Οι γιατροί εκπέμπουν SOS για τη νοσογόνο παχυσαρκία!

Σε παγκόσμια απειλή για τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί στις αναπτυγμένες κοινωνίες η νοσογόνος παχυσαρκία, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει πάνω απο 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι γιατροί εκπέμπουν SOS για τη νοσογόνο παχυσαρκία! - Glykouli.Gr

Σε παγκόσμια απειλή για τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί στις αναπτυγμένες κοινωνίες η νοσογόνος παχυσαρκία, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει πάνω απο 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς σύμφωνα με τις επιστημονικά στοιχεία το 2010 περίπου 43 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε χρόνων, ήταν υπέρβαρα.
«Πράγματι τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν πως στο άμεσο μέλλον η πρώτη αιτία θανάτου για τους ανθρώπους θα είναι η νοσογόνος παχυσαρκία» ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και διευθυντής της γ’ χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» κ Χαρίλαος Παππής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παχυσαρκίας, στην Ευρώπη ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ανδρών και γυναικών ήταν υπέρβαροι, ενώ το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι!!!

Αντίστοιχα στην Ελλάδα τα ποσοστά τείνουν να πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις καθώς οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες αγγίζουν το 53% και το 20% αντίστοιχα, ενώ οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες φτάνουν το 31% και το 15% αντίστοιχα.
«Για να γίνει κατανοητό, τόνισε ο κ Παππής, πόσο η νοσογόνος παχυσαρκία επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό αρκεί να αναφέρουμε ότι ένας 25χρονος παχύσαρκος υφίσταται μείωση κατά 22% του συνολικού προσδόκιμου ζωής του σε σύγκριση με ένα συνομήλικο του. Χάνει, δηλαδή, περίπου 12 χρόνια από τη ζωή του !!!»
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για να μπεί φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νοσογόνου παχυσαρκίας στη χώρα μας, ο ταμίας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας κ Ευάγγελος Μενενάκος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου κάλεσε την Πολιτεία και συγκεκριμένα τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας να εκπονήσουν ενημερωτική καμπάνια για τις επιπτώσεις της νόσου στην νεολαία και στο γενικό πληθυσμό.
«Η νοσογόνος παχυσαρκία, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Μενενάκος, με τους θανάτους που προκαλεί αφαιρεί από την κοινωνία μας κάθε χρόνο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εθνική μας οικονομία, καθώς αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών μη μεταδιδόμενων νοσημάτων – χρόνιων ασθενειών».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νοσογόνος παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για:
Ø καρδιαγγειακή νόσο (κυρίως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό), που αποτέλεσε την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως το 2008
Ø διαβήτη
Ø μυοσκελετικές παθήσεις (κυρίως οστεοαρθρίτιδα)
Ø κάποιους τύπους καρκίνου (κυρίως του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου)
ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι οι συμβατικές μέθοδοι (δίαιτα, αύξηση φυσικής δραστηριότητας, τροποποίηση συμπεριφοράς) στην αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας έχουν μόνο μέτρια αποτελέσματα στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μη σημαντικές αλλαγές στο βάρος μακροχρόνια.
«Αντίθετα, όπως τόνισε ο κ Παππής, η χειρουργική της παχυσαρκίας αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, αποτελεσματική και αποδοτική εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση».
Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί πως κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι παχύσαρκοι βρίσκουν λύση στη βαριατρική. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με στοιχεία το 2008 πραγματοποιήθηκαν 344.221 επεμβάσεις παγκοσμίως από 4.680 Χειρουργούς. Οι 220.000 από αυτές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά από 1.625 χειρουργούς.
Επίσης η βαριατρική χειρουργική :
Ø Μειώνει το σχετικό κίνδυνο θανάτου κατά 89% στους παχύσαρκους και οδηγεί σε ~5.5% μείωση της συνολικής θνησιμότητας .
Ø Δεν είναι επικίνδυνη συγκριτικά με την αποτελεσματικότητά της (balanced efficacy against risk). H θνητότητα εντός του 1ου μετεγχειρητικού μήνα φτάνει το 0.1% για τις περιοριστικές επεμβάσεις, το 0.5% για το γαστρικό bypass και το 1.1% για τη BPD/DS, ποσοστά σημαντικά μικρότερα από άλλα κοινώς αποδεκτά για άλλες επεμβάσεις.
Ø Στο μεγαλύτερο ποσοστό των σοβαρά παχύσαρκων ασθενών βελτιώνει ή εξαλείφει το διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία, την υπέρταση και την υπνική άπνοια .Ο διαβήτης δείχνει να εξαλείφεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών μετά από βαριατρική επέμβαση. Το υπόλοιπο 30% και λιγότερο εμφανίζει σημαντική βελτίωση
Ø Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη (BPD) φαίνεται να εξαλείφει τον διαβήτη σε ποσοστό 98.9% και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη με διατήρηση του πυλωρού σε 83.7% Το γαστρικό bypass σε ποσοστό 71.6% και ο δακτύλιος στο 47.9%.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μη ισότιμη θέση της γυναίκας στη οικογένεια, την ασθένεια και την αναπηρία – Η δυσβάσταχτη καθημερινότητα.

Η Γυναίκα εν έτει 2018 εξακολουθεί να μην μοιράζεται ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας την οικιακή…