Οι αναστολείς SGLT2 βοηθούν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με τους αγωνιστές GLP-1

Οι αναστολείς SGLT2 βοηθούν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2
Οι αναστολείς SGLT2 βοηθούν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Annals of Internal Medicine, η συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που μόλις είχαν ξεκινήσει θεραπεία με αναστολείς SGLT2 μειώθηκε σε σχέση με άτομα που είχαν ξεκινήσει θεραπεία με αγωνιστές GLP-1.
Ο Michael Fralick, M.D., Ph.D. από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη, και η ομάδα του, σε έρευνα που έκαναν, συνέκριναν το ρυθμό εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας μεταξύ ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί θεραπεία με αναστολείς SGLT2 και ασθενείς στους οποίους είχε δοθεί θεραπεία με αγωνιστές GLP1. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν τα στοιχεία 295,907 ενηλίκων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο πόρισμα ότι η συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί αναστολές SGLT2 απ’ ότι μεταξύ των ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί αγωνιστής GLP1 (4,9 έναντι 7,8 περιπτώσεις ανά 1000 άτομα – χρόνια) με αναλογία κινδύνου 0,64 και διαφορά ρυθμού 2,9 ανά 1,000 άτομα-χρόνια.
“Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτούν τα πορίσματά μας, και αν αυτά όντως επαληθευτούν, αυτό θα σημαίνει ότι οι αναστολείς SGLT2 μπορεί να είναι μια αποτελεσματική κατηγορία φαρμάκων για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας για ασθενείς με διαβήτη ή μεταβολικές διαταραχές” είπε ο Dr. Fralick σε συνέντευξη τύπου.
Πηγή: medicalxpress

Total
7
Shares
Σχετικά άρθρα