Τέσσερα φάρµακα σε ένα χάπι!

Ενα πολυχάπι την ημέρα, το οποίο περιέχει τέσσερα κοινά φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς «το νέο φάρμακο θα ανοίξει τον δρόμο για μία απλή, παγκόσμια και μαζική προληπτική αγωγή των καρδιαγγειακών νόσων».

Στην πρώτη μεγάλη πολυεθνική μελέτη, που βρισκόταν υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πολυχάπι φάνηκε να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη. Αν και το ποσοστό αυτό φαίνεται σημαντικό, οι επιστήμονες απογοητεύτηκαν καθώς ευελπιστούσαν το αποτέλεσμα να φτάσει στο 80%.

«Τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ελπιδοφόρα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Κάποιοι μάλιστα με τα αποτελέσματα των μελετών το 2003 είχε πει πως το χάπι μπορεί να είναι πανάκεια για τα καρδιαγγειακά συμβάματα. ∆υστυχώς όμως δεν επιβεβαιώθηκαν», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Αντονι Ρότζερς από το George Insitute for Global Health, που ήταν υπεύθυνο για την έρευνα.

Επιπλέον, ένας στους έξι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη εμφάνισε παρενέργειες. Οι περισσότερες δεν ήταν σημαντικές, ενώ κά ποιες προήλθαν από την ασπιρίνη, η οποία είναι ένα από τα βασικά δραστικά συστατικά του.

Η «Κόκκινη Καρδιά» (Red Heart), όπως ονομάστηκε το πολυφάρμακο, περιέχει εκτός από ασπιρίνη, στατίνες και δυο δραστικές ουσίες για τη μείωση της πίεσης.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ δοκιμή του πολυχαπιού διήρκεσε για περισσότερο από έναν χρόνο και συμμετείχαν άνθρωποι από τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης «PLoS One».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
απεργία εργαστηριακών γιατρών
Περισσότερα

Τριήμερη απεργία των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών από την ερχόμενη Πέμπτη

Η τριήμερη απεργία των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αναμένεται να προκαλέσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ,…

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει πολλές μορφές καρκίνου

Μια απλή εξέταση αίματος που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να εντοπίσει μερικές μορφές καρκίνου, αλλά και για να παρακολουθούν οι γιατροί το πώς αντιδρά ο οργανισμός στη θεραπεία που του χορηγείται.