Τα λάιτ αναψυκτικά υπεύθυνα για εμφράγματα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν έστω και ένα λάιτ αναψυκτικό την ημέρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 43% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, αγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν τα αναψυκτικά.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Μίλερ στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν έστω και ένα λάιτ αναψυκτικό την ημέρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 43% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, αγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν τα αναψυκτικά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αναψυκτικά τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες σε τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι αντίστοιχα με εκείνα που προκαλεί το αλκοόλ.
Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά δίαιτας, η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ουσίες όπως η ασπαρτάμη, τα έχει θέσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ακόμη και για σύνδεση με καρκίνο. Ωστόσο οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας σημειώνουν ότι, παρά τις κατηγορίες, δεν έχουν αποδειχθεί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωσή τους.
Η νέα αμερικανική μελέτη φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων. Στο πλαίσιό της, οι ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση αναψυκτικών και λάιτ αναψυκτικών που έκαναν 2.564 εθελοντές για διάστημα 10 ετών. Παράλληλα διερεύνησαν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, εμφράγματος και θανάτου από αγγειακή νόσο στους εθελοντές, όπως σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of General Internal Medicine».

Αύξηση κινδύνου για καρδιοπάθεια 43%

Ανακάλυψαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα λάιτ αναψυκτικά σε καθημερινή βάση αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 43% κίνδυνο αγγειακού ή καρδιακού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αναψυκτικά. Η σύνδεση φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που προδιαθέτουν για καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως τομεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αντίθετα όσοι είχαν μικρότερη κατανάλωση σε λάιτ αναψυκτικά (από ένα τον μήνα ως έξι την εβδομάδα) καθώς και όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη δεν φάνηκαν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Χάνα Γκάρντενερ σημείωσε ότι «τα νέα ευρήματα μαρτυρούν μια πιθανή σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και των αγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αυτή τη σύνδεση δεν είναι σαφείς». Σε κάθε περίπτωση η ερευνήτρια τόνισε ότι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αναψυκτικά στην υγεία.

Πηγή: http://www.healthyliving.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τελετή λήξης «Πες μου μια γλυκιά ιστορία»
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τελετή λήξης «Πες μου μια γλυκιά ιστορία»!

Η μεγάλη βραδιά της απονομής έφτασε! Με δώρα, πλούσιο μπουφέ, διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και τη Ραλλία Χρηστίδου και το Στάθη Δρογώση, ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη!