Πως η vegan διατροφή προστατεύει το περιβάλλον

vegan και πλανήτης
vegan και πλανήτης

Αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να γίνουμε βίγκανς. Αυτό είναι το πόρισμα μιας παλιότερης έρευνας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο ο πλανήτης δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του δυτικού πληθυσμού για μια διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το θέμα είχε παρουσιάσει στην εφημερίδα Guardian η δημοσιογράφος Felicity Carus παραθέτοντας ένα κομμάτι από το κείμενο της έρευνας:

«Οι επιπτώσεις από την αγροκτηνοτροφία αναμένεται να ενταθούν δραματικά επειδή η πληθυσμιακή αύξηση θα οδηγήσει σε ολοένα μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Είναι όμως δύσκολο να αναζητήσουμε εναλλακτικές γιατί οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Δραστική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν δυνατή μόνο με μια ουσιαστική, παγκόσμια αλλαγή διατροφικών συνηθειών που δεν θα περιλαμβάνει τα ζωικά προϊόντα».

Μάλιστα, ο καθηγητής Έντγκαρ Χέρτουιτς, που ήταν ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, πρόσθεσε:

«Τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά (στο περιβάλλον) από ότι η παραγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η άμμος ή το τσιμέντο, τα πλαστικά ή τα μέταλλα. Η βιομάζα και τα χωράφια που προορίζονται μόνο για την κτηνοτροφία προκαλούν τόση ζημιά, όσο και η καύση των ορυκτών καυσίμων».

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, η αγροκτηνοτροφία είναι το ίδιο επιζήμια για το περιβάλλον, όσο και η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Συγκεκριμένα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνονται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, για το 38% της συνολικής χρήσης γης και για το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου. Επιπλέον, μιας και τα κοπάδια προκειμένου να τραφούν καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος από τις παγκόσμιες καλλιέργειες, εξυπακούεται ότι με την τροφή λαμβάνουν τα διάφορα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται.
Η οικονομική ευμάρεια φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την καταστροφή του περιβάλλοντος, μιας και η έκθεση αναφέρει ότι με το διπλασιασμό του εισοδήματος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυξάνονται κατά 80%.

«Η αποσύνδεση της ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, είναι η νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε έναν κόσμο αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων, αυξανόμενων εισοδημάτων και αυξανόμενων καταναλωτικών απαιτήσεων» είπε ο Ακίμ Στάινερ, τότε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Διευθύνων Σύμβουλος του UNEP.

Καθώς λοιπόν ο πληθυσμός της γης αναμένεται να φτάσει τα 9,1 εκατομμύρια το 2050, για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%. Το σίγουρο είναι ότι αν η αγροκτηνοτροφία δεν αλλάξει μεθόδους παραγωγής ώστε να μειώσει τα προβλήματα που προκαλεί στο περιβάλλον, τότε θα πρέπει ο κόσμος να απομακρυνθεί από το δυτικό μοντέλο διατροφής και την βιομηχανία παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πηγή: tvxs, The Guardian

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα