Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις αποζημιώσεις για τα έξοδα μετακίνησης των ασθενών Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις αποζημιώσεις για τα έξοδα μετακίνησης των ασθενών
Με απόφαση που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, καθορίζεται η αποζημίωση των εξόδων μεταφοράς ασθενών και συνοδών.  Σύμφωνα με την απόφαση, θα αποζημιώνονται οι ασθενείς... Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις αποζημιώσεις για τα έξοδα μετακίνησης των ασθενών

Με απόφαση που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, καθορίζεται η αποζημίωση των εξόδων μεταφοράς ασθενών και συνοδών. 

Σύμφωνα με την απόφαση, θα αποζημιώνονται οι ασθενείς που χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο της κατοικίας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται από μονάδα κοντά στον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα θα αποζημιώνονται και οι συνοδοί. 

Για την μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ι.Χ., ή ΤΑΞΙ, οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά. 

Βεβαίωση από Διευθυντή Νοσοκομείου ΕΣΥ στον τόπο που κατοικεί ο ασθενής, ότι η πάθησή του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στον τόπο κατοικίας του. Στην περίπτωση που θα μεταβεί σε άλλη περιοχή με συνοδό, πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ότι χρειάζεται να συνοδευτεί. Αν η γνωμάτευση αποδοθεί από ιατρό που δεν είναι διευθυντής, χρειάζεται και υπογραφή από τον διευθυντή.  

Ο συνοδός αποζημιώνεται απαραίτητα όταν ο ασθενής είναι κάτω των 18 ετών ή έχει ποσοστό αναπηρίας όρασης 80% και πάνω 

Αντίγραφο εξετάσεων. 

Σε περίπτωση νοσηλείας, αντίγραφο του εξιτηρίου. 

-Για την αποζημίωση της μεταφοράς με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει τα εισητήρια της οικονομικότερης θέσης του μέσου με το οποίο μετακινήθηκε 

-Για την αποζημίωση της μεταφοράς με Ι.Χ., ή ΤΑΞΙ πρέπει να προσκομίσει τις αποδείξεις βενζίνης (στην περίπτωση του Ι.Χ.), ή κομίστρων (στην περίπτωση του ΤΑΞΙ), διοδίων για τις ημέρες μετάβασης και επιστροφής, καθώς και βεβαίωση της χιλιομετρικής απόστασης, μιας και η αποζημίωση ορίζεται στα 0,15 λεπτά ανά χιλιόμετρο. 

-Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά του ασθενούς με αεροπλάνο, πέρα από την βεβαίωση του Διευθυντή Νοσοκομείου του ΕΣΥ, όπως περιγράφεται παραπάνω, χρειάζεται γνωμοδότηση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, καθώς και απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. 

-Για τη μετακίνηση του συνοδού, πρέπει να προσκομιστούν δικαιολογητικά όπως περιγράφηκαν παραπάνω.  

-Ειδικά για τις περιπτώσεις καρκινοπαθών και των συνοδών τους, για την μετακίνηση με αεροπλάνο δεν χρειάζεται γνωμοδότηση από το ΑΥΣ και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. 

Για την μετακίνηση των Νεφροπαθών. 

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει την μετακίνησή των Νεφροπαθών προς το κοντινότερο κέντρο αιμοκάθαρσης, και για τουλάχιστον 13 συνεδρίες μέσα στο μήνα. 

-Στην Αθήνα και τον Πειραιά, €220 το μήνα. 

-Στη Θεσσαλονίκη, €220 το μήνα. 

-Στο Ηράκλειο και την Πάτρα, €140 το μήνα. 

-Στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, €115 το μήνα. 

Στην περίπτωση που ο νεφροπαθής κατοικεί εκτός αστικών κέντρων, η αποζημίωση για τη μεταφορά από την κατοικία του ασφαλισμένου ως το κοντινότερο κέντρο αιμοκάθαρσης, γίνεται ως εξής: 

-Για απόσταση έως 50 χλμ., €400 το μήνα 

-Για απόσταση 50-80χλμ., €550 το μήνα 

-Για απόσταση πάνω από 80χλμ., € 800 το μήνα. 

Στην περίπτωση που διενεργούνται λιγότερες από 13 συνεδρίες μέσα στο μήνα, τα ποσά αναπροσαρμόζονται. Επιπλέον, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν μεταβαίνει στην  κοντινότερη σε αυτόν μονάδα αιμοκάθαρσης, ισχύουν προϋποθέσεις για τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τα ταμεία τους.  

Για να λάβουν την αποζημίωση από το ταμείο τους, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση Διευθυντή ή Επιστημονικού Υπεύθυνου που θα βεβαιώνει την πάθηση και την διενέργεια αιμοκαθάρσεων.  

Τέλος για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τη μεταφορά τους για μεταγγίσεις, αφαιμαξομεταγγίσεις και αφαιμάξεις ως εξής. 

-Στην Αθήνα και τον Πειραιά, €38 το μήνα. 

-Στη Θεσσαλονίκη, €36 το μήνα. 

-Στο Ηράκλειο και την Πάτρα, €22 το μήνα. 

-Στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, €20 το μήνα. 

-Εκτός Αστικών Κέντρων και μέσα στα όρια του νομού στον οποίο κατοικεί ο ασθενής, € 100 το μήνα. 

-Εκτός Αστικών Κέντρων και εκτός των ορίων του νομού στον οποίο κατοικεί ο ασθενής, € 150 το μήνα. 

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει γνωμάτευση Διευθυντή ή Επιστημονικού Υπεύθυνου  που θα βεβαιώνει την πάθηση και την διενέργεια των μεταγγίσεων. 

Για άλλου είδους παροχές, που αφορούν άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και για τα δικαιώματα των Διαβητικών, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον οδηγό που υπάρχει αναρτημένος στο Glykouli.gr.

Πηγή: ΕΟΠΥΥ

 

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares