αλλεπάλληλες αναθέσεις για προμήθεια υπηρεσιών λογισμικού στον ΕΟΦ από τον συγκεκριμένο προμηθευτή – εξωτερικό συνεργάτη προκειμένου να εκδοθούν Δελτία Τιμών Φαρμάκων;
3) Τι ακριβώς κάνει η υπηρεσία πληροφορικής του ΕΟΦ και το Τμήμα Τιμών του ΕΟΦ για να εκδοθεί Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και χρειάζεται και εξωτερικό συνεργάτη;
4) Τι εννοούσε η κ. Αντωνίου, όταν κατέθετε στη Βουλή στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το Φάρμακο ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ επί των ημερών της κάνει μόνη της την τιμολόγηση των φαρμάκων; Μόνη της η υπηρεσία με τη βοήθεια εργολάβου έναντι 30.000 ευρώ ή άλλου ποσού ανά Δελτίο Τιμών;
Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε να παρουσιαστούν τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι αμοιβές, η διαδικασία και τα ποσά που δόθηκαν στην εταιρεία ΜΙΜΑΡ από το 2013 μέχρι σήμερα, τόσο για τη συντήρηση του μηχανογραφικού προγράμματος GREDIS του ΕΟΦ, όσο και αμοιβές για προσφορά υπηρεσιών στην τιμολόγηση φαρμάκων ή άλλα έργα πληροφορικής.
Το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για πάταξη της διαφθοράς μας αφήνουν με πολλά ερωτηματικά.
Πηγές: Healthweb.gr, larissanet.gr