Με «καζάνι» που βράζει παρομοιάζουν οι επιστήμονες την ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, καθώς, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Ταυτόχρονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40-45% των θανάτων, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.
Τα προαναφερόμενα νοσήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18-20 Οκτωβρίου 2012), που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο ορόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.), καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ούλμ Γερμανίας, Σωτήριος Α. Ράπτης και ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αιγινήτειο») Χαράλαμπος Χ. Παπαγεωργίου, επεσήμαναν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, γεγονός που απεικονίζεται γλαφυρά στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των αυτοκτονιών.
Κατάθλιψη: η σύγχρονη μάστιγα
Η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, μιας παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, έδειξαν ότι περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφεραν ότι είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και, σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Το φαινόμενο, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο, καθώς κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.
Με αυτά τα δεδομένα, η άμεση καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να αποτρέπονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα τέτοιου είδους τραγικές συνέπειες.
«Έκρηξη» του σακχαρώδη διαβήτη
Σήμερα στη χώρα μας τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζονται σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Όπως τόνισε ο κ.Ράπτης, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη χώρα μας η αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Πρόκειται για διαβήτη που εκδηλώνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας έως 18 ετών και, κυρίως, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Σε ό,τι αφορά το διαβήτη τύπου ΙΙ, οι αριθμοί είναι εξίσου εύγλωττοι, όσο και ανησυχητικοί: ποσοστό 95% των 1.200.000 ατόμων με διαβήτη που υπάρχουν στη χώρα μας έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ στην ουρά περιμένουν άλλες 200.000 άτομα με διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης. Από αυτούς, περίπου το 70% θα εμφανίσουν έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη εντός μιας πενταετίας, εάν δεν αλλάξουν το σημερινό τρόπο ζωής τους έγκαιρα και αποτελεσματικά. Τι σημαίνει αυτό: απώλεια σωματικού βάρους, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διακοπή του καπνίσματος, ένταξη σωματικής άσκησης στο ημερήσιο πρόγραμμα κ.α.
18ο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας
Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας αποτελεί την κορωνίδα των δραστηριοτήτων της Ε.Ε.Ε.Π. και στοχεύει:
Στην ενημέρωση των Ελλήνων επιστημόνων για τις νέες γνώσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια της χρονιάς σε όλους τους τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας.
Στην εκπαίδευση των νέων Παθολόγων σε θέματα αιχμής.
Στην ευαισθητοποίηση ιατρών και κοινού σε θέματα πρόληψης σοβαρών νοσημάτων που λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, κατάθλιψη κ.τ.λ.).
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A.), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας (Ε.Ι.Η.).
Την Πέμπτη (20:00 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, κατά την οποία θα απονεμηθεί το 12ο «Βραβείο Β. Μαλάμου», ένα βραβείο που έχει θεσμοθετηθεί από την Ε.Ε.Ε.Π. το 2000 με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους που διακρίνονται για το ερευνητικό, κλινικό και διδακτικό τους έργο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς και το 12ο «Ασκληπιείο Βραβείο», μια ετήσια διάκριση που θεσμοθετήθηκε, επίσης, το 2000 με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους που διέπρεψαν ως μάχιμοι κλινικοί ιατροί στο πεδίο του καθήκοντος.
Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης θα αποτελέσει η απονομή του 16ου «Ιπποκράτειου» Βραβείου, που θεσμοθετήθηκε το 1995 με στόχο να τιμήσει διακεκριμένους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, μαζί με τη συνοδό «Ιπποκράτειο Διάλεξη». Την «Ιπποκράτειο Διάλεξη» θα παρουσιάσει εφέτος ο βραβευόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A.), Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας (Ε.Ι.Η.) της E.A.S.A., Σάλτσμπουργκ, Αυστρία, και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Felix Unger, με θέμα «Ο αιώνιος Ιπποκράτης» (“The eternal Hippocrates”).
Επιπλέον, η Ε.Ε.Ε.Π. απονέμει ετησίως το βραβείο «Ηρακλή Φίλη» στην καλύτερη αναρτημένη κλινική εργασία που ανακοινώνεται στο Συνέδριο, με πρώτο συγγραφέα ειδικευόμενο ή ειδικευμένο έως τρία (3) έτη από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Το βραβείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δρος. Ηρακλή Φίλη, διακεκριμένου ιατρού, ιδρυτικού μέλους και μέλους επί σειρά ετών του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και Προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 1.000 Ευρώ (δύο βραβεία, από 500 Ευρώ έκαστο), το οποίο προσφέρεται από την οικογένειά του.
Την Πέμπτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η ανακοίνωση του κ.Ράπτη, με θέμα «Τι αποκομίσαμε από τα έξι (6) χρόνια χρήσης των DPP-4 αναστολέων στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», ενώ σημαντική επιστημονική γνώση θα προσφέρει και το στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Η έκφραση νοσημάτων Εσωτερικής Παθολογίας:», με τις διαλέξεις «Στον Οφθαλμό», που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Βέργαδος, «Στα νύχια», που θα παρουσιάσει ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Ρηγόπουλος, «Στο Πόδι», που θα παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Τεντολούρης και «Στους Νεφρούς», που θα παρουσιάσει ο καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Στεφανίδης.
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες διαλέξεις συγκαταλέγεται εκείνη του καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) Ιωάννη Τούντα, με θέμα «Ο ρόλος της προληπτικής ιατρικής σήμερα». Παράλληλα, την ίδια μέρα στην ειδική παρουσίαση “Meet the experts” θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα «Παχυσαρκία: μια σύγχρονη μάστιγα και η αντιμετώπισή της», με συντονιστές τον κ.Ράπτη και τον καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο Λ. Γιαννόπουλο και ομιλητές τον καθηγητή Νικόλαο Κατσιλάμπρο και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Ένα άλλο σημείο αιχμής της ημέρας θα αποτελέσει και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Θεραπευτικές προσεγγίσεις στην υπέρταση», το οποίο θα συντονίσει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Π&epamp;alpha;νεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Πίτσαβος.
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το επίκαιρο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κατάθλιψη: σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις», όπου οι καθηγητές Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Παπαδημητρίου και Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Πλουμπίδης και ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος θα αναλύσουν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την κατάθλιψη και τη θέση της στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της ίδιας ημέρας, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Κρεμαστινός θα συντονίσει το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία: από την πρόληψη στη θεραπεία», η καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου το στρογγυλό τραπέζι «Σύγχρονες απόψεις στα λοιμώδη νοσήματα» και ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Πεκτασίδης το στρογγυλό τραπέζι «Τα κακοήθη νοσήματα στην Εσωτερική Παθολογία». Τέλος, την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη λήξεως, με θέμα «Μοριακή καρκινογένεση και επιλεκτική φαρμακευτική στόχευση», θα παρουσιάσει ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Παπαβασιλείου.
Το Συνέδριο παρέχει στους συμμετέχοντες δέκα τέσσερα (14) Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης (European Accreditation Council for Continuing Medical Education – EACCME) της Ένωσης Ειδικών της Ιατρικής (Union of Medical Specialists – UEMS), αμοιβαία αναγνωρίσιμα και από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association – AMA).
Πηγή: health.in.gr
Κατάθλιψη και σακχαρώδης διαβήτης πλήττουν την υγεία του Έλληνα
Με «καζάνι» που βράζει παρομοιάζουν οι επιστήμονες την ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, καθώς, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Ταυτόχρονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40-45% των θανάτων, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.