Νέα Έρευνα Αποκαλύπτει πως η Κανέλα Έχει Όντως Οφέλη για τους Ανθρώπους με Διαβήτη

Μια νέα έρευνα προσθέτει το λιθαράκι της στη θεωρία που λέει πως η κανέλα έχει μεγάλα οφέλη για τον μεταβολισμό. Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να συγχέεται με τους ισχυρισμούς όσων λένε ότι η κανέλα μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2.

Βάζοντας, λοιπόν, αυτούς τους ισχυρισμούς στην άκρη, ίσως αξίζει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί είναι θετικό να ενσωματωθεί η κανέλα στη διατροφή μας.
Μια νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Biochemistry and Molecular Biology. Στην έρευνα συμμετείχε και η Amy Stockert, καθηγήτρια βιοχημείας στο Northern University Rabe College of Pharmacy, η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα της κανέλας.

Τι λένε προηγούμενες έρευνες

Η έρευνα της Stockert που έγινε το 2015 έδειξε πως οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν συμπληρώματα κανέλας καθημερινά, έριξαν το σάκχαρο περισσότερο από τους συμμετέχοντες που είχαν πάρει placebo.
Τα δεδομένα αυτής της έρευνας έδειξαν πως τα συμπληρώματα κανέλας «μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσο κάποια φάρμακα, όσον αφορά τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης», έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας. Και πρόσθεσαν: «Τα δεδομένα μας συμφωνούν πολύ με αναφορές στην βιβλιογραφία που προτείνουν πως ένα ή περισσότερα από τα συστατικά της κανέλας λειτουργεί υπέρ του ελέγχου του μεταβολισμού των υδατανθράκων». Η ομάδα της Stockert παραδέχτηκε για την έρευνα του 2015 πως «Τα δεδομένα υποδηλώνουν την ανάγκη για περεταίρω έρευνα στο πεδίο των μεταβολικών σημάτων που είναι ευαίσθητα στα εκχυλίσματα κανέλας».

Τι λέει η νέα έρευνα;

Η νέα έρευνα της Stockert έχει να κάνει με μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την ινσουλίνη και λέγεται Sirtuin-1 (Sirt-1). Η Sirt-1 ενεργοποιείται από την ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που συναντάμε στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα, τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και στα φυστίκια.
Η Sirt-1 έχει παρόμοιες φαινόλες με τη ρεσβερατρόλη, γι αυτό και η Stockert με τη ομάδα της έκαναν δοκιμές για να καταλήξουν πως «Οι φαινόλες της κανέλας έχουν παρόμοιες και πολλές φορές δυνατότερες αλληλεπιδράσεις με την πρωτεΐνηΑν αυτό είναι αλήθεια, σημαίνει πως η κανέλα κάνει πολλά περισσότερα από απλώς να ρίχνει το σάκχαρο. Δρα σε μια πρωτεΐνη που επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων, στις αλλαγές της ανάπτυξης των κυττάρων και στη έκφραση ενός αριθμού γονιδίων».

Πρέπει να βάλουμε την κανέλα στη διατροφή μας;

Μια μικρή ποσότητα κανέλας στο φαγητό κάθε μέρα είναι παντελώς αβλαβής και σύμφωνα με την έρευνα ενισχύει τον μεταβολισμό και έχει αντιγηραντικά οφέλη.
Ο διάσημος Dr. Weil γράφει πως η κανέλα είναι ένας αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακός παράγοντας και πως «φαίνεται να χαμηλώνει τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι μετά τα γεύματα». Αυτό σημαίνει πως βοηθάει σε μια υγιή αντίδραση μεταγευματικού σακχάρου. Το άρθρο του σημείωσε πως χρειάζεται προσοχή σε κάποιους τύπους κανέλας που περιέχουν ένα φυτοχημικό που λέγεται κουμαρίνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι (υπάρχουν κάποια ήδη κανέλας που περιέχουν από ελάχιστη έως καθόλου κουμαρίνη). Η ίδια η Stockert προτείνει στους ανθρώπους να αγοράζουν κανέλα από ευυπόληπτες εταιρείες μπαχαρικών.
Οι επιστήμονες αυτή την περίοδο ερευνούν πως η κανέλα αλληλεπιδρά με τα λιποκύτταρα και σχεδιάζουν, μάλιστα, να ερευνήσουν πως επηρεάζει και τα κύτταρα που βρίσκονται στους μύες και στο συκώτι.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, λέει για την κανέλα: «Η κανέλα δεν πρέπει να αντικαθιστά τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή η να την καθυστερεί αν έχετε προβλήματα υγείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει διαβήτη»
Στο μεταξύ, όμως, λίγη κανέλα στην καθημερινή μας διατροφή είναι πολύ επιθυμητή – την επόμενη φορά προσθέστε λίγη στον καφέ και στα καθημερινά σας γεύματα!
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
STRESS-EATING
Περισσότερα

Στρες και διατροφή

Το στρές μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη χημεία του οργανισμού και αυξάνει την πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Το δε χρόνιο στρες πλήττει την ισορροπία ψυχής και σώματος. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του μπορεί να παράσχει η σωστή διατροφή.