«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 Πάει Σχολείο»

Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου
Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου

Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, 19:00
Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης


Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μείζον θέμα υγείας ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, ώστε να θεωρείται μία σύγχρονη επιδημία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, περισσότεροι από 537 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη σήμερα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά έως το 2030. Δυστυχώς, ανησυχητική είναι η αύξηση και στον παιδικό διαβήτη (διαβήτη τύπου 1), ο οποίος θεωρείται το δεύτερο συχνότερο αυτοάνοσο νόσημα στα παιδιά μετά το άσθμα.
Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔΤ1), καθώς οι οικογένειές τους καλούνται βίαια και ξαφνικά να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα που δεν έχουν επιλέξει, αλλάζοντας τρόπο ζωής, ενώ καλούνται να εκπαιδευτούν αλλά και να εκπαιδεύσουν τους γύρω τους σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη. Το μέγεθος του προβλήματος ενισχύεται εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σχετικά με τη νόσο, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχολικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με την επιστροφή τους στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για την καλλιέργεια θετικού κλίματος στην τάξη, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των υπολοίπων μαθητών στον ΣΔΤ1, διασφαλίζοντας κλίμα εμπιστοσύνης, στήριξης και συνεργασίας για τον μαθητή και κατ’ επέκταση για όλη του την οικογένεια. Η άνεση που θα πρέπει να έχει ο μαθητής με ΣΔΤ1 στο να ζητήσει βοήθεια από το δάσκαλό του ή τους συμμαθητές του, καθώς και η εξοικείωση των συμμαθητών του με τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και των
μετρήσεων του σακχάρου είναι ζωτικής σημασίας.

Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί ως «μέντορες» θα πρέπει να στηρίξουν τους μαθητές με ΣΔΤ1 με διακριτικότητα και σεβασμό, ενισχύοντας το αίσθημα της αποδοχής της νέας πραγματικότητας του μαθητή.
Σημαντική προϋπόθεση ώστε να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι οι εκπαιδευτικοί να αποκομίσουν κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με το διαβήτη για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις που θέτουν τη ζωή του μαθητή σε κίνδυνο, ενδυναμώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης τόσο για το μαθητή όσο και για τους ίδιους.


Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης αυτής και υιοθετώντας το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη «Εκπαίδευση για να προστατεύσουμε το αύριο», ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Έβρου (ΣΥ.Δ.Ν.Ε.), σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. και το Διαβητολογικό Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων της Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. και με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, σας προσκαλεί στην επιστημονική ενημερωτική ημερίδα μας με θέμα «Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 πάει σχολείο» στις 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.). Σκοπός της εκδήλωσης είναι να εξοικειωθούμε με τις βασικές έννοιες του ΣΔΤ1, να συζητήσουμε και να θέσουμε τα ερωτήματά μας στους εξαιρετικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες που θα πλαισιώνουν την εκδήλωση. Θα ήταν μεγάλη τιμή η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε μια τέτοια εκδήλωση, που αποτελεί μια ουσιαστική επιμόρφωση για τη διαχείριση του ΣΔΤ1 στη σχολική τάξη και μια συμβολή στην προστασία του αύριο των παιδιών μας.

Total
25
Shares
Σχετικά άρθρα