Διαβήτης: Εχθρός οι θερμοκρασίες πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου

θερμοκρασίες

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν κάνει ζέστη διότι ο συνδυασμός της με την υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να τους οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση ή ακόμα και σε θερμοπληξία.

Αυτό τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νικόλαος Τεντολούρης, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη (EASD), ο οποίος εξηγεί πως επηρεάζει η ζέστη του καλοκαιριού τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και τι κινδύνους κρύβει για τους διαβητικούς ασθενείς.
«Η επίδραση της ζέστης εξαρτάται από τη διατροφή του ασθενούς, το αν είναι καλά ενυδατωμένος και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς του» λέει. «Εάν η ζέστη και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα τον έχουν κάνει να ιδρώσει πολύ και δεν έχει αναπληρώσει τα χαμένα υγρά, μπορεί να αναπτύξει αφυδάτωση η οποία ακόμα κι αν είναι ήπια οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα».
Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη διούρηση, η οποία με την σειρά της εντείνει την αφυδάτωση, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη γλυκόζη. Αν, δε, η αγωγή του ασθενούς συμπεριλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης, η απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό μπορεί να επιβραδυνθεί διότι η αφυδάτωση μειώνει την παροχή αίματος στο δέρμα, προσθέτει ο καθηγητής.
Στους ηλικιωμένους, πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό έχουν διαταραχή του συστήματος θερμορύθμισης του οργανισμού, με συνέπεια να μην ιδρώνουν αρκετά. Σε τέτοια περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και να οδηγηθούν στην θερμοπληξία.
Αντίστοιχα στους νέους, μία πιο συχνή συνέπεια είναι οι υπογλυκαιμίες. «Το καλοκαίρι συνηθίζουμε να τρώμε πιο ελαφριά και να κινούμαστε περισσότερο, επειδή κολυμπάμε και βρισκόμαστε συχνότερα σε υπαίθριους χώρους» λέει ο δρ Τεντολούρης. «Οι αλλαγές αυτές στα άτομα με τύπου 1 διαβήτη σημαίνουν ότι η ένεση ινσουλίνης που κάνουν μπορεί να απορροφάται ταχύτερα, με συνέπεια να αρχίσουν οι υπογλυκαιμίες. Αν συμβεί αυτό, ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης που παίρνει».
Όλ’ αυτά δεν συμβαίνουν κατ’ ανάγκην σε συνθήκες καύσωνα. Αντιθέτως, όλες οι θερμοκρασίες από τους 27 βαθμούς Κελσίου και πάνω αποτελούν εχθρό των διαβητικών, διότι η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τον οργανισμό τους, αλλά και τα φάρμακα, τις ταινίες, τους μετρητές σακχάρου και τις αντλίες ινσουλίνης, με επακόλουθο τα μεν φάρμακα να χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους όταν εκτεθούν στη ζέστη, τα δε αναλώσιμα να οδηγούν σε λάθος μετρήσεις.
Όχι στις σαγιονάρες
Μία άλλη απειλή για όσους ασθενείς έχουν νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια εξαιτίας του διαβήτη είναι οι τραυματισμοί των ποδιών από τα ακατάλληλα παπούτσια και παντόφλες, αλλά και επειδή περπατούν ξυπόλητοι στην άμμο και μέσα στη θάλασσα.
«Οι σαγιονάρες με τη διχάλα στο μεγάλο δάκτυλο είναι εντελώς ακατάλληλες για τα άτομα με διαβήτη, το ίδιο και τα τσόκαρα και τα πέδιλα με μεταλλικές αγκράφες που μπορεί να τραυματίσουν το πόδι» τονίζει ο ειδικός. «Απαγορευμένο είναι επίσης το περπάτημα χωρίς παπούτσια ή παντόφλες, σε οποιονδήποτε χώρο εντός ή εκτός σπιτιού. Ειδικά στην παραλία, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να φορούν συνεχώς πλαστικά παπουτσάκια, με τα οποία θα κολυμπούν κιόλας».
Η προειδοποίηση αυτή οφείλεται στο ότι αν ένας ασθενής δεν αντιληφθεί εγκαίρως ότι λ.χ. γρατσουνίστηκε ή πάτησε κάτι, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρή πληγή η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και στον ακρωτηριασμό – κάτι το οποίο στη χώρα μας συμβαίνει σε ετήσια βάση σε περίπου 2.000 έως 3.000 ασθενείς.
Συμβουλές προστασίας
Όλ’ αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη καλό είναι να ελέγχουν λίγο πιο τακτικά το σάκχαρό τους απ’ ό,τι συνήθως και αν δουν ότι αυξάνεται ή μειώνεται, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες προσαρμογές της θεραπείας τους.
Άλλες συμβουλές που μπορεί να τους βοηθήσουν είναι οι εξής:
* Να έχετε αναμμένο το κλιματιστικό στο σπίτι σε θερμοκρασία 25-26 βαθμών Κελσίου.
* Να πίνετε άφθονα υγρά, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Η καλύτερη επιλογή είναι το νερό και δευτερευόντως τα ροφήματα δίχως υδατάνθρακες και ζάχαρη αλλά με τεχνητά γλυκαντικά. Οι χυμοί όμως χρειάζονται περιορισμούς, διότι περιέχουν υδατάνθρακες.
* Μην κολυμπάτε μόνοι και μην κάνετε μόνοι θαλάσσια σπορ.
* Μην περπατάτε ποτέ και πουθενά ξυπόλητοι, ούτε στην άμμο ή στην παραλία.
* Αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα. Το σοκ που συνιστά για τον οργανισμό σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
* Όταν ετοιμάζεστε για την παραλία, να μετράτε την τελευταία ώρα δύο φορές το σάκχαρό σας. Αν δείτε πως είναι χαμηλό ή μειώθηκε πολύ στη δεύτερη μέτρηση, πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία μέσα στο νερό.
* Μην αφήνετε τα φάρμακα, τις ινσουλίνες, τους μετρητές και τα αναλώσιμα μέσα στις τσάντες κάτω από τον ήλιο ή μέσα στο αυτοκίνητο. Πρέπει να βρίσκονται σε ισοθερμική τσάντα και, αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, με παγοκύστη.
* Αν πρόκειται να πάτε ταξίδια, να πάρετε μαζί σας διπλάσια ποσότητα φαρμάκων και εξοπλισμού απ’ ό,τι πιστεύετε ότι θα χρειασθείτε. Βάλτε τα φάρμακα και τον εξοπλισμό στην χειραποσκευή που θα έχετε μαζί σας έως ότου φτάσετε στον προορισμό σας, μαζί με τα σνακ ή τις ταμπλέτες που παίρνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας και τη συνταγή των φαρμάκων σας (στα αγγλικά, αν το ταξίδι είναι στο εξωτερικό).
* Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, πρέπει να σηκώνεστε ή να κάνετε στάση κάθε μία ώρα για να περπατάτε. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό.
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα