Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μικροβιώματος και διαβήτη παρατηρήθηκε σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τα οποία επέλεξαν να κάνουν γαστρικό μπαϊπάς, όπου το λεπτό έντερο γίνεται μικρότερο με αποτέλεσμα να απορροφά λιγότερα στοιχεία από την τροφή.
Η επέμβαση αυτή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι συνήθης αλλά για θεραπεία του διαβήτη είναι σπάνια. Και όμως στο 80% των περιστατικών που έκαναν γαστρική παράκαμψη για διαβήτη τύπου 2, η νόσος εξαφανίστηκε μέσα σε μερικές ημέρες.
Ο δρ Νίκολσον εικάζει ότι ο διαβήτης υποχώρησε αιφνίδια γιατί έγιναν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των ασθενών. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό προκαλείται από τη μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία διαδικασία που δεν είναι πλήρως κατανοητή λόγω μοριακών σημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν και οι ειδικοί εκτιμούν πως στη σχέση αυτή συνδέεται και το μικροβίωμα. Ο δρ Νίκολσον δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ακόμη τη σχέση αυτή, όπως έχει κάνει με τις καρδιοπάθειες και τα μικρόβια του στομάχου.
Πηγή:Tanea
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης και ηπατική νόσος – όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Μια επικίνδυνη αμφίδρομη σχέση αυτή του διαβήτη και της ηπατικής νόσου
Επιτυχία για Νέα Μέθοδο Αντιμετώπισης του Διαβήτη Τύπου 1 με Μεταμόσχευση Νησιδίων
Ένας νέος πρωτοποριακός τρόπος εισαγωγής κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1, λειτουργεί σε…
Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά!
Διαβήτης τύπου 2 (των ενηλίκων) σε κορίτσι 3 ετών: Η παρουσίαση του περιστατικού προκάλεσε αίσθηση στο 51ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας που γίνεται στη Στοκχόλμη
Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νεογνικού θανάτου και άλλων επιπλοκών
Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο. Οι…