Πώς να εξηγήσετε τον Διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας

Πώς να εξηγήσετε τον Διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας

Η ζωή με τον Διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται λίγη εξοικείωση και η μετάβαση μπορεί να είναι δύσκολη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Όταν το παιδί σας διαγνωστεί με Διαβήτη τύπου 1 είναι φυσιολογικό να αισθάνεται αντικρουόμενα συναισθήματα και να έχει πολλές απορίες. Η ζωή με τον Διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται λίγη εξοικείωση και η μετάβαση μπορεί να είναι δύσκολη για όλους τους εμπλεκόμενους. Δώστε χρόνο και υπομονή στην οικογένειά σας να προσαρμοστεί και κάντε σαφές σε όλα τα μέλη της ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσας για υποστήριξη, φροντίδα και ερωτήσεις, όταν χρειαστεί.

Ενώ ο Διαβήτης τύπου 2 είναι πιο κοινός, σχεδόν 2 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με Διαβήτη τύπου 1 και 200.000 από αυτούς είναι σήμερα κάτω των 20 ετών. Η διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1 μπορεί να φαίνεται μια μοναχική διαδικασία, αλλά δεν είστε μόνοι.

Το πώς θα επιλέξετε να εξηγήσετε τον Διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας εξαρτάται από εσάς και θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονών είναι το παιδί σας τη στιγμή της διάγνωσής του

Ενώ ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να σας δώσει απαντήσεις στο διαγνωστικό σας ραντεβού, ενδέχεται να μην έχετε ερωτήσεις έως ότου το παιδί σας ξεκινήσει τη θεραπεία στο σπίτι. Το παιδί σας πιθανότατα θα αρχίσει να έχει ερωτήσεις για τον Διαβήτη του. Το πώς θα επιλέξετε να εξηγήσετε τον Διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας εξαρτάται από εσάς και θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονών είναι το παιδί σας τη στιγμή της διάγνωσής του. Να είστε ειλικρινείς μαζί τους, αλλά να γνωρίζετε πόσα μπορούν να αντέξουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες και να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από ότι πολλές φορές και οι ίδιοι γονείς αγνοούν.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να εξηγήσετε την πάθηση, ξεκινήστε με τα βασικά: Η τροφή που τρώμε προμηθεύει το σώμα μας με μια μορφή ζάχαρης που ονομάζεται γλυκόζη. Χρειαζόμαστε γλυκόζη για ενέργεια και το σώμα μας μεταφέρει γλυκόζη σε διαφορετικές περιοχές του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η ινσουλίνη, ένας τύπος ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά το σώμα μας να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη.

Μερικές φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο πάγκρεας κατά λάθος. Μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια από αυτό, το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, η γλυκόζη κολλάει στην κυκλοφορία του αίματος. Τότε είναι που αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 1.

Η ανεξαρτησία βασική συνθήκη για τα παιδιά με Διαβήτη

Τα παιδιά μπορούν να χειριστούν διαφορετικές εργασίες φροντίδας του Διαβήτη ανάλογα με την ηλικία τους, αλλά θα πρέπει να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στη φροντίδα τους από πολύ μικρή ηλικία. Ενώ τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν πολλές πτυχές της κατάστασής τους, μπορούν ακόμα να βοηθήσουν σε μικρές εργασίες. Ζητήστε τους να ανακτήσουν το δικό τους μετρητή σακχάρου στο αίμα τους ή να συγκεντρώσουν τις προμήθειες για μια ένεση ινσουλίνης. Αυτή η πρώιμη εμπλοκή μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει μια αίσθηση ευθύνης και ιδιοκτησίας για την υγεία του, την οποία μπορεί να έχει μαζί του καθώς μεγαλώνει.

Τα παιδιά μπορούν συνήθως να αρχίσουν να ελέγχουν τα δικά τους επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μεταξύ των ηλικιών 6-9 και να αρχίσουν να κάνουν τις δικές τους ενέσεις ινσουλίνης γύρω στην ηλικία των 10 ετών. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ορισμένα παιδιά δεν είναι έτοιμα αυτή τη στιγμή. Κι αυτό όμως είναι εντάξει. Κανείς δεν γνωρίζει το παιδί σας καλύτερα από εσάς, γι’ αυτό εμπιστευτείτε το ένστικτό σας όταν πρόκειται για το πόσα μπορεί να αντέξει και πόσο γρήγορα.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν μερικοί γονείς είναι να πιέζουν το παιδί τους να αναλάβει υπερβολική ευθύνη πριν εκείνο είναι έτοιμο. Μελέτες δείχνουν ότι η διαχείριση του Διαβήτη είναι πιο επιτυχημένη όταν οι γονείς συνεχίζουν να συμμετέχουν στη φροντίδα του Διαβήτη του παιδιού τους.

Όταν τα παιδιά γίνονται έφηβοι, μπορούν να αρχίσουν να παρουσιάζουν κάποια αντίσταση ή να ξεχνούν τα καθήκοντά τους για τη φροντίδα του Διαβήτη τους. Αυτή είναι μια περίοδος που μπορεί να χρειάζονται πιο συχνές υπενθυμίσεις και φροντίδα από εσάς.

Με πληροφορίες από το childrensdiabetesfoundation.org

Διαβάστε επίσης: Διαβήτης τύπου 1: Νέα θεραπεία με εμφυτεύσιμη συσκευή οξυγόνου

Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να εξαλείψει την ανάγκη για ινσουλίνη και στον Διαβήτη τύπου 1;

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Παντελής Κουστουμπέκης: συνέντευξη με τον personal trainer που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της άσκησης με διαβήτη
Περισσότερα

Παντελής Κουστουμπέκης: συνέντευξη με τον personal trainer που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της άσκησης με διαβήτη

Ο Παντελής Κουστουμπέκης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ευρωστία και την υγεία. Η ενασχόλησή του με…