Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι συνυφασμένο με πλήθος εδεσμάτων, τα περισσότερα από αυτά περνούν απαρατήρητα τον υπόλοιπο χρόνο. Τι μας προσφέρει τελικά και πως μπορούμε να το εντάξουμε μέσα σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο διατροφής;
Θαλασσινά οι κυρίαρχοι
Τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι έχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μιας και αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας. Αντίθετα με τις φήμες περί υψηλής χοληστερόλης, τα θαλασσινά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12 απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Τα 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες συνεισφέρουν περίπου 230 θερμίδες, οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά. Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.
Όσπρια… σύμμαχοι στο αδυνάτισμα!
Εκτός των θαλασσινών το Σαρακοστιανό τραπέζι περιέχει και όσπρια, πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, η παρουσία των οσπρίων στο σαρακοστιανό τραπέζι σε συνδυασμό με τη σαλάτα μπορεί να μας προκαλέσει κορεσμό μειώνοντας την πιθανότητα τσιμπολογήματος. Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικών ινών και περίπου 200 θερμίδες ενώ τα 5-6 ντολμαδάκια γύρω στις 190, προερχόμενες κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος.
Η λαγάνα
Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με την παράδοση είναι άζυμος άρτος, ψωμί υποδεέστερης ποιότητας κατάλληλο για νηστεία. Φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και το κάθε κομμάτι ή φέτα 25 γραμμαρίων έχει γύρω στις 80 θερμίδες. Καταναλώστε τη με μέτρο.
Κρασί με μέτρο για υγιή καρδιά
Απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό του των κόκκινων σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί λοιπόν αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων και σχετίζεται με μειωμένη πίεση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.
Ταραμοσαλάτα και τουρσιά
Τόσο ο ταραμάς όσο και τα λαχανικά τουρσί συνήθως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού. Θυμηθείτε πως εκτός από πικάντικη γεύση τα τρόφιμα αυτά σας παρέχουν μεγάλες δόσεις νατρίου, του βασικού συστατικού του αλατιού. Εξισορροπήστε το νάτριο στο τραπέζι σας επιλέγοντας ωμές σαλάτες στις οποίες αντί για αλάτι μπορείτε να προσθέσετε κάποια κομμάτια λαχανικών σε τουρσί. Τα λαχανικά άλλωστε, όπως και τα όσπρια, τα φρούτα καθώς και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά αποτελούν πηγές καλίου, ενός συστατικού που δρα συνεργατικά με το νάτριο στο σώμα μας, αυξάνοντας την απέκκρισή του.
Και το γλυκό…
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του, τον χαλβά. Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Ένα κομμάτι χαλβά περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250 θερμίδων ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο. Τελευταίες, μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως συστατικά του όπως η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη φαίνεται ότι συμβάλλουν στην διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στην μείωση της αιθανόλης στο αίμα.. μειώνοντας την αρνητική επίδραση του οινοπνεύματος.
Συνοψίζοντας, το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας συνδέεται με την ξεκούραση του οργανισμού από το κρέας της Αποκριάς. Τηρήστε το, λοιπόν, γευόμενοι όλες τις τροφές του αλλά με μέτρο μιας και εκτός από υψηλή θρεπτική έχουν και υψηλή θερμιδική αξία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ακολουθεί νηστεία σαράντα ημερών με τα θαλασσινά, τα όσπρια και το χαλβά να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Πηγή: http://www.nutrimed.gr