Μια νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τις ελπίδες των επιστημόνων ότι η μετφορμίνη, ένα φθηνό και σχετικά ασφαλές αντι-διαβητικό φάρμακο, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ερευνητές από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Λος Άντζελες στο Ιατρικό Κέντρο του UCLA, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη που πήραν μετφορμίνη είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε ορίζοντα 10ετίας.
Αλλά όπως και σε παλαιότερες μελέτες, τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι όντως το φάρμακο μπορεί να προλάβει τον καρκίνο.
Η μετφορμίνη κυκλοφορεί αρκετές δεκαετίες στα ράφια των φαρμακείων με αρκετά καλό προφίλ ασφάλειας, αν και 5-10% των ασθενών παρουσιάζει παρενέργειες όπως ναυτία και φούσκωμα. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια διαβητικούς τύπου ΙΙ καθημερινά για βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αλλά έχει διαπιστωθεί πως μπορεί επίσης να συρρικνώσει τους όγκους των πνευμόνων και του μαστού σε ποντίκια, ενώ κλινικές δοκιμές έχουν υποδείξει παρόμοια δράση και σε ανθρώπους.
Αυτό ώθησε και τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες να μελετήσουν στοιχεία για περίπου 68.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στις μελέτες «Women’s Health Initiative», που χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση.
Σε διάστημα 12 ετών, καταγράφηκαν περισσότερες από 3.200 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, μεταξύ των γυναικών. Κάθε χρόνο, 0,42% των γυναικών χωρίς διαβήτη εκδήλωνε καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με το 0,40% των διαβητικών που έπαιρναν μετφορμίνη και το 0,47% των διαβητικών που έπαιρναν άλλα φάρμακα.
Μετά την συνεκτίμηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού, η διαφορά μεταξύ γυναικών με και χωρίς διαβήτη που έπαιρναν φάρμακα διαφορετικά από τη μετφορμίνη, εξαφανίστηκε. Αλλά οι διαβητικές που έπαιρναν μετφορμίνη είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, από τις υγιείς συνομήλικές τους.
Ο Δρ Ροουαν Σλεβοφσκι που ηγήθηκε της έρευνας εξηγεί ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι οι διαβητικοί θα πρέπει να πάρουν μετφορμίνη. «Σημασία έχει να αναγνωρίσουμε όλες τις δυνατότητες χρήσης των φαρμάκων που έχουν καλό προφίλ ασφάλειας», τονίζει.
Πηγή: health.in.gr