Εγκλωβισμένοι στη θάλασσα 80 Έλληνες ναυτικοί, ανάμεσά τους διαβητικοί που χρειάζονται ινσουλίνη

Εγκλωβισμένοι στη θάλασσα έχουν βρεθεί 80 Έλληνες ναυτικοί, ανάμεσά τους διαβητικοί που χρειάζονται ινσουλίνη
Εγκλωβισμένοι στη θάλασσα έχουν βρεθεί 80 Έλληνες ναυτικοί, ανάμεσά τους διαβητικοί που χρειάζονται ινσουλίνη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Lifo, 80 Έλληνες ναυτικοί, πληρώματα νεότευκτων τουριστικών σκαφών, που παρέλαβαν τα σκάφη από τη Γαλλία στις αρχές Μαρτίου και έκτοτε βρίσκονται στη θάλασσα.
Εδώ και δύο ημέρες έχουν φτάσει στην Αθήνα, ωστόσο δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα Αθηναϊκά λιμάνια μιας και στα πλαίσια των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, από τις 19 Μαρτίου έχει απαγορευτεί ο κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
Το Lifo αναφέρει ότι μεταξύ των πληρωμάτων βρίσκονται και άνθρωποι με διαβήτη, οι οποίοι χρειάζεται να προμηθευτούν ινσουλίνη.
Από τις 23 Μαρτίου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών (ΣΙΤΕΣΑΠ) ενημέρωσε με επιστολή του για το θέμα την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι «τα σκάφη, λόγω των πολυήμερων πλόων, δεν έχουν επάρκεια νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων», καθώς και ότι «ορισμένα άτομα από τα πληρώματα υποφέρουν και από χρόνιες παθήσεις υγείας (που δεν τους αποτρέπει από την κυβέρνηση σκάφους) και αν δεν δοθούν προμήθειες σύντομα θα στερούνται και τη φαρμακευτική τους αγωγή».
Την περασμένη Δευτέρα, έφτασε ένα από τα πρώτα ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοικτά των ακτών της Αττικής και αγνοώντας την απαγόρευση και τις εντολές των στελεχών του Λιμενικού, κατέπλευσε στη μαρίνα Αλίμου. Στο σκάφος επέβαιναν ο ιδιοκτήτης και δύο ακόμη άτομα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της απαγόρευσης κατάπλου.
Οι ναυτικοί λένε ότι με εξαίρεση δύο στάσεις, μια στην Ισπανία όπου τους έγινε ανεφοδιασμός κάτω από αυστηρά μέτρα καραντίνας, και μια στην Κόρινθο, βρίσκονται στη θάλασσα για χρονικό διάστημα περισσότερο από τις 14 ημέρες που είναι η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ανθρώπους έχουν επαναπατριστεί από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια με τον κορωνοϊό.
Η παραμονή τους στα ανοιχτά εγκυμονεί κινδύνους μιας και τις τελευταίες ημέρες πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο καιρός επιδεινώνεται.
Μέχρι πρότινος οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο τα σκάφη να δέσουν στο Λαύριο, ακόμη όμως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Πηγή: Lifo.gr, kathimerini.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα