Πως ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς υδατάνθρακες

Γνωρίζουμε ότι ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,4 κιλά και χρησιμοποιεί περίπου 5,6 mg (0,0056 γραμμάρια) γλυκόζης το λεπτό, χρειάζεται δηλαδή περίπου 100 – 130 γραμμάρια γλυκόζης την ημέρα για να λειτουργεί σωστά.
Μιας και τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι τα μόνα που δεν αποθηκεύουν γλυκόζη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λιπαρά ως πηγή ενέργειας, ο εγκέφαλος πρέπει να εφοδιάζεται διαρκώς μέσω του αίματος.
Όμως, υπάρχει και μια άλλη πηγή ενέργειας που μπορεί ο εγκέφαλος να χρησιμοποιήσει για να λάβει την απαραίτητη ενέργεια. Η πηγή αυτή είναι οι κετόνες, δηλαδή οι ενώσεις που δημιουργούνται όταν το συκώτι διασπά τα λιπαρά στα συστατικά τους στοιχεία.
Όταν αυξάνεται η ποσότητα των κετονών στο αίμα, ο εγκέφαλος τις χρησιμοποιεί ως επιπλέον πηγή ενέργειας, μειώνοντας την ανάγκη για γλυκόζη. Μέσω αυτού του μηχανισμού, οι κετόνες μπορούν να ικανοποιήσουν μέχρι και το 75% της ανάγκης του εγκεφάλου για ενέργεια.
Ωστόσο, ακόμη και όταν χρησιμοποιεί τις κετόνες, ο εγκέφαλος χρειάζεται και λίγη γλυκόζη και να λειτουργήσει. Η γλυκόζη αυτή μπορεί να προέρθει από μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογέννεση και είναι η παραγωγή γλυκόζης στο συκώτι κατά τη διάρκεια της κετογένεσης.
Με τη διαδικασία της γλυκονεογένεσης τα επίπεδα του σακχάρου παραμένουν μέσα σε σταθερά όρια, κάτι που διευκολύνεται από τη δράση των ορμονών του σώματος. Η διαδικασία αυτή είναι που διαταράσσεται στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη που χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη από εξωγενείς πηγές.
Μέσω της γλυκονεογένεσης, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παραμένουν σταθερά μεταξύ 80 και 85, ασχέτως από την ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Έτσι διασφαλίζεται συνεχής ανεφοδιασμός του εγκεφάλου με γλυκόζη. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα (και ιδιαίτερα το συκώτι) εξασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος έχει όση ενέργεια χρειάζεται, ακόμη και αν δεν καταναλώνετε καθόλου υδατάνθρακες.
Πηγή: Asweet life

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα