Διατροφή τύπου Vegan και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ

Η πρωτοποριακή μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Diabetes Care ανοίγει το δρόμο για μια νέα προσέγγιση στην εναλλακτική ιατρική και διατροφή.
Διατροφή τύπου Vegan και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ - Glykouli.Gr

Σε αυτήν τη πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 σε ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά για το σακχαρώδη διαβήτη, το περιοδικό Diabetes Care, έγινε σύγκριση της ιδανικής διατροφής, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες (χρυσός κανόνας=golden standard) με διατροφή vegan (χορτοφαγία που εξαιρεί και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά) για 22 εβδομάδες. Αμφότερες οι δίαιτες ήταν εξίσου χαμηλές σε λιπαρά (10%). Πήραν μέρος 99 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διαγνωσμένο κατά μέσο όρο από 8ετίας (οι ομάδες ήταν παρόμοιες και τυχαιοποιημένες, όπως σε όλες τις έγκυρες έρευνες), και αρκετοί ασθενείς (σχεδόν οι μισοί) ελάμβαναν αγωγή με ένεση ινσουλίνης. Αποτελέσματα: Μετά το πέρας των 22 εβδομάδων το εντυπωσιακό 43% των συμμετεχόντων της ομάδας vegan μείωσε την αγωγή του σε σχέση με το χαμηλό 26% της ομάδας που ελάμβανε την ιδανική δίαιτα της ADA. Μάλιστα, ακόμα και άτομα που ήταν χρόνια σε αγωγή με ενέσεις ινσουλίνης μπόρεσαν όχι μόνο να μειώσουν την αγωγή, αλλά ακόμα και να την διακόψουν εντελώς (χωρίς να λαμβάνουν ούτε δισκία)!
Συμπέρασμα: Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι πως μία τέτοια «εναλλακτική» και επαναστατική μελέτη δημοσιεύθηκε σε ένα τόσο αυστηρό περιοδικό όσο το Diabetes Care. Δείχνει ότι αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες την εναλλακτική ιατρική. Επίσης, δείχνει σε ποιο σημείο φταίει η κακή διατροφή για την απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Κάποτε η διατροφή θεωρούνταν δευτερεύουσας σημασίας, τώρα θεωρείται σημαντική, αλλά με αυτήν την μελέτη η σημασία της σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο.
ΠΗΓΗ: Holistic-Greece

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα