Εκλογές με την είδηση των κλειστών διαγνωστικών κέντρων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

απεργία επ' αόριστον στα διαγνωστικά κέντρα
απεργία επ’ αόριστον στα διαγνωστικά κέντρα

Εκλογές με κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται να έχουμε στις 7 Ιουλίου, μιας και μετά από απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τα εργαστήρια θα βάλουν λουκέτο επ’ αόριστον στις 10 Ιουνίου. Κλειστά ήταν άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα το τριήμερο πριν τις εκλογές και η είδηση βγαίνει λίγες μέρες πριν τις επαναληπτικές Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
Η διαμαρτυρία των κλάδων που παρέχουν υπηρεσίες μέσω του ΕΟΠΥΥ δεν είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και που, εκτός αν υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο, θα συνεχίσει να συμβαίνει, προς απογοήτευση και των εταιριών που συνεργάζονται με τον οργανισμό, και των ασφαλισμένων που βλέπουν ότι οι κρατήσεις που τους γίνονται, δεν τους καλύπτουν όταν χρειαστεί.  
Το χειμώνα που μας πέρασε διαμαρτυρήθηκαν διαδοχικά οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί, οι εργαζόμενοι στην ειδική εκπαίδευση κ.ο.κ., με κοινό πρόβλημα το θέμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που αναγκάζονται να παρέχουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω των clawback και rebate.  
Η πρόσφατη απαλλαγή μιας σειράς ασφαλισμένων με χρόνιες παθήσεις από την συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις, προκάλεσε μια σειρά διαμαρτυριών που κατέληξαν στην απεργία της περασμένης εβδομάδας.  
Δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε ότι η χρονική στιγμή που συμβαίνει η συγκεκριμένη διαμαρτυρία είναι ιδιαίτερα άβολη για την κυβέρνηση, και αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΙΣΑ που την επέσπευσε είναι ο υποψήφιος Περιφεριάρχης, τοτε γίνεται μια κίνηση με ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα.
Έχουμε συνηθίσει στα προεκλογικά πολιτικά παιχνίδια, στις έκτακτες παροχές, στις πιέσεις που ασκεί ο κάθε συμφερούχος με όποιον τρόπο μπορεί. Ωστόσο, μια τέτοια απεργία, είναι ένα πολύ δυνατό χτύπημα στην τωρινή κυβέρνηση, από το οποίο σίγουρα χαμένοι θα είναι για ακόμα μια φορά οι Έλληνες πολίτες.  
Σύμφωνα με άρθρο του Έθνουςοι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν αποφασίσει ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης να προχωρήσουν σε νέα λουκέτα από τα μέσα Ιουνίου,  εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αλλά λόγω και των πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και έτσι ο κλάδος ξεκινά νέα απεργία στις 10 Ιουνίου. 
Όπως ανακοινώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μετά από έκτακτη σύσκεψη, το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, αποφάσισε νέα κινητοποίηση για τις 10 Ιουνίου. 
Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή, καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους. 

Επ΄ αόριστον αποχή από τις 10 Ιουνίου τα Διαγνωστικά 

Έτσι, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ΙΣΑ, αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. 
Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά. 

Βασικά αιτήματα είναι: 

  • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και  rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. 
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback 
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
  • Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Glykouli.gr

Πηγή: Έθνος

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η χορήγηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων στα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη στο The American Journal of Cardiology.