Τεστ αίματος «δείχνει» το διαβήτη 10 χρόνια πριν!

Ένα τεστ αίματος το οποίο θα αποκαλύπτει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον μια δεκαετία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Η εξέταση βασίζεται σε μέτρηση πέντε αμινοξέων

Ένα τεστ αίματος το οποίο θα αποκαλύπτει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον μια δεκαετία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Η εξέταση βασίζεται σε μέτρηση πέντε διαφορετικών δεικτών στο αίμα και ελπίζεται ότι μελλοντικά θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε άτομα που κινδυνεύουν από διαβήτη, προσφέροντάς τους πολύτιμο χρόνο ώστε να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να αλλάξουν γενικότερα τον τρόπο ζωής τους, ώστε να γλιτώσουν από την ασθένεια.

Πέντε δείκτες στο αίμα

Ο δρ Τόμας Γουάνγκ και οι συνεργάτες του μελέτησαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από 189 διαβητικά άτομα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου και τα συνέκριναν με δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ισάριθμους υγιείς εθελοντές, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine».
Αφού μέτρησαν τα επίπεδα 61 μεταβολιτών – υποπροϊόντα του μεταβολισμού – εντόπισαν πέντε αμινοξέα τα οποία βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα στα άτομα που ανέπτυξαν διαβήτη. Σημειώνεται ότι ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες είχε φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε όσα παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση.

Οφελος για τα άτομα «υψηλού κινδύνου»

Όταν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε εθελοντές «υψηλού κινδύνου» για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 – όπως οι υπέρβαροι ή εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό της νόσου – είδαν ότι όσοι εξ αυτών παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα των πέντε αμινοξέων αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Όπως σημείωσε ο δρ Γουάνγκ «τα νέα ευρήματα μπορούν να φέρουν στο φως τα μεταβολικά μονοπάτια τα οποία εμφανίζουν αλλαγές πολύ νωρίς κατά τη διαδικασία που οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη. Μπορούν επίσης να δείξουν ποια άτομα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη ώστε να υιοθετούνται προληπτικά μέτρα».

Πηγή:

ΤΟ ΒΗΜΑ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα