Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2019. Τι προβλέπει για την Υγεία

προϋπολογισμός
προϋπολογισμός

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2019 από τη Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο για το Υπουργείο Υγείας προβλέπονται € 3.824.312.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και € 60.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, συνολικά δηλαδή € 3.884.312.000. Τα νοσοκομεία αλλά και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να παρουσιάσουν έσοδα ύψους 161 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.
Για τα Νοσοκομεία θα διατεθούν το 2019, 1.154 εκατ. ευρώ από 1.219 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Η κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ενισχύεται με 35 εκατ. Ευρώ ενώ μειώνεται κατά 65 εκατ. ευρώ από τα Δημόσια Νοσοκομεία και δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις.
Στην πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, εγγράφεται στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση από την κοινωνική ασφάλιση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ . Ο οργανισμός αναμένεται να εμφανίσει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 322 εκατ. ευρώ ενώ θα επιτύχει να έχει λιγότερες απλήρωτες υποχρεώσεις και θα επιταχύνει τις πληρωμές του από τα ταμειακά του διαθέσιμα. Ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 6,183 δις. ευρώ. Από αυτά, οι δαπάνες ιατρικών επισκέψεων προβλέπονται στα 75 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στα 302 εκατ. ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δις ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των παροχών εντός του ορίου των 2 εκατ. ευρώ και 1,455 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, το ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2018 αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 4 εκατ. ευρώ, που οφείλεται σε δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, ενώ για το 2019 αναμένεται να εξισορροπήσει τα χαμένα.
Το γενικό συμπέρασμα του προϋπολογισμού υγείας σηματοδοτεί τη διατήρηση αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες 60% προς 40%.
Ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι

«Ο προϋπολογισμός στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, από τις μεγάλες επιβαρύνσεις κάθε φορολογούμενου πολίτη, καθώς επίσης και την έλλειψη προοπτικής, καλυτέρευσης της ζωής της κοινωνίας.». Κι αυτό γιατί «Το «μεγάλο» πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022, είναι ένα πλεόνασμα το οποίο αφαιρεί εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζόμενων πολιτών και έτσι μειώνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση κάθε δραστηριότητας. Η μεγάλη αναλογία των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους φόρους 1,5 προς 1, σηματοδοτεί μεγάλη αδικία για τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη και συνέχιση της φτωχοποίησής του».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση του ΠΙΣ στην Euro2day,

«ο προϋπολογισμός αποτελεί το 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας, όπως έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη, βρίσκεται στο 6%.»

Επιπλέον, το υπουργείο θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν

  • Τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με την επέκταση των ΤΟΜΥ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό και οικονομικούς πόρους
  • Την παγίωση της νέας φαρμακευτικής πολιτικής με προτεραιότητα στην εδραίωση του νεοσύστατου μηχανισμού της αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών για τα ακριβά φάρμακα για τα οποία παρέχεται αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, και τη δημιουργία επιπλέον υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων,
  • Την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας,
  • Την έμφαση στον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών.

Τέλος, το 2019 θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας που στοχεύει στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία.
 
Πηγές: Iatropedia.gr, Euro2day, το Πρώτο Θέμα
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα