Έρευνα: Ο προδιαβήτης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Άνθρωποι με προδιαβήτη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.
Έρευνα: Ο προδιαβήτης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου - Glykouli.Gr

Άνθρωποι με προδιαβήτη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ανέλυσαν 15 έρευνες σε σχεδόν 761.000 ανθρώπους, για να ανακαλύψουν αν ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ορισμένες φορές τον αυξάνει. Ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με τον ορισμό του προδιαβήτη. Δεν περιέγραφαν με τον ίδιο τρόπο τον προδιαβήτη όλες οι έρευνες στη νέα ανάλυση.
Ο προδιαβήτης συνήθως ορίζεται ως επίπεδο νηστείας γλυκόζης μεταξύ 100 έως 125 mg/dl.70 έως 100 mg/dl είναι φυσιολογικό.
Έρευνες σε ανθρώπους των οποίων το επίπεδο σακχάρου ήταν μεταξύ 110 έως 125 mg/dl έδειξαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος ίσχυε ακόμα και όταν η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το συγκεκριμένο εύρος είναι όπως όρισε τον προδιαβήτη το 1997 η American Diabetes Association. Άλλαξε το 2003 τον ορισμό σε 100mg/dl έως 125mg/dl.
Έρευνες που χρησιμοποίησαν το λιγότερο περιοριστικό εύρος έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο μελλοντικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζει να αυξάνει στο/ ή άνω του επιπέδου γλυκόζης νηστείας των 110 mg/dL, υποδεικνύουν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ’British Medical Journal.’
Αν εμπίπτετε στην κατηγορία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, δήλωσε ο ερευνητής Bruce Ovbiagele, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος και να προσπαθείτε να ασκείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
Δεν υπάρχει φάρμακο που να αντιμετωπίζει τον προδιαβήτη, αλλά αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να εμποδίσουν άνω του 50% των ανθρώπων από τη μετάβαση στον διαβήτη, πρόσθεσε. Κατέληξε ότι υπάρχει αυξανόμενη επιδημία του προδιαβήτη και περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν αν τον εμφανίζουν ή όχι ανεξάρτητα από τη διαφορά στον ορισμό.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα