Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και Ζάκχαρο: οδηγίες προς διαβητικούς

Tο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το οποίο περιλαμβάνει κατεξοχήν εδέσματα με υψηλό ποσοστό λίπους ή ζάχαρης αποτελεί απειλή για την απορύθμιση του σακχάρου μας.
chrismtastable
chrismtastable

Η μεγαλύτερη απειλή για την απορύθμιση του σακχάρου είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το οποίο αποτελείται κατεξοχήν από εδέσματα με υψηλό ποσοστό λίπους ή ζάχαρης.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη όσον αφορά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;;
1. Γαλοπούλα: η γαλοπούλα ανήκει στα λευκά κρέατα και έχει μικρό ποσοστό λίπους. Για να γλιτώσετε από τα περιττά λιπαρά αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι κατά το ψήσιμό της ενώ καλό είναι να αφαιρείτε την πέτσα.
2. Γέμιση της γαλοπούλας: προσθέστε ρύζι, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες που περιέχουν «καλά» λιπαρά (με μέτρο τους ξηρούς καρπούς γιατί έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο) και αφαιρέστε αλλαντικά όπως μπέικον.
3. Πατάτες: καλό είναι να μην τις ψήσετε μαζί με το κρέας διότι το άμυλο ρουφάει το λίπος κάτι το οποίο δεν βοηθά καθόλου στη ρύθμιση του σακχάρου. Μπορούμε να τις ψήσουμε ξεχωριστά αλλά και να μην τις συνοδέψουμε με ψωμί.
4. Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: η διαφορά τους είναι ότι ο κουραμπιές περιέχει «κακό» λίπος και ζάχαρη ενώ τα μελομακάρονα ελαιόλαδο και μέλι που είναι σαφώς πιο υγιεινές επιλογές. Γι’ αυτό τα μελομακάρονα είναι προτιμότερα, πάντα όμως με μέτρο.
5. Βασιλόπιτα: και αυτή περιέχει κακά λιπαρά και ζάχαρη, ωστόσο ένα κομμάτι το δικαιούνται όλοι!
Χρήσιμες οδηγίες:
1. Καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών πριν το κύριο γεύμα και αυτό θα περιορίσει την πείνα σας ενώ θα συμβάλλει και στη μικρότερη απορρόφηση λίπους από το κρέας.
2. Πιείτε πολύ νερό έτσι και την όρεξή σας θα περιορίσετε και δεν θα αφυδατωθείτε!
3. Μετά από ένα απαγορευμένο γεύμα συνετιστείτε και επιστρέψτε στις οδηγίες του ιατρού σας.
4. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα ώστε να «κάψετε» τις περιττές θερμίδες!
5. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η σωστή ρύθμιση του διαβήτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσετε καλά χωρίς επιπλοκές και πάντα έχετε κατά νου ότι «παν μέτρον άριστον» !!
Πηγή: http://www.iatropedia.com

Total
6
Shares
Σχετικά άρθρα