Δίαιτα: Γιατί τα λάιτ προϊόντα παχαίνουν!

Νέα μελέτη κατέληξε πως τα λάιτ προϊόντα που έχουν λίγα λιπαρά μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή μπερδεύουν τον οργανισμό.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Behavioural Neuroscience» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λάιτ προϊόντα που έχουν λίγα λιπαρά και επιλέγουμε να τρώμε σε μια προσπάθεια να μειώσουμε το σωματικό βάρος, μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή μπερδεύουν τον οργανισμό.
Όπως έδειξε η μελέτη, όταν γευόμαστε λάιτ προϊόντα, ο οργανισμός προετοιμάζεται να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά καταλήγει να τροφοδοτείται με λιγοστές – και αυτό του προκαλεί σύγχυση και τον κάνει να επιζητά περισσότερη τροφή.
Το εύρημα αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί εξακολουθεί να εξαπλώνεται η παχυσαρκία στη Δύση, παρά την εκτενή χρήση λάιτ τροφίμων από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. «Η υποκατάσταση μέρους της τροφής με τρόφιμα που έχουν παρόμοια γεύση αλλά λιγότερες ή μηδέν θερμίδες, μοιάζει σαν μία πολύ λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους κάνοντας δίαιτα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σουϊδερς, καθηγήτρια Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ. «Ωστόσο, στο όλο θέμα παίζουν ρόλο πολλοί και διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί. Τα υποκατάστατα αυτά μιμούνται την γεύση του λίπους, αλλά δεν παρέχουν τις θερμίδες του – και αυτό προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό».
Όπως εξήγησε, οι διάφορες γεύσεις φυσιολογικά διεγείρουν το σώμα μας ώστε να αναμένει πως θα τροφοδοτηθεί με θερμίδες. Όταν αυτό δεν συμβεί, ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως δυσλειτουργία του μηχανισμού ελέγχου της πρόσληψης τροφής και ενεργοποιεί άλλους μηχανισμούς για να αντισταθμίσει τη «δυσλειτουργία» αυτή.
Τα λάιτ προϊόντα παχαίνουν περισσότερο από τα λιπαρά
Η δρ Σουϊδερς και οι συνεργάτες της εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους μελετώντας τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους σε ομάδα αρουραίων. Τα μισά ζώα έτρωγαν επί 28 ημέρες κριτσίνια με πλήρη λιπαρά, ενώ τα υπόλοιπα κατανάλωσαν για λίγες μέρες τα κανονικά κριτσίνια και στη συνέχεια άρχισαν να τρέφονται με τις λάιτ εκδοχές τους. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν έκπληκτοι ότι οι αρουραίοι που είχαν αλλάξει διατροφή ζύγιζαν περισσότερο και διέθεταν περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι εκείνοι που έτρωγαν τα παχυντικά κριτσίνια μέχρι το τέλος της μελέτης.
«Η μελέτη μας μπορεί να έγινε σε ζωικά μοντέλα, αλλά υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τέρι Ντέιβιντσον, επίσης καθηγητής Ψυχολογικών Επιστημών στο Purdue. «Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της χρήσης υποκατάστατων λίπους στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ελέγχου του σωματικού βάρους». Με άλλα λόγια κάποιος που αποφασίζει να κάνει δίαιτα χρησιμοποιώντας λάιτ τροφές μπορεί τελικά να καταλήξει να παίρνει περισσότερες θερμίδες διότι θα έχει αυξημένη όρεξη.
Πηγή: http://www.healthyliving.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!
Περισσότερα

Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!

Η homemade λεμονάδα με στέβια είναι εξίσου καλή με την κλασική λεμονάδα, χωρίς όμως ενοχές -αφού περιέχει 0…