Τα πράσσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην μυική δύναμη σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα πράσσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην μυική δύναμη σύμφωνα με νέα έρευνα
Τα πράσσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην μυική δύναμη σύμφωνα με νέα έρευνα

Η κατανάλωση ενός φλυτζανιού πράσινων λαχανικών την ημέρα, θα μπορούσε να ενισχύσει την λειτουργία των μυών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Marc Sim, από το Ινστιτούτο Διατροφικής έρευνας του ECU, είπε ότι: «Η έρευνά μας έχει δείξει ότι η διατροφή με βάση λαχανικά που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, μπορεί να ενισχύσει την δύναμη των μυών ανεξάρτητα από τη φυσική άσκηση.
Παρ’ όλα αυτά, για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μυών, προτείνουμε μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με τακτική άσκηση που συμπεριλαμβάνει βαράκια».
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 3759 Αυστραλούς που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη AusDiab του Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Διαβήτη Baker στη Μελβούρνη, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε βάθος 12 χρόνων.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά νάτριο που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είχαν κατά 11% πιο δυνατά κάτω άκρα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν. Στην ίδια ομάδα ανθρώπων παρατηρήθηκαν οφέλη στην ταχύτητα βαδίσματος.
Η κακή λειτουργία των μυών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών σε περίπτωση που κάποιος πέσει.
Ο Dr. Sim είπε ότι: «Ένας στους τρεις Αυστραλούς άνω των 65 ετών πέφτει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε τρόπο να αποτρέπουμε τις πιθανά σοβαρές συνέπειες».
Η ομάδα κατέληξε στο πόρισμα ότι τα λαχανικά με το περισσότερο νάτριο ήταν το μαρούλι, το σπανάκι, το kale και το παντζάρι.
Ο Dr. Sim πρόσθεσε ότι: «Λιγότεροι από ένας στους δέκα Αυστραλούς τρώνε την συνιστώμενη ποσότητα πέντε με έξι μερίδων λαχανικών την ημέρα. Θα έπρεπε όλοι να καταναλώνουμε καθημερινά ποικιλία λαχανικών και τουλάχιστον ένα από αυτά θα πρέπει να είναι φυλλώδη ώστε να λαμβάνουμε τα οφέλη που προσφέρουν στο μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης είναι καλύτερα να καταναλώνουμε λαχανικά πλούσια σε νάτριο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αντί να λαμβάνουμε συμπληρώματα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν μια σειρά βιταμινών και μετάλλων που είναι σημαντικά για την υγεία μας».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
32
Shares
Σχετικά άρθρα