Το κοιλιακό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία

Το λίπος γύρω από την κοιλά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ασχέτως αν ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο, λένε οι επιστήμονες
Το λίπος γύρω από την κοιλά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ασχέτως αν ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο, λένε οι επιστήμονες

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι αυξημένος σε ανθρώπους με υπερβολικό βάρος στην κοιλιά, ακόμη και αν γενικά δεν θεωρούνται υπέρβαροι, λένε οι επιστήμονες.
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εξέδωσε Επιστημονική Δήλωση επί του θέματος, μιας και τα πορίσματα νέων ερευνών έρχονται σε μια εποχή που η παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε επιδημία και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
Η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερίνη.
Όμως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν είναι υπέρβαροι, αλλά έχουν επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Η Dr. Tiffany Powell-Wiley, επικεφαλής της επιτροπής σύνταξης της δήλωσης είπε ότι: «Αυτή η επιστημονική δήλωση περιέχει τις πιο πρόσφατες έρευνες και πληροφορίες σχετικά με την σχέση παχυσαρκίας και θεραπείας της παχυσαρκίας με την στεφανιαία νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τις αρρυθμίες.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίζονται αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντική, γιατί η επιδημία παχυσαρκίας συμβάλλει σημαντικά στο παγκόσμιο βάρος που είναι η καρδιαγγειακή νόσος, και οι διάφορες χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.»
Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου αυξάνεται σε ανθρώπους που φέρουν επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση τους, άσχετα με το δείκτη μάζας σώματος.
Μετά από τα συγκεκριμένα ευρήματα, πλέον προτείνεται το κοιλιακό λίπος να μετριέται ξεχωριστά από τον δείκτη μάζας σώματος κατά την ιατρική εξέταση, για να αξιολογείται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Η Dr. Powell-Willey είπε ότι: «Έρευνες που έχουν εξετάσει την σχέση μεταξύ κοιλιακού λίπους και καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων, επιβεβαιώνουν ότι το σπλαχνικό λίπος αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο για την υγεία.
Χρειάζεται περισσότερη δουλειά ώστε να βρεθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για ασθενείς με παχυσαρκία, που θα μπορούν να βελτιώνουν τα αποτελέσματα των καρδιαγγειακών νόσων και να μειώσουν την θνητότητα από καρδιαγγειακή νόσο, όπως συμβαίνει με τη βαριατρική χειρουργική».
Η δήλωση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ένωσης, Circulation.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
23
Shares
Σχετικά άρθρα