Όταν ζείτε με διαβήτη τύπου 2, μάλλον έχετε συνηθίσει ο γιατρός σας να σας ζητάει εξετάσεις κάθε τρεις μήνες για να ελέγχει την A1C (Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) σας. Ενώ περιμένετε τα αποτελέσματά σας, πιθανότατα ελπίζετε ότι όλες οι αλλαγές που έχετε κάνει και οι πιο υγιεινές συνήθειες που έχετε αναπτύξει να έχουν αποδώσει καρπούς και έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερο A1C.
Αλλά εδώ υπάρχουν μερικές ερωτήσεις: Τι γίνεται αν η A1C σας δεν είναι τόσο χαμηλή όσο ελπίζατε; Ή, αν δεν είναι καθόλου χαμηλή; Τι γίνεται αν είναι εκτός εμβέλειας ή ακόμα και υψηλότερο από αυτό που περιμένατε;
Πιστεύετε ότι η επιτυχής φροντίδα και διαχείριση του διαβήτη αντικατοπτρίζεται μόνο στην A1C σας; Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τείνουν να σκέφτονται τις μετρήσεις της A1C ως μια τελική εξέταση, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που συνεπάγονται καλή ζωή με τον διαβήτη τύπου 2. Αν και η A1C σας είναι αναμφισβήτητα σημαντική, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη ενώ στοχάζεστε την πρόοδό σας.
Τι άλλο πρέπει να έχετε υπόψη σας
Η σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία έχουν σημασία όταν πρόκειται να ζήσετε καλά με τον διαβήτη. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Φυσική υγεία
Καρδιαγγειακή υγεία (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια)
Υγεία των ματιών
υγεία των νεφρών
Ρουτίνα γυμναστικής
Ρουτίνα ύπνου
Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία
Άγχος και κατάθλιψη
Στρες
Σχέση με το φαγητό
Προοπτική για την ποιότητα ζωής
Σχέση με τους άλλους
Σχέση με τον εαυτό σου
ΦΥΣΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Καρδιαγγειακή υγεία: Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, πρέπει να προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αυξάνουν τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και καρδιακή νόσο. Ανάλογα με τις μετρήσεις σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να σας συνταγογραφήσει μια στατίνη, αναστολέα ΜΕΑ, ARBs, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Υγεία των ματιών: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζετε τον διαβήτη σας, θα πρέπει να κάνετε ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις για να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στην όρασή σας και να αποτρέψετε τις οφθαλμικές επιπλοκές. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές στα μάτια. Όσο νωρίτερα ο γιατρός σας εντοπίσει προβλήματα στα μάτια, τόσο περισσότερα μπορεί να κάνει για να σας βοηθήσει να τα αποτρέψετε από την πρόοδό τους. Καταστάσεις όπως το οίδημα της ωχράς κηλίδας και η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι δύο από τις κύριες αιτίες τύφλωσης. Κάθε άτομο που ζει με διαβήτη πρέπει να ελέγχεται για επιπλοκές στα μάτια — ακόμα κι αν η A1C σας είναι κάτω από 7 τοις εκατό.
Υγεία των νεφρών: Ο ρόλος των νεφρών σας είναι να φιλτράρουν το νερό και τα απόβλητα από το αίμα σας και να αποβάλλουν αυτά τα απόβλητα μέσω των ούρων σας. Αυτό βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης μπορούν να βλάψουν την ικανότητα του νεφρού σας να φιλτράρει σωστά τα απόβλητα. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση αποβλήτων στο σώμα σας. Η νεφρική νόσος χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί, επομένως μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα μέχρι να φτάσει σε βαθύτερες φάσεις. Τα ενδεικτικά σημεία και συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν συχνοουρία, πρήξιμο στον αστράγαλο και στα πόδια και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν αναπτύσσετε νεφρική νόσο είναι μέσω τακτικής εξέτασης αίματος με το γιατρό σας – αυτά τα τακτικά ραντεβού είναι σημαντικά
Άσκηση: Για την ιστορία – η άσκηση θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί στις κατηγορίες ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας, επειδή μπορεί να ανακουφίσει πολύ καλά το στρες και το άγχος. Η άσκηση βοηθά επίσης τους μυς σας να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη—με άλλα λόγια, η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εάν έχετε μείνει έξω από το παιχνίδι άσκησης για λίγο, διευκολύνετε τον εαυτό σας να επιστρέψει σε αυτό. Κάντε κάτι που σας αρέσει και μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει πάρα πολλά ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να δεσμευτείτε να περπατάτε μόνο δύο φορές την ημέρα κι αντί να πάτε σε γυμναστήριο, να συμμετέχετε σε ομαδικά μαθήματα. Τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη πρόοδο. Συγκρίνετε μόνο την πρόοδό σας με τον εαυτό σας. Η προσπάθεια να μετρήσετε μέχρι και πιο προηγμένα επίπεδα άσκησης αμέσως μπορεί να σας φέρει σε αποτυχία ή εξάντληση. Γιορτάστε τις μικρές νίκες—κάθε βήμα που κάνετε είναι πολύτιμο.
Time-in-range: Το Time-in-range (TIR) είναι μια μέτρηση που κερδίζει μεγάλη εύνοια έναντι του A1C. Μπορείτε να θεωρήσετε το A1C και το time-in-range ως συμπληρωματικές μετρήσεις για την παρακολούθηση της προόδου σας. Το Time-in-range μετρά τον χρόνο που αφιερώνετε μεταξύ των αριθμών γλυκόζης (εύρος) που έχετε ορίσει εσείς και ο γιατρός σας. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται σε συνεχείς οθόνες γλυκόζης (CGM). Το TIR είναι μια αποτελεσματική μέτρηση γιατί δείχνει να έχετε μια ακριβή εικόνα των επιπέδων γλυκόζης σας με την πάροδο του χρόνου. Ενώ το A1C συλλαμβάνει μόνο τη μέση γλυκόζη σας τους προηγούμενους τρεις μήνες. Δεν σας δείχνει πόσο συχνά αντιμετωπίζετε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Ο τυπικός στόχος για το TIR είναι να περνάει το 70 τοις εκατό του χρόνου μεταξύ 70-180 mg/dL. Αυτό αντιστοιχεί σε A1C περίπου 7 τοις εκατό.
Συνήθειες ύπνου: Νιώθετε ποτέ ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά τη νύχτα; Τα επίπεδα γλυκόζης σας μπορεί να έχουν κάποια σχέση με αυτό. Η υψηλή γλυκόζη μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο και μπορεί να είναι ένας παράγοντας για να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Επίσης, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να αισθάνεστε χορτάτοι και να επηρεάσει τις ορμόνες της πείνας σας. Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να επιδοθείτε σε τροφές που είναι υψηλότερες σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου περιλαμβάνουν τη διαταραχή του ανήσυχου ύπνου και την υπνική άπνοια. Κοιμηθείτε αρκετά κρατώντας σταθερές τις ώρες που θα πηγαίνετε για ύπνο, παίρνοντας φάρμακα τη νύχτα, κάνοντας τακτικά άσκηση και αποφεύγοντας την καφεΐνη τη νύχτα.
ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Άγχος, κατάθλιψη και στρες: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη και ο διαβήτης μπορεί να είναι μια επιβαρυντική και αγχωτική ασθένεια. Αν και ο διαβήτης σίγουρα δεν σημαίνει ότι η ζωή σας έχει τελειώσει, η καθημερινή διαχείριση του διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση από διαβήτη. Η εξουθένωση του διαβήτη είναι όταν αισθάνεστε κουρασμένοι να το διαχειριστείτε και αναπτύσσετε μια αίσθηση απελπισίας για τη ζωή σας μαζί του. Ο φόβος για επιπλοκές ή άλλες ανησυχίες που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι επίσης σημάδια δυσφορίας για τον διαβήτη.
Προοπτική για την ποιότητα ζωής: Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό—πώς βλέπετε το εύρος της ζωής και του μέλλοντός σας; Ενώ όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας, μπορείτε να πείτε ότι η ζωή σας είναι συνήθως γεμάτη με θετικές, αναζωογονητικές στιγμές; Εάν αισθάνεστε ως επί το πλείστον θετικοί για την τρέχουσα κατάσταση της ζωής σας και για το πού πηγαίνει, προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτή τη στάση και στη ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης του διαβήτη. Αυτή η αισιοδοξία μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση των προκλήσεων του διαβήτη.
Σχέση με το φαγητό: Το φαγητό είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη ζωή με διαβήτη, ίσως το πιο σημαντικό μέρος για κάποιους. Το φαγητό προορίζεται να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, ειδικά επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να σας κάνει να μαντέψετε τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει» να τρώτε, παίρνοντας αποφάσεις γύρω από αυτό πιο περίπλοκες και προκλητικές. Μερικοί μπορεί ακόμη και να αισθάνονται ενοχές που επιδίδονται σε ορισμένα τρόφιμα. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι που ακόμη και μετά από υγιεινές επιλογές, τα επίπεδα γλυκόζης τους εξακολουθούν να μην είναι εκεί που θέλουν να είναι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας με το φαγητό. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να απολαύσετε τα φαγητά που αγαπάτε, ακόμα κι αν πρέπει να κάνετε μερικές αλλαγές για να το κάνετε.
Σχέση με άλλους: Δεν χρειάζεται να ζείτε με τον διαβήτη μόνοι σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας ανεβάζουν και τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε με ασφάλεια για τους αγώνες σας με τον διαβήτη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συζήτηση με έναν φίλο σχετικά με τη δυνατότητα να ακολουθήσετε μια ρουτίνα που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την υγεία σας. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη συζήτηση με έναν αξιόπιστο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους φόβους σας σχετικά με τις επιπλοκές ή με ένα μέλος της οικογένειας ή σημαντικό άλλο άτομο σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που παρουσιάζει ο διαβήτης. Όποιος κι αν επιλέξετε να είναι στον στενό σας κύκλο, βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί για να σας ενθαρρύνουν και να έχουν κατά νου τα καλύτερα συμφέροντά σας. Αποφύγετε όσους χρησιμοποιούν ενοχές, τύψεις ή προκαταλήψεις που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 για να «δείξουν υποστήριξη».
Σχέση με τον εαυτό σας: Η πιο σημαντική σχέση που θα έχετε είναι αυτή που αναπτύσσετε με τον εαυτό σας. Κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί τον διαβήτη σας για εσάς, και ακόμα κι αν έχετε την υποστήριξη πολλών, δεν θα έχει μεγάλη σημασία αν δεν δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνετε να συνηγορείτε για τον εαυτό σας όταν είναι απαραίτητο, διασφαλίζοντας ότι φροντίζετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία, δίνετε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα και βρίσκετε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους. Το άτομο που σε γνωρίζει καλύτερα είσαι εσύ. Μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη υποστήριξη. Ο εσωτερικός σας κύκλος είναι εκεί για να συμπληρώσει αυτό που δίνετε στον εαυτό σας. Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο!