Το τρύπημα μπορεί να καταστεί ενδεχομένως παρελθόν για τους διαβητικούς. Επιστήμονες δήλωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία χημικό αισθητήρα που μετρά τα επίπεδα σακχάρου όχι στο αίμα αλλά στα δάκρυα.
Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τις προκαταρκτικές δοκιμές, δήλωσαν ότι μπορεί ενδεχομένως να καταστεί δυνατό να μετρηθεί η γλυκόζη στα δάκρυα πολλές φορές την ημέρα για την παρακολούθηση των διακυμάνσεων των επιπέδων της, αποφεύγοντας τον πιθανό πόνο από τη μέθοδο που τρυπά το δέρμα.
Οι γιατροί συνιστούν, γενικά, στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη να ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αρκετές φορές την ημέρα, για να βεβαιωθούν ότι βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια. Ωστόσο, η βελόνα που χρησιμοποιείται για τη λήψη αίματος προκαλεί αρκετό πόνο ώστε να αποθαρρύνει πολλούς από τη συχνή εξέταση. Συγκεκριμένα, τα παιδιά συχνά αποφεύγουν να ελέγχουν το αίμα τους αρκετά συχνά, δήλωσε ο Dr. Mark E. Meyerhoff, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Ο αισθητήρας μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων διαβητικών.
Όπως περιγράφει ο Dr. Meyerhoff, οι διαβητικοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μικροσκοπικό σωλήνα για να λαμβάνουν μικρή ποσότητα δακρύων από τα μάτια τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν σε μικρή συσκευή που θα μετρά τα επίπεδα γλυκόζης.
Ο αισθητήρας απέχει ακόμα χρόνια από την αγορά, δήλωσε ο Dr. Meyerhoff. Επιπλέον, δεν θεωρείται πιθανό να καταργήσει εντελώς την εξέταση μέσω του αίματος, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν αίμα περιοδικά για να ρυθμίζουν τον αισθητήρα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ’Analytical Chemistry’.
Πηγή: http://www.iatronet.gr