Θεραπευτική ένεση για πάθηση στα μάτια διαβητικών

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας, όσον αφορά τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, παρουσιάστηκαν χθες.

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας, όσον αφορά τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, παρουσιάστηκαν χθες, καθώς ένας βιολογικός παράγοντας ικανός να παρέχει βελτίωση στην όραση πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις λιγότερο γνωστές αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη απώλεια όρασης. Στον δυτικό κόσμο μάλιστα, αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ενηλίκων.

Από τις κλινικές μελέτες αποδεικνύεται ότι πάνω από 2 στους 3 ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας που έλαβαν τον παράγοντα ranibizumab παρουσίασαν θεαματική βελτίωση της όρασής τους, ενώ συνολικά το 90% των ασθενών παρουσίασε έστω και κάποιου βαθμού βελτίωση. Σημειώνεται ότι ο παράγοντας είναι και παραμένει η πρώτη και η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία που διατηρεί ή βελτιώνει την όραση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ασθενών με υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

Τις εξελίξεις παρουσίασαν οι Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος, αντιπρόεδρος Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς, και Αναστάσιος Κουρής, χειρουργός οφθαλμίατρος, διευθυντής Οφθαλμολογικής κλινικής ΠΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Πρόσφατα ο ΕΜΑ έδωσε θετική γνωμοδότηση για τη χρήση του παράγοντα και στο οίδημα που οφείλεται σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Η θεραπεία είναι ενέσιμη, εφαρμόζεται μία φορά το μήνα και καλύπτεται απ’ όλα τα ταμεία χωρίς συμμετοχή, όταν υπάρχουν οι ενδείξεις για τον ασθενή. Εφαρμόζεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά επαναλαμβάνεται, όταν κρίνει απαραίτητο ο γιατρός.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα

Μοριακός διακόπτης για την παραγωγή γλυκόζης «είναι το κλειδί κατά του διαβήτη»

Ένας μοριακός μηχανισμός που ρυθμίζει τη σύνθεση γλυκόζης στο ήπαρ θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για νέα φάρμακα κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ, εκτιμούν οι Αμερικανοί ερευνητές που τον ανακάλυψαν.

Απαντήσεις σχετικά με την επάνοδο των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στην εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, δίνει η ΕΛΟΔΙ
Περισσότερα

Απαντήσεις σχετικά με την επάνοδο των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στην εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, δίνει η ΕΛΟΔΙ

Διευκρινήσεις σχετικά με την επάνοδο των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στην εργασία τους παρέχει η ΕΛΟΔΙ…