Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν

Ένας σκύλος - βοηθός μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαβήτη να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά στην καθημερινότητά τους
Ένας σκύλος – βοηθός μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαβήτη να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά στην καθημερινότητά τους

Οι σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη έχουν την ικανότητα να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για τυχόν επεισόδια υπογλυκαιμίας, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, δίνοντάς τους χρόνο για να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη;

Εκτός από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους όταν πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα σκυλιά αυτά είναι επίσης σε θέση να φέρουν τις απαραίτητες για το διαβήτη προμήθειες, όπως τα φάρμακα και τον εξοπλισμό, όταν οι ιδιοκτήτες τις χρειάζονται.
Σκύλοι-βοηθοί γίνονται συνήθως οι μεγαλύτερες ράτσες, προσδίδοντας σταθερότητα κατά το περπάτημα, ή ακόμη και ανακόπτοντας την πτώση των ιδιοκτητών τους αν χρειαστεί. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην μεταφορά προσωπικών αντικειμένων, ακόμη και να ανοίξουν ή να κλείσουν πόρτες που τυχόν βρεθούν στον δρόμο τους.

Πώς εκπαιδεύονται;

Τα σκυλιά- βοηθοί του διαβήτη επιλέγονται και εκπαιδεύονται προσεκτικά ώστε να ανιχνεύουν τις μυρωδιές στα μόρια αέρα που διασκορπίζονται με την ανθρώπινη αναπνοή, κάτι που τους επιτρέπει να εντοπίσουν ανωμαλίες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά τον εντοπισμό, ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους με διάφορους τρόπους, όπως με σπρώξιμο των ποδιών, με επίμονο γλύψιμο, ή μυρίζοντάς τους, ειδικά στην περιοχή του στόματος.
 
Για εκπαίδευση επιλέγονται κουτάβια που παρουσιάζουν θετική συμπεριφορά και ευαισθησία όσφρησης. Στη συνέχεια περνούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο ετών το οποίο, εκτός από την εκμάθηση αναγνώρισης της κάθε μυρωδιάς, συμπεριλαμβάνει υπακοή, κοινωνικοποίηση, και όταν τα σκυλιά φτάσουν 14 μηνών, προχωρημένες δεξιότητες υπηρεσίας.
Όταν ένα άτομο με διαβήτη έχει χαμηλή γλυκόζη στο αίμα (υπογλυκαιμία), πραγματοποιούνται στο σώμα χημικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ μοναδική, ανιχνεύσιμη μυρωδιά που απελευθερώνεται όταν εκπνέουν. Ο σκύλος βοηθείας, μυρίζοντας τον αέρα, μπορεί να προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του να πάρει κάτι για να φάει ή να πιεί, αλλά και να του φέρει το τηλέφωνό του, ή τη γλυκόζη του, ακόμη και να ειδοποιήσει κάποιον περαστικό ώστε να βοηθήσει.
Ως σκύλοι βοηθοί του διαβήτη, συνήθως επιλέγονται Λαμπραντόρ Retrievers, Golden Retrievers, Poodles, και Labradoodles.

Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ένα σκύλο-βοηθό;

Οι σκύλοι βοηθοί συνήθως είναι εξοπλισμένοι με ένα πολύ εμφανές κιτ πρώτων βοηθειών που μοιάζει με σακίδιο. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, μια απλή και ευκολόπεπτη πηγή γλυκόζης και φάρμακα. Άνθρωποι που βλέπουν τέτοια σκυλιά στο δρόμο, καλό θα είναι να είναι έτοιμοι να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση που τους ζητηθεί.

Πότε είναι καλό να σκεφτούμε έναν σκύλο-βοηθό;

Τα άτομα με διαβήτη που παίρνουν σκύλους-βοηθούς, συνήθως πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και βιώνουν επεισόδια υπογλυκαιμίας χωρίς προειδοποιητικά σημάδια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να πάρουν σκύλο βοηθείας, πρέπει να συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα παρακολούθησης που τους έχει δώσει ο γιατρός τους, να είναι τουλάχιστον 12 ετών και να είναι έτοιμοι να ζήσουν μαζί με το σκυλί που θα πάρουν.
Πηγή: Diabetes voice

Total
271
Shares
Σχετικά άρθρα