Το φυτό αρόνια η μελανόκαρπη, aronia melanocarpa, ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και φύεται στη Βόρεια Αμερική, αλλά οφείλει την πρόσφατη αυξανόμενη δημοτικότητά του κυρίως στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης. Τη συναντάμε και ως black choceberry.
Το φυτό ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και ο καρπός του ωριμάζει αργά το φθινόπωρο. Ο καρπός της αρόνιας είναι βρώσιμος, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται επεξεργασμένος. Θεωρείται ένα κατεξοχήν φαρμακευτικό φυτό και στη διεθνή φαρμακευτική κλίμακα των φυτών 1-5, η αρόνια η μελανόκαρπη κατέχει την πρώτη θέση.
Ήρθε από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. Μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, αλλά και την Πολωνία, όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία, αλλά και για την παρασκευή χυμού, ο οποίος είναι πλούσιος σε φαινόλες, κατεχίνες, φλαβονόλες κ.ά. Στη Λιθουανία, μάλιστα υπάρχει κρασί από τους καρπούς της αρόνιας, το Aronijos που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρόνιας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.α., διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες κ.α.
Ο καρπός της επίσης περιέχει βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από τη ραδιενέργεια. Ο καρπός χρησιμοποιείται ευρέως και στη φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα100 γραμμάρια). Πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά μούρα στον κόσμο με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, οι οποίες το έχουν αναμφίβολα κατατάξει στην κατηγορία των super foods. Ο καρπός της αρόνια θεωρείται ότι ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει το στρες, τις νευρικές διαταραχές, την κόπωση, έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, ανακουφίζει από τη βρογχίτιδα, αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές και τον συναντάμε σε μαρμελάδες, κρασί, λικέρ, χυμό, καρπό νωπό και κατεψυγμένο.
Επειδή ο φυλλοβόλος θάμνος της αρόνια είναι πολύ ανθεκτικός σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το εύρος θερμοκρασιών της καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλο και οι απαιτήσεις του σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένη, η καλλιέργειά του είναι ιδανική και για το κλίμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Σπανός, τακτικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η αρόνια αναμένεται να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια και για τους Έλληνες αγρότες, με ενισχυτική για το εισόδημά τους προοπτική.
Πηγή: http://www.bionews.gr