ΕΟΠΠΥ και Υπουργείο Υγείας: Αν δεν έχεις Χρήματα δεν Μπορείς να Έχεις Διαβήτη και Υγεία στην Ελλάδα

δικαιώματα, γλυκουλι

Τελικά, η ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε το GlykouliGr τον Ιούνιο, στάθηκε προφητική και το περιεχόμενό της δεν άργησε να φανεί. Μεγάλη μας χαρά, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι η Ομοσπονδία μας, μετά τα δύο μεγάλα καλέσματα, αποκτά επαφή με τη βάση της που δεν είναι άλλη από τους ίδιους τους ανθρώπους με διαβήτη.

Να σημειώσουμε πως έχει ήδη αναπτυχθεί μια πολύ μεγάλη αριθμητικά κοινότητα ανθρώπων με διαβήτη, η οποία ενώνεται και επικοινωνεί μέσα από τα social media. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το GlykouliGr, με την ίδρυσή του στις 6/8/2010 αποτέλεσε την αφετηρία και την αφορμή για να δημιουργηθούν πολυάριθμα facebook groups. Το GlykouliGr έχει αυτή τη στιγμή 54.000 μοναδικούς μηνιαίους χρήστες. Το κλειστό group «ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ» στο Facebook απαριθμεί 9.300 μέλη, ενώ ακολουθούν και άλλα group με 3 ή 4 χιλιάδες μέλη.
Όλοι εμείς κάτω από την ομπρέλα του πιο ενεργού δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου που δεν είναι άλλο από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο που μας δίνεται για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, πάνω στο μεγαλύτερο αγαθό που λέγεται υγεία.
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι πρωτόγνωρη. Η πρόσβαση στις καινούργιες τεχνολογίες που μας εξασφαλίζουνε μια ελάχιστη ποιότητα ζωής σε ένα αδιάκοπο αγώνα ρύθμισης του σακχάρου, που συμβαίνει 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, αυτή τη στιγμή διακόπτεται βίαια από το Ελληνικό Κράτος.
Με το να κόβει από το προϋπολογισμό την δαπάνη για τα αναλώσιμα του διαβήτη, τα καθημερινά μας δηλαδή εργαλεία ρύθμισης του σακχάρου, μας οδηγεί, ιατρικά αποδεδειγμένα, στις επιπλοκές της νόσου.
Ήδη η μετακύλιση της ζημιάς του φαρμακείου και της φαρμακευτικής εταιρείας πέφτει σε εμάς. Καταγεγραμμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι φαρμακεία, και ειδικά στην επαρχία που μονοπωλούν, χάνουν  5.5 ευρώ από τη μείωση της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ τα οποία φορτώνουν και απαιτούν από εμάς, τους ασθενείς.
Δεν είναι τυχαίο που όλα τα δύσκολα μέτρα περνάνε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μια σχετική κινηματική χαλαρότητα. Το GlykouliGr αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προτρέπει όλους τους ανθρώπους με διαβήτη, να στέλνουν email στο info@glykouli.gr με όνομα και διεύθυνση φαρμακείου, κάθε φορά που κάποιο φαρμακείο μετακυλεί το κόστος στους ίδιους.
Αυτή τη στιγμή ήδη είναι τεράστια τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των διαβητικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη γιατρών στην επαρχία, έστω για απλές συνταγογραφήσεις. Η διαφθορά είναι ολοφάνερη αν λάβουμε υπόψη μας τα 10 ευρώ στο γιατρό για κάθε συνταγογράφηση. Όπως σωστά ανέφερε η Σοφία Τσιακάλου: «αν βάλουμε 1.200.000 διαβητικών επί 10 ευρώ που πηγαίνουν στο γιατρό κάθε μήνα συν τα οδοιπορικά της πιο κοντινής πόλης για όσους βρίσκονται στην επαρχία, φαντάζεστε πόσα χρήματα φεύγουν από τις τσέπες των διαβητικών».
Όπως φαίνεται, πλέον θα είναι ακόμα μεγαλύτερα τα έξοδα και θα πηγαίνουν σε φαρμακεία και εταιρείες, όπου και από εκεί το κράτος παίρνει επιστροφές. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή μας εξουθενώνουν και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Όσον αφορά το θέμα των ανασφάλιστων, εκεί το κράτος χαλάει ένα αξιόλογο ποσό για αναξιόπιστα μηχανάκια μέτρησης σακχάρου, τα οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο διαβητικός και άρα μιλάμε και για άλλα χρήματα που δεν πιάνουν τόπο.
Τέλος, οι άπειρες οικογένειες που έχουν ένα διαβητικό μέλος στους κόλπους τους μέσα στο σύνολο της κρίσης – που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν – τώρα θα πρέπει να βρουν χρήματα για να μπορούν να συντηρήσουν αυτό το ένα μέλος τους ζωντανό.
Είμαστε στο πλευρό της Ομοσπονδίας, χαιρετίζουμε το τελευταίο Δελτίο Τύπου και είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο ώστε να προασπιστούμε την υγεία μας.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ:

Αθήνα, 3/7/2017

                                                                                                                                                                                        Αρ. Πρωτ: 338

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο έλεος του … Ε.Ο.Π.Υ.Υ και του Υπουργείου Υγείας οι άνθρωποι με διαβήτη

Στις 27 Ιουνίου 2017 δημοσιεύθηκε το περιβόητο ΦΕΚ 2181 με τη μείωση των λιανικών τιμών αποζημίωσης του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού Σακχαρώδους Διαβήτη, όπου στην τελευταία παράγραφο, πριν τον πίνακα των τιμών, αναφέρεται αυτό που σε προηγούμενο δελτίο Τύπου της η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ανέφερε:

«Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.»

Στο εν λόγω δελτίου Τύπου αναφέραμε ότι εξασφαλίσαμε τη μη συμμετοχή του ατόμου με διαβήτη αλλά και την ανησυχία μας για τα ποιοτικά προϊόντα που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι με επιστολή μας (Αρ. Πρωτ.: 289/14.6.2017) ζητήσαμε την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο σακχαρώδη διαβήτη, από 60.000.000€ που ορίζει το ΦΕΚ τΒ/1752/22-5-2017, σε 77.000.000€, κανείς από τους αρμόδιους δεν κατάλαβε το λόγο αλλά και ούτε ζήτησε διευκρινήσεις.

Σήμερα πλέον ο κίνδυνος δεν είναι υποθετικός, είναι πραγματικός!!!

Με επιστολή του στις 28 Ιουνίου 2017, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 γράφει:

«4) Πλέον των ανωτέρω και βάσει των υπολογισμών που θέσαμε υπ’ όψιν σας στις 15/6/2017, το ποσοστό του claw-back μπορεί να ανέλθει έως και το 50% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς για το 1ο εξάμηνο του έτους!! Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Οργανισμός α) σε αύξηση της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης σε ετήσια βάση και β) να ζητηθεί το clawback στο τέλος του έτους, σε ετήσια βάση, ώστε να αποφευχθούν τα ορατά πλέον ενδεχόμενα ολικού αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών προϊόντων από την αγορά, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασφαλισμένων

Επίσης, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος καιρό τώρα έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πως:

«Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατιμεί ΜΟΝΟ τη λιανική τιμή αφήνοντας στην τύχη της τη χονδρική τιμή, με σοβαρό πλέον κίνδυνο στα Φαρμακεία το περιθώριο κέρδους να είναι ανύπαρκτο και οι επιλογές μονόδρομος, δηλαδή, να επιλέγουν εταιρίες μη πιστοποιημένες, όπως εκείνες των Φαρμακείων των Νοσοκομείων, χαμηλού κόστους και χωρίς ποιοτικά αποτελέσματα ή να μην έχουν καθόλου αναλώσιμο υλικό διαβήτη.»

Δυστυχώς, τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω είναι το άτομο με διαβήτη.

Η Πολιτική Διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας. Βάζοντας έτσι ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην είσοδο στη χώρα μας νέων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, απομακρύνοντας τις επιπλοκές και μειώνοντας τις δαπάνες αντιμετώπισής τους κάτω από το 50% (Μελέτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., οι 25 Σύλλογοι μέλη της, οι ομάδες διαβήτη του διαδικτύου, αλλά και κάθε άνθρωπος με διαβήτη στη χώρα απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιτέλους να κάνουν κάτι σωστό, με γνώμονα όχι το αν πάσχουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά το ότι καταστρέφουν την υγεία 1.000.000 ανθρώπων στη χώρα μας.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις όλο αυτό το διάστημα και είναι έτοιμη να διεκδικήσει όλα τα μέχρι πρότινος αυτονόητα, που είναι υποχρεωμένο να προσφέρει ένα Κράτος Πρόνοιας στους πολίτες του.

Πραγματοποιήσαμε με τη συνεργασία των δικτυακών ομάδων διαβήτη, δύο μεγάλες συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

Μέσα από το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου απαιτούμε για τελευταία φορά:

  1. Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη

  2. Μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  3. Άμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας

  4. Εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη

  5. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας

  6. Υλοποίηση «σοβαρών» οικονομικο-επιστημονικών συναντήσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας με μοναδικό θέμα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη με εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., του Σ.Ε.Ι.Β. και του Π.Φ.Σ.

Τονίζουμε ότι απαιτούμε για τελευταία φορά εγγράφως, διότι την επόμενη φορά θα απαιτούμε με τη φυσική παρουσία του συνόλου των ατόμων με διαβήτη έξω από τα γραφεία των υπευθύνων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

O Πρόεδρος, Χρήστος ∆αραµήλας, 6941611221 
Ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Τσούτσας, 6955099745

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
possasdia-16-07-14
Περισσότερα

Γιατί δεν έβαλαν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις μόνιμες αναπηρίες;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ( Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, να μην συμπεριλάβει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. 

Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στα άτομα με Διαβήτη
Περισσότερα

Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους με Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50%

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% για μειωμένο ωράριο στην εργασία» απέστειλε…