Πελματογράφημα: η πατούσα… καθρέπτης της υγείας μας

Πολλές ασθένειες ή παθήσεις των κάτω άκρων και τις σπονδυλικής στήλης, μπορούν να προβλεφθούν και να εντοπιστούν με μια απλή εξέταση που έχει ως βάση της, την…πατούσα του ποδιού μας.

Πολλές ασθένειες ή παθήσεις των κάτω άκρων και τις σπονδυλικής στήλης, μπορούν να προβλεφθούν και να εντοπιστούν με μια απλή εξέταση που έχει ως βάση της, την…πατούσα του ποδιού μας. Η εξέταση αυτή λέγεται πελματογράφημα και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η λύση για προβλήματα που κάνουν την καθημερινότητα μας δύσκολη. Η πλατυποδία, η σκολίωση ή ισχιαλγία, ο πόνος στα γόνατα, η οσφυαλγία, είναι μερικές από τις παθήσεις που εντοπίζει το πελματογράφημα…

Ο ορθοπεδικός κρίνει πότε χρειάζεται να γίνει αυτού του είδους η εξέταση, που με απλά λόγια είναι η ψηφιακή αποτύπωση του πέλματος, όταν στεκόμαστε όρθιοι ή όταν περπατάμε. Ο γιατρός δηλαδή βλέπει πως πατάει το πέλμα μας στο έδαφος και εντοπίζει, όταν αυτό δεν πατάει φυσιολογικά την πάθηση που ενδεχομένως να έχουμε.

Η εξέταση είναι απλή. Ο ασθενής πατάει σε μια ειδική συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίες καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, της πατούσας μας. Στη συνέχεια ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής εξετάζει και αναλύει τα δεδομένα και παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες στον ορθοπεδικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε πελματογράφημα, είναι να … είμαστε ξυπόλητοι.

Το μηχάνημα καταγράφει 2 φάσεις. Πρώτον τη δυναμική και δεύτερον τη στατική. Στη δυναμική καταγράφει τη συμπεριφορά του πέλματος ενώ περπατάμε. Τις πιέσεις και τα σημεία της πατούσας που τις δέχονται. Σε αυτή τη φάση το κάθε πέλμα εξετάζεται ξεχωριστά. Στη στατική καταγράφει ακριβώς τα ίδια δεδομένα, ενώ εμείς στεκόμαστε όρθιοι (δεν περπατάμε δηλαδή) και το μοναδικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε, χαλαροί και απλά να στηρίζουμε το βάρος μας.

Οι παθήσεις που εντοπίζονται από το πελματογράφημα είναι πολλές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: όλες τις παθήσεις των πελμάτων. Πλατυποδία, ραιβοποδία, κοιλοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, όπως η ασύμμετρη ανάπτυξη του οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας (άκανθα πτέρνας). Ακόμη εντοπίζονται, η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, των γονάτων των ισχύων και της σπονδυλικής στήλης, οι πόνοι στη μέση (ενδείκνυται και για τις έγκυες), η σκολίωση και η χονδροπάθεια της επιγονατίδας, νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα από τον διαβήτη. Με την εξέταση αυτή επίσης μπορούν να εντοπιστούν γενικά τα προβλήματα στα κάτω άκρα, η ανισοσκελία και τα σοβαρά διαστρέμματα ή κατάγματα των ποδιών και της λεκάνης.
Μια κουβέντα με τον ορθοπεδικό σας θα σας λύσει περισσότερες απορίες.

Πηγή: http://www.iatropedia.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
brexit
Περισσότερα

Η Τερέζα Μέι εκτός των μεγάλων μπελάδων της με το Brexit, δηλώνει την μεγάλη ανησυχία της για πιθανή έλλειψη ινσουλίνης για τους Άγγλους με διαβήτη!

Εκατομμύρια διαβητικοί στη Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ινσουλίνη, στην περίπτωση που η χώρα βγει από την…