Μετρητές και ταινίες

metrisi-600
metrisi-600

Γιατί είναι σημαντική η αυτοεξέταση του σακχάρου;

Η εξέταση των τιμών του σακχάρου, σας επιτρέπει να αντιληφθείτε με ποιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες τροφές, δραστηριότητες και καταστάσεις μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης σας. Μπορεί επίσης να διευκολύνει εσάς και την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί να εκτιμήσετε πόσο αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό είναι ένα νέο θεραπευτικό σχήμα ή μια αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή σας. Για τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη, η εξέταση του σακχάρου τους δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δόσεις ινσουλίνης.
Η Αμερικανική Εταιρεία για το Διαβήτη προτείνει τα άτομα τα οποία λαμβάνουν πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης ή χρησιμοποιούν θεραπεία με αντλίες ινσουλίνης, να μετράνε την ινσουλίνη τους τρεις ή περισσότερες φορές τη μέρα. Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων περιλαμβάνει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, κάποιες έγκυες γυναίκες με διαβήτη και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τα οποία λαμβάνουν πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά. Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τη συχνότητα εξέτασης του σακχάρου για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 και λαμβάνουν από στόματος αγωγή ή ελέγχουν το διαβήτη αποκλειστικά μέσα από διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, η ADA δηλώνει ότι η αυτό-παρακολούθηση της γλυκόζης μπορεί να είναι ο κατάλληλος τρόπος δράσης για να επιτύχετε τους στόχους των τιμών της γλυκόζης που έχετε θέσει.
Τι είδους μετρητή γλυκόζης να επιλέξω;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μετρητών γλυκόζης από την οποία μπορείτε να επιλέξετε, από μετρητές με ταινίες μιας χρήσης μέχρι μοντέλα συμβατά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συστήματα ειδοποίησης και λειτουργίες φωτισμού. Σκεφτείτε ποιες λειτουργίες είναι σημαντικές για εσάς.
Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να εξετάζετε τις τάσεις των δεδομένων για τις ενδείξεις των τιμών της γλυκόζης, τότε ένας μετρητής ο οποίος να έχει μεγάλη μνήμη μπορεί να είναι ο κατάλληλος για εσάς.
Τα άτομα με βλάβη στα οπτικά νεύρα μπορεί να προτιμούν μια μεγάλη οθόνη ενδείξεων ή έναν μετρητή που να έχει δυνατότητες εκφώνησης. Το μέγεθος, επίσης, μπορεί να σας ενδιαφέρει. Εάν προτιμάτε έναν διακριτικό μετρητή τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αθόρυβα, τότε χρειάζεστε ένα μετρητή ο οποίος είναι μικρός σε μέγεθος και εύχρηστος.
Ο διαβητολόγος σας ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να λειτουργήσει ως καλή πηγή πληροφοριών όσον αφορά στο ποιος μετρητής γλυκόζης μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς.
Οι περισσότεροι μετρητές που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα έχουν ενδείξεις για το πλάσμα του αίματος, δηλαδή για το ίδιο κριτήριο που χρησιμοποιείται στις κλινικές εξετάσεις (πολλοί, παλιότερου τύπου μετρητές, δίνουν ενδείξεις για το σύνολο του αίματος). Λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω όταν αποφασίσετε να αγοράσετε έναν μετρητή γλυκόζης:
· Το μέγεθος και τη φιλικότητα προς το χρήστη. Είναι εξυπηρετικός για τις ανάγκες σας και εύχρηστος;
· Ώρα για να διαβάσετε τις ενδείξεις. Πόση ώρα χρειάζεται ο μετρητής για να εμφανίσει τα αποτελέσματα;
Μνήμη. Πόσα αποτελέσματα εξετάσεων αποθηκεύονται στη μνήμη του μετρητή και εάν έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει το μέσο όρο των αποτελεσμάτων για μια καθορισμένη χρονική περίοδο.
Εμφάνιση δεδομένων των τάσεων και συμβατότητα με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο μετρητής συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και σας επιτρέπει να «κατεβάσετε» στον υπολογιστή τα αποτελέσματα του μετρητή και να πάρετε πληροφορίες για την τάση που παρουσιάζει το σάκχαρό σας;
Η διάρκεια της μπαταρίας και η διαθεσιμότητά της στην αγορά. Η διάρκεια χρήσης της μπαταρίας καλύπτει ένα λογικό χρονικό διάστημα και είναι εύκολο να αγοράσετε τις μπαταρίες σε κάποιο κοντινό σας κατάστημα ή πρέπει να τις κάνετε ειδική παραγγελία;
Μέγεθος δείγματος του αίματος. Ο μετρητής απαιτεί την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αίματος για τη μέτρηση;
Εναλλακτικά σημεία εξέτασης. Κάποιοι μετρητές επιτρέπουν την εξέταση αίματος από τον πήχη και άλλα σημεία πέρα από τις άκρες των δαχτύλων.
Κόστος. Υπολογίστε στο κόστος αγοράς του μετρητή και το κόστος των ταινιών μέτρησης.
Πολλαπλές λειτουργίες. Κάποιοι μετρητές γλυκόζης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εξέταση των επιπέδων κετόνης (Precision Xtra· Abbott Diabetes Care).
Προσαρμοστική τεχνολογία. Εάν έχετε δυσκολίες στην όραση, ίσως χρειάζεστε έναν μετρητή ο οποίος να ‘εκφωνεί’ τα αποτελέσματα.
Αξεσουάρ υλικού. Θήκες που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, λειτουργίες φωτισμού και ανταλλακτικά πρόσοψης – είναι κάποια από τα επιπλέον χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι σημερινοί μετρητές γλυκόζης.
Οι ταινίες μέτρησης
Όλοι οι μετρητές απαιτούν τη χρήση ταινιών μέτρησης για να λειτουργήσουν-μια μικρή ταινία η οποία έχει υποστεί χημική επεξεργασία η οποία εισέρχεται στο μετρητή. Έπειτα από την εισαγωγή, μια σταγόνα αίμα τοποθετείται στο απέναντι άκρο της ταινίας το οποίο προεξέχει από το μετρητή και ο μετρητής ‘διαβάζει’ τα επίπεδα της γλυκόζης και τα εμφανίζει στην οθόνη.
Κάποιοι μετρητές χρησιμοποιούν δοκιμαστικές ταινίες κυλίνδρου, οι οποίες είναι ταινίες συσκευασμένες σε καρούλια που «γεμίζουν» αυτόματα χωρίς να είναι αναγκαία η παρέμβαση του χρήστη. Τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες που έχουν δυσκολίες στις λεπτές κινητικές δεξιότητες ίσως να ανακαλύψουν ότι ο συγκεκριμένος μετρητής είναι πιο εύχρηστος.
Εάν ο μετρητής σας χρειάζεται να εισάγετε τον κωδικό που αναγράφεται στο πακέτο των ταινιών εξέτασης κάθε φορά που ανοίγετε ένα καινούριο κουτί, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εισάγετε ένα τσιπάκι με κωδικό από τη φιάλη των ταινιών στο μετρητή. Ή μπορεί να χρειαστεί να πατήσετε ένα κουμπί στο μετρητή για να ρυθμίσετε τον κωδικό στο μετρητή. Όταν έχει δοθεί λάθος κωδικός στο μετρητή, τότε δεν επικοινωνούν σωστά οι ταινίες μέτρησης και ο μετρητής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδείξεις οι οποίες αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Εάν η κωδικοποίηση σας μπερδεύει και είναι χρονοβόρα, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε έναν πιο εξελιγμένο μετρητή ο οποίος να κωδικοποιεί αυτόματα τις ταινίες.
Πηγές:

International Diabetes Fenderation

American Diabetes Association

Joslin Diabetes Center

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα