Διαβητική νευροπάθεια και Alpha Lipoic Acid

Η διαβητική νευροπάθεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Οφείλεται στην οξείδωση από τη δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος στη διαβητική νευροπάθεια είναι η ενδογενής αλληλεπίδραση φυσικών ουσιών του οργανισμού (πολυόλη, σορβιτόλη, μυο-ινοσιτόλη) στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η αλληλεπίδραση αυτή οδηγεί στην κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων των κυττάρων, στη συσσώρευση ελεύθερων ριζών οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξείδωση των κυττάρων του νευρικού συστήματος καταλήγει σε οξειδωτικό stress των νεύρων.

Η οξείδωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί και γίνει χρόνια, αναφέρεται στη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία ως διαβητική νευροπάθεια, που ουσιαστικά είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη.

Το Αλφα λιποϊκό οξύ είναι η θεμέλια ενδογενής αντιοξειδωτική ουσία η οποία βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων, μειώνει την οξείδωση και εμποδίζει το οξειδωτικό stress, αποτρέποντας τα πολύ ενοχλητικά συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας.

Σημαντικότερο όλων είναι η προφύλαξη που προσφέρει σε όλους τους διαβητικούς ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες επιπλοκές της διαβητικής νευροπάθειας.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει ανά τον κόσμο για τη διαβητική νευροπάθεια και το Alpha Lipoic Acid. Η συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις μελέτες αυτές έγινε από Ελληνες επιστήμονες σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα με τίτλο «Alpha-lipoic Acid and diabetic neuropathy».

Το σύγγραμμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Review of Diabetic Studies στο 4ο τεύχος του έτους 2009· είναι διαθέσιμο και στο Διαδίκτυο.

Πηγή: http://www.enet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Αυξάνεται ο καφές, μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη

Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος αυξάνεται, όταν οι ποσότητες καφέ μειωθούν, επιβεβαιώνει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.