Το ξύδι ρίχνει το “ζάχαρο”

Όταν ρίχνετε ξύδι σε φαγητά με πολλούς υδατάνθρακες φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το “ζάχαρο”.
ksidi
ksidi

Όταν ρίχνετε ξύδι σε φαγητά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων που περιέχονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το “ζάχαρο” (δηλαδή η γλυκόζη που ονομάζεται επίσης και σάκχαρο του αίματος). Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη.
Μία μελέτη που έγινε στην Ιταλία έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξύδι (γράφεται και ξίδι), το οποίο προσέθεταν σε σαλάτες και έτρωγαν επίσης δύο λεπτές άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η γλυκαιμική αντίδρασή τους. δηλαδή το “ζάχαρο” στο αίμα τους.
Το 2004, εξάλλου, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes Care» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), έδειξε ανάλογες επιδράσεις σε άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Εντούτοις, η κ. Σου ΜακΛόφιν, εκπρόσωπος της ADA, προειδοποιεί πως το να βάζουμε ξύδι στο φαγητό δεν σημαίνει θα παραμεληθούν όλα τα άλλα όπως είναι ο έλεγχος των μερίδων του φαγητού, η άσκηση, ή η μη κατανάλωση πολλών υδατανθράκων.
Πηγή: http://www.healthyliving.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
alcohol
Περισσότερα

Πως επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό

Είναι γεγονός ότι η λογική κατανάλωση αλκοόλ μας χαλαρώνει, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, βοηθάει τις κοινωνικές μας επαφές και σε τελική ανάλυση προστατεύει την καρδιά μας. Προσοχή ομως ο όρος-κλειδί εδώ είναι η «λογική κατανάλωση αλκοόλ».

Το πρόγραμμα των γευμάτων σας

Είναι πολύ σημαντικό να φτάχνετε το καθημερινό σας σχέδιο γευμάτων. Ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, είναι αναγκαίο και θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο αν βολεύει εσάς προσωπικά και είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Για να το καταφέρετε πρέπει να συνεργαστείτε είτε με κάποιον διατροφολόγο ή/και με τον διαβητολόγο σας.