Σύριγγες

ins-1200
ins-1200

Οι περισσότεροι διαβητικοί χρησιμοποιούν πλαστικές σύριγγες μιας χρήσης, τις οποίες τις απορρίπτουν αμέσως μετά τη χρήση. Κάποιοι χρησιμοποιούν την ίδια σύριγγα δυο ή τρεις φορές.
Σε περίπτωση που επαναχρησιμοποιείτε μια σύριγγα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Γεμίστε και αδειάστε τη σύριγγα με αέρα για να εμποδίσετε τη βελόνα να φράξει.
2. Μην σκουπίσετε τη βελόνα με οινόπνευμα γιατί με αυτόν τον τρόπο αφαιρείτε την επίστρωση πολυτετραφθοροαιθυλένιου (τεφλόν).
3. Τοποθετείστε το καπάκι στη βελόνα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.
4. Φυλάξτε τη σύριγγα σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Φροντίστε το εξωτερικό της σύριγγας να είναι πάντα καθαρό και στεγνό.
6. Απορρίψτε τη σύριγγα σε περίπτωση που η βελόνα είναι κυρτή ή αμβλεία ή αν έχει έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια πέρα από το δέρμα ή το καπάκι της φιάλης ινσουλίνης.
7. Απορρίψτε τη σύριγγα σε περίπτωση που οι ενδείξεις βαθμονόμησης στα τοιχώματα έχουν φθαρεί και δεν μπορείτε να τις διαβάσετε.
8. Σιγουρευτείτε ότι το δέρμα σας γύρω από το σημείο της χορήγησης της ένεσης δεν παρουσιάζει ασυνήθιστο ερεθισμό ή σημάδια μόλυνσης.
9. Ποτέ μην μοιράζεστε τις σύριγγές σας με άλλους.
10. Μια πένα ινσουλίνης ποτέ δεν πρέπει να φυλάσσεται με τη βελόνα προσαρτημένη, καθώς αν συμβεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή της ινσουλίνης και εισροή αέρα στο φυσίγγιο.
Με ποιο τρόπο απορρίπτω τις σύριγγες;
Αποτελεί σωστή και ασφαλή πρακτική και είναι καλό και για το περιβάλλον να απορρίπτετε τις σύριγγες και τις πένες ινσουλίνης με τον κατάλληλο τρόπο.
Ακολουθούν οδηγίες για την κατάλληλη απόρριψή τους:
Απορρίψτε τις αμέσως μετά τη χρήση μέσα σε ένα ανθεκτικό, άθραυστο δοχείο -το οποίο δεν μπορεί να τρυπηθεί- όπως ένα κουτί κονσέρβας ή δοχείο απορρυπαντικού.
Για να μειώσετε τις πιθανότητες να χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος τη σύριγγα αφού εσείς την απορρίψετε, πετάξτε ξεχωριστά το έμβολο και την κυλινδρική σύριγγα. ΜΗΝ βάζετε το καπάκι, λυγίζετε ή σπάτε τις βελόνες.
Όταν το δοχείο που τις απορρίπτετε είναι σχεδόν γεμάτο, θα πρέπει να το καλύψετε, να το κλείσετε με ταινία και να βάλετε την ένδειξη «μολυσμένο» στο εξωτερικό τμήμα του. Να συμμορφώνεστε με τους νόμους απόρριψης ιατρικών αποβλήτων. Ενημερωθείτε προτού απορρίψετε τις βελόνες σας. Αν δεν μπορείτε να μάθετε, ρωτήστε στο πιο κοντινό νοσοκομείο. ΜΗΝ τις τοποθετείτε στους κάδους ανακύκλωσης.
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (συνέντευξη): Οι εταιρείες δεν επιθυμούν μόνον το κέρδος, μετέχουμε των συλλογικών αξιών της κοινωνίας μας!

“Τα οριζόντια μέτρα για την περιστολή της δαπάνης, την οποία καταβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)…