Η βαριατρική χειρουργική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Η βαριατρική χειρουργική, με συγκεκριμένα διεθνή κριτήρια, βρίσκει σήμερα εφαρμογή και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η βαριατρική χειρουργική, με συγκεκριμένα διεθνή κριτήρια, βρίσκει σήμερα εφαρμογή και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2!

Η μέθοδος, η οποία γνωρίζει «άνθηση» τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ατόμων με νοσηρή παχυσαρκία, αποδεικνύεται πλέον ότι μπορεί να συμβάλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τόσο τη νοσηρότητα όσο και τις επιπλοκές του.

Η θεαματική αυτή εξέλιξη ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη στις 28 Μαρτίου 2011 στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Επεμβατικών Θεραπειών για το Διαβήτη Τύπου 2. Την ανακοίνωση προσυπογράφουν ομόφωνα κορυφαίοι επιστήμονες – μέλη της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ι.D.F., οι οποίοι επεξεργάζονται νέες, αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της μεθόδου.

Με την εισαγωγή της σύγχρονης αυτής χειρουργικής μεθόδου διευρύνονται οι ορίζοντες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς στα πολύ αποτελεσματικά σύγχρονα φάρμακα προστίθεται ένα ακόμα «όπλο» στη φαρέτρα των ιατρών. Παράλληλα, γεννιούνται νέες ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης εκατομμυρίων ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Σωτήριος Α. Ράπτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λεκάκης και ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Ohio State University των ΗΠΑ, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής του 7ου Πανελλήνιου «Προπασχαλινού» Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για την Καθ’ Ημέρα Πράξη «Νεωτερισμοί στη Διαβητολογία» , το οποίο διοργανώνεται από την επιστημονική εταιρεία «Το Πάγκρεας», την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών 15-16 Απριλίου 2011 στο Caravel. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD).

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ευκολία, εγκυρότητα κι ασφάλεια: ό,τι χρειάζονται από ένα σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης αίματος τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Πώς να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη με ένα εύχρηστο και ακριβές σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης αίματος