Την άμεση στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων Μακεδονίας και Θράκης ζητούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι

Την άμεση στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων της περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης ζητούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι
Την άμεση στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων της περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης ζητούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι

Την άμεση στελέχωση των Περιφεριακών Ιατρείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ ζητούν με επιστολή τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Μακεδονίας και Θράκης.
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως έχουν αποστελεχωθεί τα περιφερειακά ιατρεία με αποτέλεσμα οι 400.000 πολίτες της περιφέρειας που ζουν εκτός των αστικών κέντρων – κυρίως άνθρωποι τρίτης ηλικίας, με χρόνια νοσήματα, και με δυσκολίες στην μετακίνηση – να αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμη και δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, ενώ συνωστίζονται στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Αυτή η κατάσταση ενέχει άμεσους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, και παραβιάζει την αρχή της ισότητας αφού δεν παρέχει ίση ιατρική κάλυψη με πολίτες άλλων περιοχών που καλύπτονται από δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. 
Επιπλέον προκαλεί προβλήματα στα μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων, αφού οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να προβαίνουν σε «δανεισμό» φαρμάκων, για τα οποία όμως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην παραλάβουν ποτέ τις απαραίτητες συνταγές. 
Στο κείμενό τους, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική δεν εφαρμόστηκε σε καμία άλλη ΥΠΕ, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους που κατοικούν στις περιφέρειες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, να αισθάνονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 
Σας παραθέτουμε την επιστολή των φαρμακευτικών συλλόγων.

ΘΕΜΑ : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Αξιότιμε κ. Διοικητά της 4ης ΥΠΕ,
Με την παρούσα επιστολή , την οποία συνυπογράφουμε έξι πρόεδροι Φαρμακευτικών Συλλόγων της Περιφέρειάς μας , ΕΒΡΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ , ΞΑΝΘΗΣ , ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ και ΣΕΡΡΩΝ, και με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα και την οποία σας μεταφέρουμε, αιτούμαστε την άμεσο επιστροφή των αγροτικών ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία τους για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:
1. Οι 400.000 πολίτες της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι ζουν εκτός των αστικών κέντρων, δεν διαθέτουν πλέον άλλες αντοχές και υπομονή, καθότι εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού αναγκάζονται να μετακινηθούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για ιατρική φροντίδα και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Πολλές φορές μάλιστα δεκάδες χιλιόμετρα από τον τόπο της κατοικίας τους!
2. Στην πλειονότητά τους είναι μοναχικοί άνθρωποι τρίτης ηλικίας με δυσκολίες στην κίνηση λόγω και των χρόνιων νοσημάτων τους, αλλά και δυσκολίες στην μετακίνηση λόγω της αδυναμίας οδήγησης ή και της μη ύπαρξης μεταφορικού μέσου.
3. Η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα επιφέρει πλείστα προβλήματα στην υγεία των ασθενών της Περιφέρειας, λόγω της πλημμελούς αντιμετώπισης των αναγκών τους.
4. Περίτρανα πλέον αποδεικνύεται , ότι με τον τρόπο αυτόν η Πολιτεία τους μεταχειρίζεται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας καθώς και ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, αφού οι συμπολίτες τους των αστικών κέντρων καλύπτονται από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δομές υγείας που υπάρχουν σ’ αυτά!
5. Το κλείσιμο των Π. Ιατρείων στην πράξη εκλαμβάνεται ωσάν να απορρίπτονται οι λόγοι ίδρυσης τους, γεγονός που ενσπείρει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους των χωριών.
6. Πέραν της ελλιπούς εξυπηρέτησης των κατοίκων της Περιφέρειας δημιουργούνται και συνθήκες συνωστισμού στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ενώ αντίθετα με τη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων θα υπάρχει εκτενής διασπορά των ασθενών και έτσι θα αποτρέπονται φαινόμενα μετάδοσης του ιού.
7. Ήδη έχει ολοκληρωθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της περιοχής και όπως είναι αυτονόητο δεν υφίστανται πλέον λόγοι αποκλεισμού των περιφερειακών ιατρείων.
8. Και με την επάνοδο των αγροτικών ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία θα έχετε την δυνατότητα μετακίνησής τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν και εάν χρειαστείτε ορισμένους ιατρούς για υποστήριξη των Νοσοκομειακών μονάδων. Είναι πάντως γεγονός ότι και στα δύο lockdown, παρά τη μετακίνηση όλων των ιατρών στα Κ. Υγείας , σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις υπήρξε τέτοια ανάγκη υποστήριξης ενώ αντίθετα εκατοντάδες κατοίκων συνωστιζόταν στα ΚΥ!
9. Σαφώς και η μετακίνηση ενός ανθρώπου, του ιατρού, προς το αγροτικό ιατρείο του χωριού είναι ασύγκριτα προτιμότερη, αλλά και ασφαλέστερη, από την μετακίνηση 500, 800 ή και 1.000 κατοίκων του χωριού, κυρίως υπερήλικων, προς το Κέντρο Υγείας και τα αστικά κέντρα! Φανταστείτε την ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών!!
10. Τα φαρμακεία της Περιφέρειας δεν αντέχουν άλλο στον καθημερινό και υπέρογκο ‘’δανεισμό’’ φαρμάκων , αφού οι περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να τα συνταγογραφήσουν και ο κίνδυνος να μη μπορέσουν στη συνέχεια να τα γράψουν είναι πλέον υπαρκτός και με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και για τους ασθενείς και για τους φαρμακοποιούς!
11. Δεν σας κρύβουμε, ότι ήδη πολλοί συνάδελφοι άρχισαν να το εφαρμόζουν και είναι και στις σκέψεις όλων μας, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να διακόψουμε πλήρως τον δανεισμό φαρμάκων, διότι λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν δέχεται το σύστημα φάρμακα προηγούμενων μηνών, με συνέπεια μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της Περιφέρειας σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία!
Αυτό που γίνεται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ δεν εφαρμόστηκε από καμία άλλη ΥΠΕ της χώρας και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό!
Όλα τα φαρμακεία της χώρας και την Άνοιξη του 2020 και τώρα από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα παραμένουμε ανοιχτά και δίνουμε τον αγώνα και στην ενημέρωση και στην κάλυψη κάθε ανάγκης του πολίτη που σχετίζεται με την Φαρμακευτική Περίθαλψη και τις Πρώτες βοήθειες!
Κάναμε υπομονή 3 μήνες τώρα και 3 μήνες την Άνοιξη !!!

ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ; ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ;

ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ;

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.com

Total
22
Shares
Σχετικά άρθρα