Το «ζάχαρο» καταστρέφει (και) την ακοή

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα στις γυναίκες, ιδίως όταν δεν ρυθμίζεται καλά, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Το «ζάχαρο» καταστρέφει (και) την ακοή - Glykouli.Gr

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα στις γυναίκες, ιδίως όταν δεν ρυθμίζεται καλά, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 900 ανδρών και γυναικών που είχαν κάνει εξετάσεις ακοής την περίοδο 2000-2008.
Όσοι από τους εθελοντές έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, χωρίσθηκαν σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους και σε εκείνους που ήταν αρρύθμιστοι.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι γυναίκες ηλικίας 60-75 ετών οι οποίες είχαν «ζάχαρο» το οποίο όμως ρύθμιζαν καλά, παρουσίαζαν κατά μέσον όρο απώλεια της ακοής κατά 14% εντονότερη απ’ ό,τι οι συνομήλικές τους δίχως πρόβλημα διαβήτη.
Εκείνες, όμως, που ήταν αρρύθμιστες, παρουσίαζαν κατά μέσον όρο μείωση της ακοής κατά 28% εντονότερη απ’ ό,τι οι μη διαβητικές εθελόντριες.
Ανεξάρτητα από το επίπεδο ρύθμισης του σακχάρου, εκείνες που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη μείωση της ακοής ήταν οι νεώτερες διαβητικές εθελόντριες, δηλαδή οι 60άρες.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Henry Ford στο Ντιτρόιτ, με επικεφαλής την δρα Καθλήν Γιάρεμτσουκ, επικεφαλής του Τμήματος Ωτολαρυγγολογίας του νοσοκομείου.
Όπως είπε η δρ Γιάρεμτσουκ, παρουσιάζοντας τη μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Λαρυγγολογικής, Ρινολογικής & Ωτολογικής Εταιρείας, είναι γνωστό πως ο σακχαρώδης διαβήτη πλήττει τα μάτια, τους νεφρούς και άλλα όργανα. «Η μελέτη μας αποκαλύπτει πως μπορεί να επηρεάσει και την ακοή», τόνισε.
Ανάλογα ευρήματα στους άντρες δεν υπήρξαν, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως επειδή η βαρηκοΐα είναι πολύ συχνότερη στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, η αυξημένη συχνότητά της μπορεί να υπερκαλύπτει την επίδραση του σακχάρου.
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα