Διαβήτης και σεξουαλική ζωή

σεξουαλική ζωή

Το 50% των ανδρών και το 25% των γυναικών θα βιώσουν κάποια στιγμή κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας λόγω διαβήτη.

Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι πιθανές στους ανθρώπους που νοσούν με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά όχι απαραίτητα και αναπόφευκτες. Συχνά είναι εκδήλωση των επιπλοκών ως συνέπεια της προσβολής των νεύρων και των αγγείων και η πρόληψη στηρίζεται στην μακροπρόθεσμη καλή διαχείριση της νόσου.
Στον άνδρα
Στους άνδρες, το πρόβλημα που αναφέρεται συχνότερα αφορά διαταραχές της στύσης που μπορούν να προέλθουν από ένα συνδυασμό παραγόντων: προσβολή των αγγείων των γεννητικών οργάνων από αθηροσκλήρωση, ανωμαλίες των νεύρων στα πλαίσια της διαβητικής νευροπάθειας, ελάττωση της ελαστικότητας των ιστών ως συνέπεια ελλείμματος στην παροχή οξυγόνου.
Στους παραπάνω παράγοντες προστίθενται και οι ψυχολογικοί, που συχνά προκαλούν άγχος επίδοσης, το οποίο ενισχύει και παρατείνει το πρόβλημα. Κάποιες φορές, οι οποίες αποτελούν εξαίρεση, η προσβολή των νεύρων είναι υπεύθυνη για πρόκληση εκσπερμάτισης προς την ουροδόχο κύστη, επιφέροντας στειρότητα, επειδή το σπέρμα δεν εξωτερικεύεται.
Στην γυναίκα
Η συχνότερα αναφερόμενη δυσλειτουργία στις γυναίκες είναι πόνοι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ολισθηρότητας του κόλπου, που ευνοείται από την προσβολή των αγγείων, ή σε λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, η οποία απαιτεί γυναικολογική εξέταση.
Η θεραπεία
Η πρόληψη των διαταραχών αυτών συνίσταται πρώτα απ’ όλα στην αποφυγή αστάθειας της σακχαραιμίας, δηλαδή στην καλή διαχείριση του σακχάρου. Ουσιώδες είναι επίσης, ο άνθρωπος που νοσεί με διαβήτη, να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ενός ψυχολογικού φαύλου κύκλου. Γι αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε να κάνουμε ερωτήσεις για τη σεξουαλική ζωή κατά την επίσκεψη στον γιατρό. Μερικές φορές συνταγογραφούνται φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία – τις πιο πολλές φορές προσωρινά – αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, ειδικώς σε σχέση με θέματα που αφορούν την καρδιά.
Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά τη σεξουαλική σας ζωή, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Να θυμάστε πως πολύ συχνά υπάρχουν θεραπείες, λύσεις ή αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν την διαφορά.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις σύμφωνα…