Έρευνα για την περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ

Απογοητευμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτό εκτιμά το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα έρευνας, που διενεργήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του. 
εοπυυ έρευνα
εοπυυ έρευνα

Απογοητευμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Αυτό εκτιμά το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα έρευνας, που διενεργήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του. Σύμφωνα με το προεδρείο του Συλλόγου:
· Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν άγνοια και απογοήτευση.
· Το 43% των ασφαλισμένων πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.
· Ένας στους τρείς ασφαλισμένους θεωρούν ότι άλλαξαν όλα προς το χειρότερο.
· Το 60% των ασφαλισμένων αγνοούν την ύπαρξη του Φορέα.
· Το 64% των γιατρών αρνούνται να συμβληθούν.
Την έρευνα διενήργησε η εταιρία Prognosis σε ασφαλισμένους και γιατρούς μέλη του ΙΣΑ κατά την χρονική περίοδο 15 έως 23 Φεβρουαρίου 2012.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι τα στοιχεία αναδεικνύουν την αρνητική εικόνα του ΕΟΠΥΥ με ασφαλισμένους και γιατρούς να θεωρούν ότι το νέο σύστημα αντί για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και άρση της ταλαιπωρίας των ασθενών, οδήγησε σε χειροτέρευση την ήδη υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση που υφίστατο πριν από τη λειτουργία του.
Άγνοια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του στις 1/1/2012 , μόνο το 31% των ερωτηθέντων γνωρίζουν την ύπαρξη του Φορέα, το 10% γνωρίζει κάτι ακαθόριστο ως ενιαίο φορέα ενώ το 60% δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του!
Σχεδόν οι μισοί (το 47%) των ασφαλισμένων του πρώην ΙΚΑ που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων του Φορέα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ .
Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ που αφορά 9.000.000 ασφαλισμένους απέτυχε να ενημερώσει με τελεσφόρο τρόπο τον Ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα το αλαλούμ και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων .
Το 43% των ασφαλισμένων δήλωσαν ότι πληρώνουν πιο πολλά χρήματα για τα φάρμακά τους και το 39,4% για τις εργαστηριακές εξετάσεις τους.
Φάρμακα
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι για τη διαδικασία παροχής φαρμάκων στους ασφαλισμένους επικρατεί άγνοια και ασάφεια γεγονός που επιτείνει μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι ως συνέπεια των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς, αμοιβές και συντάξεις.
Όσον αφορά τις ποιοτικές παραμέτρους στην παρεχόμενη περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ ,μόνο το 4-16% δηλώνει αλλαγή προς το καλύτερο.
Ειδικότερα, ένας στους τρείς κατά μέσον όρο θεωρεί ότι άλλαξε προς το χειρότερο ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων, η ευκολία στα ραντεβού, ο χρόνος αναμονής, το κόστος επίσκεψης του γιατρού και το κόστος της αγοράς των φαρμάκων.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Περισσότερα

«Κόβουν» την πίστωση σε όλα τα Ταμεία οι φαρμακοποιοί Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας μη δυνάμενοι να ανταπεξέλθουν οικονομικά υπό τις παρούσες συνθήκες, σταματούν από 1 Μαρτίου 2012 την πίστωση σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

γενόσημα
Περισσότερα

Αμετακίνητο το υπουργείο Υγείας στο στόχο για διπλάσια χρήση γενόσημων φαρμάκων

Κατηγορηματικά αμετακίνητος στο στόχο για αύξηση στο 50% της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, από το σημερινό 25%, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.