Ποιος είναι ο χυμός που μειώνει «σημαντικά» το σάκχαρο στο αίμα μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη του

Νέα μελέτη καθιστά τον χυμό φράουλας εξαιρετικά ωφέλιμο στον διαβήτη τύπου 2

Όσο περισσότερο ο διαβήτης αφήνεται στην τύχη του, τόσο σοβαρότερες είναι οι συνέπειες για την υγεία κάποιου. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που χαρακτηρίζουν τον διαβήτη είναι εκεί που βρίσκεται ο κύριος κίνδυνος, καθώς η γλυκόζη καταστρέφει τα νεύρα σε όλο το σώμα. Ευτυχώς, ένα κόκκινο ρόφημα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια λίγων ωρών, βοηθώντας στην αποφυγή της πάθησης.

Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 – η πιο κοινή μορφή διαβήτη – αυξάνονται δραματικά, με πρόσφατα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει προσβληθεί μέχρι το 2030. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν, ειδικά όταν η παχυσαρκία και ο τρόπος ζωής είναι η αιτία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι εξίσου σημαντικός για την πρόληψη της νόσου όσο και για τη διαχείρισή της. Ένας χυμός, όταν προστεθεί στη διατροφή σας, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα μέσα σε λίγες ώρες.

Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται σε διαστάσεις πανδημίας, εν μέρει λόγω της σημαντικής αύξησης των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Η κατάσταση νοείται ως μια δια βίου και προοδευτική κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι αναστρέψιμη με επαρκή απώλεια βάρους. Η αποφυγή της πάθησης συνοψίζεται κυρίως στη διαχείριση βάρους και στην πρόσληψη τροφής.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η απλή φυσική κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο η διατήρηση ενός υγιούς βάρους όταν πρόκειται για την πρόληψη του διαβήτη.

Τα προϊόντα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι καλύτερα να αποφεύγονται για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά άλλες τροφές έρχονται τώρα στο προσκήνιο για την ισχυρή τους μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function διερεύνησε τις επιπτώσεις της πρόσληψης φράουλας στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ερευνητές ζήτησαν από 14 υπέρβαρους συμμετέχοντες να καταναλώνουν ένα ρόφημα φράουλας σε τρία διαφορετικά διαστήματα.

Τα άτομα έλαβαν τα ποτά δύο ώρες πριν από το γεύμα, με ένα γεύμα και δύο μετά το γεύμα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν το ρόφημα φράουλας δύο ώρες πριν από το γεύμα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διάστημα 10 ωρών, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν το ρόφημα μαζί με το γεύμα τους.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το φρούτο μπορεί να λειτουργήσει βελτιώνοντας το σήμα ινσουλίνης, μετακινώντας τη γλυκόζη έξω από την κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα όπου μετατρέπεται σε ενέργεια.

Οι συγγραφείς έγραψαν: «Οι φράουλες, πλούσιες σε ανθοκυανίνη, εξασθενούν τις μεταγευματικές αυξήσεις στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το γεύμα, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποκρίσεις ινσουλίνης μετά το γεύμα.

Αυτή η μελέτη παρέχει δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι φράουλες έχουν ρόλο στον γλυκαιμικό έλεγχο και μετριάζουν την προφλεγμονώδη δράση μιας σύγχρονης δίαιτας. Μπορεί να υπάρχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα όταν οι φράουλες καταναλώνονται πριν από το γεύμα».

Περαιτέρω ευρήματα: Η μελέτη για την υγεία των γυναικών επιβεβαίωσε αυτά τα αντιδιαβητικά αποτελέσματα, δείχνοντας ότι οι γυναίκες που δεν έτρωγαν ποτέ φράουλες είχαν 10 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνες που το έκαναν.

Οι φράουλες παρέχουν μεγάλες ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού συνόλου αντιοξειδωτικών γνωστών ως ανθοκυανίνη.

Diabetes: Treatment may include strawberry juice | Express.co.uk

Total
17
Shares
Σχετικά άρθρα
λίπος στην κοιλιά
Περισσότερα

Πέντε τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αν και είναι δύσκολο να μειωθεί το λίπος στην κοιλιά μεμονωμένα (ή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος)…
Σέλινο, για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλά άλλα! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Σέλινο, για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλά άλλα!

Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους παλιότερους, με το σέλινο να έχει μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις!