Στον ΟΠΕΚΑ περνάει πλέον η αρμοδιότητα για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων

Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ

Στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) πέρασε από την 1.1.2019, η αρμοδιότητα για τη χορήγηση προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία, του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής και του επιδόματος ομογενών προσφύγων. Η αρμοδιότητα για την καταβολή των παραπάνω επιδομάτων, άνηκε μέχρι τις 31.12.2018 στους Δήμους.
Για τις αιτήσεις που καταβλήθηκαν μέχρι τις 31.12.2018 και η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η εξέταση της κάθε περίπτωσης και η απόφαση επιδότησης θα ληφθεί από τους Δήμους και από τις αρμόδιες για την απονομή διατροφικού επιδόματος Διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας. Όταν η επιδότηση ή η οικονομική ενίσχυση εγκριθεί, η πληρωμή θα γίνει από τον ΟΠΕΚΑ.
Οι αρχές που ήταν μέχρι το τέλος του χρόνου αρμόδιες για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων και οικονομικών ενισχύσεων, δηλαδή οι Δήμοι και οι αρμόδιες για την απονομή διατροφικού επιδόματος Διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας, πρέπει να παραδώσουν στον ΟΠΕΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο και ακριβές αντίγραφο, με τους δικαιούχους των επιδομάτων και το ποσό με το οποίο επιδοτούνται, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο δικαιούχων.
Οι φάκελοι και το φυσικό αρχείο των δικαιούχων που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31.12.2018, θα παραμείνουν για φύλαξη στις υπηρεσίες που ήταν μέχρι το τέλος του χρόνου αρμόδιες, και θα είναι διαθέσιμα στον ΟΠΕΚΑ στην περίπτωση που χρειαστεί πρόσβαση σε αυτά.
Όλες οι αιτήσεις – νέες αιτήσεις για παροχή προνοιακού επιδόματος, αιτήσεις για τη συνέχιση καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους που λήγει η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, καθώς και αιτήσεις επιδείνωσης της κατάστασης των ατόμων με αναπηρία – θα υποβάλλονται πλέον μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων ή των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας των αιτούντων, και θα πραγματοποιούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Τέλος, στον ΟΠΕΚΑ θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος με τον ΑΜΚΑ των αιτούντων και θα τους αποδίδεται κωδικός εισόδου στο Πληροφοριακό Σύστημα του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Με αυτόν τον τρόπο οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πορεία της αίτησής τους, να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης, αλλά και να λαμβάνουν ειδοποίηση για το αποτέλεσμα της αίτησής τους.
Glykouli.gr team
Πηγή: newsitamea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Συνέχιση των προνοιακών επιδομάτων σε άνεργους δικαιούχους που απασχολούνται σε Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Περισσότερα

Συνέχιση των προνοιακών επιδομάτων σε άνεργους δικαιούχους που απασχολούνται σε Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την συνέχιση των προνοιακών επιδομάτων σε δικαιούχους απασχολούμενους σε Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας ζήτησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επιστολή που απέστειλε στην…