Δυσκολίες στον ύπνο και αντιμετώπιση

SLEEP-1200
SLEEP-1200

Οι δυσκολίες στον ύπνο και ο διαβήτης
Οι δυσκολίες στον ύπνο αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για τα άτομα με διαβήτη. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε αρχικά, είναι να εντοπίσετε γιατί δεν κοιμάστε.
Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία αιτιών για τις διαταραχές ύπνου σε άτομα με διαβήτη.
Μερικές από τις αιτίες των προβλημάτων ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Άπνοια
Η υπνική άπνοια είναι όλο και περισσότερο κοινή για όλους, αλλά είναι συχνότερη μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Η υπνική άπνοια συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία, παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη του διαβήτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, κούραση και εξάντληση στη διάρκεια της ημέρας, και νυχτερινό ροχαλητό ή ακανόνιστη αναπνοή. Η απώλεια βάρους είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Νευροπάθεια και πόνος στα κάτω άκρα
Ο πόνος στα πόδια οφείλεται σε νευροπάθεια η οποία είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία που οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν προβλήματα ύπνου. Συζητήστε με το γιατρό σας ποιο φάρμακο να επιλέξετε κατά της νευροπάθειας.
Νυχτερινά χαμηλά επίπεδα σακχάρου
Ένας άλλος λόγος που μερικοί άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να έχουν διαταραχή ύπνου είναι η νυχτερινή υπογλυκαιμία. Κινδυνεύουν τα άτομα με τύπου 1, και τα άτομα με τύπου 2 διαβήτη οι οποίοι λαμβάνουν αγωγή με ινσουλίνη ή σουλφονυλουρία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ξαφνικό ξύπνημα με μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής, εφιάλτες, νυχτερινή εφίδρωση ή πονοκεφάλους το πρωί. Μερικές φορές, το μοναδικό σύμπτωμα είναι η υψηλή γλυκόζη νηστείας στο αίμα.
Οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να ζήσουν έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες μπορεί να συγχέονται με νυχτερινή υπογλυκαιμία. Είναι σημαντικό να μάθετε αν η αιτία είναι η εμμηνόπαυση ή η χαμηλή αντίδραση της γλυκόζης του αίματος.
Οι υγιεινές συνήθειες βοηθούν
Μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ ύπνου και των επιπέδων γλυκόζης. Οι άνθρωποι που κρατούν τακτικά χρονοδιαγράμματα ύπνου φαίνεται να διατηρούν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αναφέρουν γιατροί από την κλινική εμεπιρία.
Υπάρχουν επίσης, κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η διαταραχή ύπνου επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ίσως να επιδρά στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Σε ότι αφορά στον ύπνο και στον διαβήτη οι καλές και υγιεινές συνήθειες βοηθούν πάντα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι αυτοί που ασκούνται έχουν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου (εφ ’όσον δεν ασκούνται λίγο πριν τον ύπνο).
Το να κοιμάσαι αρκετά και να διατηρείς υγιεινές συνήθειες ύπνου αποτελούν συνταγές για καλή υγεία αναφορικά με το διαβήτη.
Πηγή:
JOSLIN DIABETES CENTER

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία & Καρδιά: Μερικά πράγματα που πρέπει άμεσα να μάθουμε... - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Υπογλυκαιμία & Καρδιά: Μερικά πράγματα που πρέπει άμεσα να μάθουμε…

Η υπογλυκαιμία δεν είναι κάτι τόσο αθώο όσο νομίζουμε, και οι επιπλοκές δεν προέρχονται αναγκαστικά από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Στο άρθρο εξηγούμε όλες τις συνέπειές της στον οργανισμό μας...